torstai 9. elokuuta 2012

Helpot gluteenittomat joulutortut


Tällä ohjeella tulee helposti käsiteltävä taikina, josta syntyy maistuvat gluteenittomat joulutortut. Taikinassa oleva kananmuna parantaa taikinan käsiteltävyyttä, mutta se ei ole välttämätön. Alla olevassa ohjeessa on neuvot myös siihen, kuinka toimia, mikäli tarvitsee tehdä kananmunaton versio.

Ohje:
250 g voita/margariinia
1 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa
1 kananmuna (+ toinen voitelua varten)
½ tl ksantaania
1 tl psylliumia
+ täytteeksi luumumarmeladia

Nypi rasva ja jauhot (joihin sekoitettu leivinjauhe ja mahdollinen ksantaani sekä psyllium) hyvin. Lisää joukkoon rahka ja kananmuna hyvin sekoittaen. Koveta taikinaa viileässä ainakin pari tuntia. Ota taikinasta kerrallaan noin nyrkin kokoinen palanen ja vaivaa se jauhotetulla pöydällä kiinteäksi. Kaulitse taikinapala noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja ota levystä muotilla (tai jälkiruokakulholla) pyöreitä paloja. Täytä palat luumutäytteellä ja ummista huolellisesti. Voitele tortut kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.
Ohjeesta tulee noin 20 joulutorttua.


Kananmunaton versio: Jätä taikinasta kananmuna pois, vähennä jauhomäärää ½ dl. Valmista taikina muuten ohjeen mukaisesti. Älä voitele torttuja millään ennen paistoa.


Tähtitorttujakin taikinasta saa tehtyä, mutta eivät ole rakenteeltaan samanlaisia kuin vehnäjauhosta tehdyt. Tähtitortut on tietysti näyttävämpiä kuin nuo laukkutortut, mutta tällä ohjeella tehtynä niihin ei tule lehtevyyttä. Tähtitorttuja tehdessä kannattaa taikina jättää hieman paksummaksi (noin 1cm paksuinen ok) kuin laukkutorttuja tehtäessä. Mikäli tahdot lehtevämpiä gluteenittomia joulutorttuja, niihin löytyy ohje täältä: 
 http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2013/11/lehtevat-gluteenittomat-joulutortut.html
ja toinen vaihtoehtoinen lehtevien torttujen resepti täältä:
http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2014/12/lehtevat-joulutortut-resepti-2.html



33 kommenttia:

  1. Hei! Mainio blogi, eilen juuri tein gluteenittoman piparitaikinasi:) Tästä ohjeesta kysyisin, miten ksantaani ja psyllium vaikuttavat lopputulokseen - millaisia tårttuja tulee, jos en laita niitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikinasta tulee ihan hyvä ilman ksantaania ja psylliumiakin, mutta niiden tarkoitus on tuoda taikinaan hieman sitkoa ja tehdä taikinasta näin hieman helpommin käsiteltävää. Tässä taikinassa ne eivät kuitenkaan ole välttämättömiä, sillä muut aineksetkin tuovat taikinaan hyvää rakennetta (siksi ne lukevatkin tuossa ohjeessakin suluissa).

      Poista
  2. Hei..
    Valmistin juuri isänpäiväksi tällä ohjeella torttuja. Hyviä tuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että ovat maistuneet. Pitäisi itsekin lähiaikoina pyöräyttää tämän joulunalusen ensimmäiset tortut.

      Poista
  3. Kiitos ihanista ohjeista :) Taikina onnistui hyvin ja myös enkelitortut onnistui.Pakastin osan taikinasta,täytyy kokeilla onnistuuko tortut myös siitä..
    Terv. Tarja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakastetaikinasta onnistuu myös hyvin, itsekin usein teen taikinaa pakastimeen tai sitten raakapakasteeksi ihan valmiitakin torttuja.

      Poista
  4. tässäohje mihin etsin "tähtitorttu" mutta toi Ksantani.. mikä on sen tehtävä onko sama kun psylliumin? ja miten makuun vaikuttaa kun jättä pois? /Marjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuun ei vaikuta vaikka jättäisi pois. Ksantaani on sitkonkorvike, eli sitä voi lisätä taikinaan parantamaan rakennetta, mutta ei ole tässä taikinassa mitenkään pakollinen.

      Poista
    2. Elikkä se toimii samoin kun psyllium. kiva sitten vaan kokeilemaan toi recepti kun ensin saan uuden jääkappi/pakkasen noin viikonpäästä. /Marjo

      Poista
  5. Entäpä kun on myös maidolle allerginen. Onko vinkkejä millä tuon rahkan voisi korvata ilman että ihan liikaa vaikuttaa taikinan rakenteeseen...?
    T: aloittelija näissä leipimomisissa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota rahkaa on vähän hankala suoraan korvata tässä ohjeessa. Joskus olen tehnyt perunavoitaikinaa, jossa siis rahkan sijasta käytetään perunahiutaleita ja vettä. Tässä siihen ohje: 1,5 dl perunahiutaleita, 1,5 dl vettä, 200g margariinia, 3,5 dl Semper fin mixiä, 1 kananmuna, 0,5 tl psylliumia, 1 tl leivinjauhetta. Sekoita perunahiutaleet ja vesi, anna imeytyä. Sekoita joukkoon kananmuna. Nypi joukkoon rasva ja sekoitetut kuivat aineet, koveta viileässä.

      Poista
  6. ensimmäinen torttutaikina ohje joka oikeasti toimii ja on herkullisia :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maitorahkan lisäksi taikinassa oleva kananmuna parantaa taikinan leipoutuvuutta yllärrävän paljon :) Mukava kuulla, että olet tykännyt ohjeesta.

      Poista
  7. Kiitos, että olet tänne kirjoitellut näitä ohjeita. Aion kokeilla tuota joulutorttuohjetta nyt, terv. keliaakikon vaimo

    VastaaPoista
  8. Täällä tutkailen gluteenittomia torttuohjeita. Tänä vuonna aion kokeilla tätä. Kivaa kun pidät tätä blogia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä ohjeella tulee hyvät perustortut :) Jos voitaikinan kaulinta vaan luonnistuu, niin kannattaa kokeilla myös noita lehteviä torttuja, sillä ohjeella tulee vielä muhkeammat tortut (niin tähti- kuin laukkutortutkin).

      Poista
  9. Maku oli tortuissa kohdallaan! Koostumukseltaan olivat hieman kuivahkoja, mutta saatoin kaulita taikinan liian ohueksi, koska torttuja tuli 30kpl ja osassa taikina meinasi ihan repeillä. Hyvä oli leipoa tämä taikina, kun tein sen jo edellisenä päivänä jääkaappiin tekeytymään. Kiitos ohjeesta =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se sitten ehkä hieman ohueksi mennyt :) Itse saan yleensä tällä ohjeella sen aika tasan 20 torttua (sellaisella laukkutorttu-muotilla), kun kaulitsen taikinan noin puolen sentin paksuiseksi. Mutta mukava kuulla, että tortut ovat maistuneet.

      Poista
  10. Hei, ootko pakastanut tätä taikinaa? Tai tehnyt edellisenä päivänä valmiiksi? Valmistaikinasta tulee niin säälittäviä torttuja, että pakko päästä tätä testaamaan, jos edes vähän ois normin verosia. Laitan mielellään tämän ohjeen omaan blogiin, jos sopii ja linkkaan täältä otetuksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Olen pakastanut taikinaa ja tämä on itse asiassa pakastuksen jälkeen vielä helpompaa käsitellä. Ohjeen saa jakaa, kunhan laittaa sen yhteyteen lähteen :) Oletko huomannut myös tuon lehtevien joulutorttujen ohjeen? Sillä tulee vielä lähemmäs tavallisia torttuja, mutta taikina on monimutkaisempi ja vaatii hieman enemmän aikaa, kun väliin kaulitaan voita.

      Poista
  11. Hei!

    Onpas lupaavan kehuvia kommentteja. :-) Jääkaapissa ei o yhtään rahkaa, välttäisköhän kermaviili tai turkkilainen jogurtti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kermaviili käy kyllä, taikina voi vaatia kermaviilillä tehtynä hieman enemmän jauhoa, kun kermaviili on löysempää kuin rahka, mutta onnistuu varmasti. Jauhoa voi alustaa taikinaan tarvittaessa hieman lisää myös pöydällä ennen kaulitsemista.

      Poista
  12. Mahtava blogi! Ihana kun jaat ohjeita meille aloitteleville gluteenittomille!

    VastaaPoista
  13. Juuri otin uunista tällä ohjeella tehnyt luumutortut ja perinteisen muna-riisi-lohipiirakan. Aivan mahtavan hyvä taikina, tulee ihan lapsuus mieleen :) Kiitos muutenkin tästä blogista; kuten edellinenkin kommentoija totesi, tämä on ollut pelastus tuoreelle keliaakikolle. Kaupan kakkaroita syödessä meinaa itku tulla mutta näillä ohjeilla syntyy ihan täydellisiä herkkuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että ohjeista on hyötyä :) Oikein mukavaa joulun aikaa!

      Poista
  14. Ensimmäinen gluteeniton joulu edessä ja ajattelin aloittaa joulun odotuksen tällä reseptillä ☺ Kiitos tästä ohjeesta ja blogistasi!!

    VastaaPoista
  15. Tosi hyvä ohje ja enpä ole ikinä näin hyviä torttuja syönyt! Tein ilman ksantaania ja nyt äitini luona kokeilemme ilman psylliumia ja ksantaania.

    Ps. Luottosivu ollut jo kauan, tämä sinun blogisi! :)

    VastaaPoista
  16. Kiitos hyvistä resepteistä! Täytyy ryhtyä leipomaan. :)

    VastaaPoista
  17. Tää on loisto-ohje, kiitos. Oletko koskaan kokeillu korvata rahkaa maidottomalla vaihtoehdolla? Ystäväpiirissä on gluteeniton-munaton-maidoton-ihminen ;)

    VastaaPoista
  18. Oi. Olipa hyvä vinkki, tästä alankin kokeilemaan.

    VastaaPoista
  19. Kokeilin maidotonta versiota laittamalla rahkan sijaan 100 g soijajogurttia (minulla oli makeuttamatonta, mutta varmaan makeutettukin käy). Hyvin onnistuivat ja maukkaita ovat. Jos soijajogurtista valuttaisi ensin nestettä pois suodatinpussissa, niin sitä voisi varmaankin lisätä taikinaan enemmän. Leivoin osan tortuista, kun taikina oli levännyt kylmässä 3 tuntia ja loput seuraavana päivänä, pidempi kylmässä seisottaminen paransi taikinan käsiteltävyyttä entisestään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...