perjantai 10. elokuuta 2012

Macarons


Nämä ovat olleet jo pitkän aikaa kokeiltavien listallani ja viimeinkin löysin inspiraation testata näitä vaikeiksikin sanottuja leivonnaisia. Erilaisia ohjeita tutkittuani päädyin Jauhot suussa -blogissa olevaan ohjeeseen, jossa käytetään ranskalaista marenkia. Jouduin kuitenkin pienentämään ohjetta, sillä minulla oli vain yksi 80g pussi mantelijauhetta (alla ohje niin kuin minä sen tein). Pelkät kuoret maistuivat aika mitään sanomattomilta, mutta näiden leivonnaisten salaisuus lieneekin herkullisissa täytteissä ja kauniissa ulkonäössä. Tämän ensimmäisen testierän täytin kaupan valmiilla Lemon curdilla (eli sitruunatahnalla). Myös maapähkinävoi toimi aivan erinomaisesti täytteenä.

Ohje (n. 15 täytettyä leivosta):
60 g valkuaista (2kpl)
20 g hienoa sokeria
130 g tomusokeria
75 g mantelijauhetta
(pastaväriä)
Täytteeksi esim. Lemon curdia, maapähkinävoita, marmeladia, tuorejuustoa....

Sekoita tomusokeri ja mantelijauhe keskenään ja siivilöi seos kulhoon odottamaan. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaisia ja kun alkaa muodostua kevyttä vaahtoa, ala lisätä joukkoon vähän kerrallaan hienoa sokeria koko ajan vatkaten. Vatkaa valkuaiset kiiltäväksi marengiksi saakka. Lisää tomusokeri-mantelijauheseosta marengin joukkoon käännellen esimerkiksi nuolijalla. Kun noin puolet seoksesta on lisätty sekoita joukkoon halutessasi pastaväriä ja lisää loput sokeri-manteliseoksesta. Sekoita taikina tasaiseksi (vaahto saa hieman lässähtää sekoituksen aikana, tämä saa kuoriin aikaan kaunista kiiltoa, mutta älä kuitenkaan anna sen lässähtää liikaa). Mitä enemmän vaahtoa sekoittaa, sen ohuemmaksi se muuttuu.

Laita taikina pursotuspussiin (pussissa joko pyöreä n. 1cm halkaisijaltaan oleva tylla tai ei tyllaa ollenkaan eli pussin suu vain leikattu auki) ja pursota leivinpaperoidulle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (jätä pieni leviämisvara). Pursottamisen jälkeen taikinan pitäisi tasoittua sileäksi. Anna taikinan levätä pellillä 30-60 min. ennen paistamista (annoin olla 60 min.) ja paista max 150 asteessa noin 10-15 minuuttia (kokeile kypsyys tökkäämällä hattua kevyesti, kypsän macaronin hattu ja kanta ovat kiinnittyneet toisiinsa).
Anna kypsien kuorien jäähtyä pellillä täysin ja irroita vasta sitten leivinpaperista ja täytä haluamallasi täytteellä.

1 kommentti:

  1. Hei,

    suunnitelmissa tehdä näitä. Yksi kohta jäi hämmentämään: "kokeile kypsyys tökkäämällä hattua kevyesti, kypsän macaronin hattu ja kanta ovat kiinnittyneet toisiinsa". Luulin, että tässä laitetaan aina kaksi keksiä päällekkäin ja niiden väliin täytettä, mutta pitääkö nuo siis halkaista tms? Vai mitä tuo hattu ja kanta tarkoittaa? Ja niin, tuliko näistä hyviä? Oletko tehnyt uudelleen?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...