Käyttämäni jauhot

Tässä pieni tietopaketti gluteenittomista jauhoista ja jauhoseoksista joita käytän leivonnassa. Gluteenittomissa jauhoseoksissa löytyy nykyään jo monenlaisia vaihtoehtoja yleisjauhoista aina erilaisiin tiettyyn leivonnaiseen tarkoitettuihin mixeihin. Käytän melko paljon erilaisia yleisjauhoseoksia, joita voi helposti käyttää vehnäjauhojen sijasta erilaisissa leivonnaisissa. Listauksessa on myös mukana testaamiani tietylle leivonnaiselle suunnattuja jauhoseoksia. Valtaosa käyttämistäni jauhoista on ns. luontaisesti gluteenittomia (eivät sisällä vehnätärkkelystä eivätkä myöskään kauraa), tästä syystä listauksesta puuttuu joitakin hyvin yleisiäkin gluteenittomia jauhoseoksia (esim. Raision gluteenittomat jauhoseokset). Suosin kuitenkin noita vehnätärkkelyksettömiä jauhoja, sillä niistä tehdyt leivonnaiset soveltuvat varmasti kaikille keliaakikoille ja lisäksi myös monille vilja-allergisille. Päivitän listausta aina sitä mukaa kun uusia jauhoja testailen.


Semper Hieno jauhoseos (Fin mix)
Yleisjauhoseos kaikkiin leivonnaisiin ja eniten käyttämäni gluteeniton jauhoseos. Tällä voi korvata vehnäjauhon täysin 1:1 useimmissa leivonnaisissa (leivinjauheella/soodalla kohotettavat). Sopivan neutraali ja leivontaominaisuuksiltaan erinomainen jauhoseos, jota saa myös ostettua kutakuinkin kaikista kaupoista. Plussana myös se, ettei sisällä vehnätärkkelystä tai kauraa (sopii varmasti kaikille keliaakikoille ja myös monille vilja-allergisille). Pääraaka-aineet maissi, riisi ja peruna. Pakkaus 500g, hinta noin 2,40€. Lisätietoa: http://sempergluteeniton.fi/tuotteet/jauhoseokset/hieno-jauhoseos


Semper Karkea jauhoseos (Grov mix)
Kuitupitoinen jauhoseos, joka on tarkoitettu erityisesti leipiin ja suolaisiin leivonnaisiin. Tätä voisi ehkä verrata gluteenillisista jauhoista grahamjauhoihin. Karkeaa jauhoseosta tulee usein käytettyä ns. perusjauhoina gluteenittomissa leivissä ja lisäksi laitan jotain muita jauhoja/leseitä ja rouheita. Perusraaka-aineet tässä ovat samat kuin Hienossa jauhoseoksessa (maissi, riisi ja peruna), mutta mukana on sokerijuurikaskuitua nostamassa kuitupitoisuutta. Myös tämä on vehnätärkkelyksetön ja kauraton jauhoseos, joten se soveltuu kaikille keliaakikoille ja myös monille vilja-allergisille. Myynnissä miltei kaikissa kaupoissa, pakkaus 500g ja hinta noin 2,40€. Lisätietoa: http://sempergluteeniton.fi/tuotteet/jauhoseokset/karkea-jauhoseos

Semper Maalaisleipä jauhoseos (Lantbrödsmix)  
Leipiin tarkoitettu jauhoseos, jonka mukana tulee kuivahiivapussi. Pakkauksen ohjeen mukaan tehtynä yhdestä paketista saa tehtyä yhden leivän, mutta jauhoseosta voi käyttää leipiin myös soveltaen. Sisältää vehnätärkkelystä ja gluteenitonta kauraa. Myynnissä ainakin Prismoissa ja Citymarketeissa, sekä hyvin varustelluissa pienemmissäkin kaupoissa. Pakkauskoko 500g, hinta noin 3,30€. Lisätietoa: http://sempergluteeniton.fi/tuotteet/gluteeniton-kaura/maalaisleipa-jauhoseos


Schär Mix Pâtisserie (Mix C) 
Erityisesti makeisiin leivonnaisiin tarkoitettu jauhoseos. Tämä toimii todella hyvin erilaisissa leivinjauheella kohotettavissa kakuissa, muffinsseissa, piirakoissa ym. Jauhoseos on maissipohjainen, eikä sisällä vehnätärkkelystä tai kauraa. Tällä hetkellä jauhoseosta on saatavana lähinnä isoista marketeista. Pakkauskoko 1kg. Lisätietoa: http://www.schaer.com/fi/products/mehl/kuchen-und-kekse-mix-c


Reformi Tumma Jyttejauho
Jyttejauhot sopivat mielestäni parhaiten leipiin ja joihinkin suolaisiin leivonnaisiin. Tumma jyttejauho on todella kuitupitoinen jauhoseos, jossa on jo valmiiksi mukana psylliumia (sitkonkorviketta). Psylliumin vuoksi leipoutumisominaisuudet ovat hyvät, eikä jyttejauhoista leivottaessa tarvitse välttämättä hiivataikinaan lisätä erikseen psylliumia. Tumma Jytte ei sisällä vehnätärkkelystä tai kauraa, pääraaka-aineita tässä jauhoseoksessa ovat riisi, maissi ja tattari. Vehnäjauhoja korvattaessa jyttejauhoa käytetään 2/3 vehnäjauhon määrästä. Myynnissä Prismoissa ja Citymarketeissa, sekä myös joissakin hyvinvarustelluissa pienemmissäkin kaupoissa. Pakkauskoko 750g, hinta noin 5€. Lisätietoa: http://www.gluteenitonmaailma.fi/tuotteet/Jyttejauho_tumma/



Reformi Vaalea Jyttejauho 
Vaalea jyttejauho on hyvin samantyylistä kuin tumma, mutta nimensä mukaisesti vaaleampaa (tattaria on mukana vähemmän). Kuitupitoisuudeltaan tämä on alhaisempi kuin tumma Jytte, mutta siltikin kuitua on mukana 7,2g/100g. Käytän vaaleaakin jyttejauhoa lähinnä leivissä ja suolaisissa leivonnaisissa, sillä mukana oleva tattari antaa mielestäni hieman turhan vahvan maun makeisiin leivonnaisiin. Myös tässä jauhoseoksessa on jo valmiiksi mukana psylliumia. Vehnäjauhoja korvattaessa vaaleaa jyttejauhoa käytetään 2/3 vehnäjauhon määrästä. Myynnissä Citymarketeissa ja Prismoissa, sekä joissakin hyvinvarustelluissa pienemmissä kaupoissa. Pakkauskoko 850g, hinta noin 6,50€. Lisätietoa: http://www.gluteenitonmaailma.fi/tuotteet/Jyttejauho_vaalea/

Tattarijauho:
Tattarijauhoja käytän erityisesti karjalanpiirakoissa, kukkojen kuoritaikinoissa sekä leivissä muiden jauhojen lisänä. Tattari on maultaan melko vahvaa ja maultaan ehkä lähimpänä ruista gluteenittomista viljoista. Tattarista saa tehtyä erinomaisen hapanjuuren tummiin leipiin. Tattaria Suomessa jauhavat Keskisen mylly sekä Virtasalmen viljatuote ja kaupoista löytyy myös Risenta -tuotemerkin tattarijauhoa, joka on gluteenitonta. Tattarijauhoa myydään myös Myllyn paras -tuotemerkillä, mutta Myllyn paras -tattarijauhot eivät sovellu keliaakikoille (voivat sisältää jäämiä gluteenipitoisista viljoista). Tattarijauhot kuuluvat miltei kaikkien ruokakauppojen valikoimiin ja hinta jauhoille hieman merkistä ja ostopaikasta riippuen on noin 4,50 - 5,50€/kg.


Maissijauho:
Maissijauho on meillä käytössä perinteisellä tavalla valmistettujen kastikkeiden suurustamisessa (jauhot ruskistetaan voissa ja lisätään neste). Jonkinverran käytän maissijauhoja myös leivissä muiden jauhojen ohella. Nämä toimisivat myös makeissa ja suolaisissa leivonnaisissa. Maissijauhoja myydään gluteenittomana ainakin Risentan ja Virtasalmen viljatuotteen tuotemerkeillä, myös muita tuotemerkkejä löytyy, mutta pakkaukset kannattaa aina tarkistaa saattaa sisältää -merkintöjen varalta. Myynnissä miltei kaikissa ruokakaupoissa, hinta merkistä ja ostopaikasta riippuen noin 3,50€/kg.


Farina karkea riisijauho:
Tätä jauhoa tulee ostettua vispipuuroa varten ja jonkin verran käytän myös leivissä muiden jauhojen lisänä. Karkeista riisijauhoista tulee todella hyvä vispipuuro ihan vain pussin ohjetta käyttäen. Tästä saisi tehtyä myös mannapuuron korvikkeen. Myynnissä ainakin Prismoissa ja Citymarketeissa, sekä joissakin hyvinvarustelluissa pienemmissäkin kaupoissa. Pakkauskoko 1kg, hinta noin 6€. Lisätietoa: http://www.vuohelanherkku.fi/fi/tuotteet/jauhot-ja-seokset/farina-tuotteet/item/63-karkea-riisijauho


Farina lettujauhoseos:
Valmis jauhoseos, josta saa tehtyä helposti niin letut, vohvelit kuin pannarinkin. Jauho on pääasiassa riisijauhoa, joten soveltuu monille allergisillekin. Tätä myy Prismat, Citymarketit sekä hyvin varustellut pienemmätkin kaupat. Pakkauskoko on 300g ja pakkauksesta löytyy kaksi annospussia (á 150g). Lisätietoa: http://vuohelanherkku.fi/tuotteet/lettujauhoseos


Farina suklaakakkujauhoseos:
Tästä jauhopaketista saa leivottua pienen tumman kahvikakun. Kakkua voi tuunata helposti lisäämällä taikinaan esimerkiksi banaania tai appelsiinia. Jauhoseos sisältää mm. riisijauhoa ja tapiokatärkkelystä. Tätä löytää ainakin markettien hyllyistä. Lisätietoa: http://vuohelanherkku.fi/tuotteet/suklaakakkujauhoseos

Farina piirakkapohjaseos:
Erityisesti marja- ja omenapiirakoiden pohjiin suunniteltu jauhoseos, josta tulee myös erinomainen porkkanakakku. Perustuu riisijauhoon ja tapiokatärkkelykseen, joten on myös monille allergisille sopiva tuote. Tätä löytää ainakin isojen markettien hyllyistä. Lisätietoa: http://vuohelanherkku.fi/tuotteet/piirakkapohjaseos

Farina täysjyväleipäjauhoseos:
Yhdestä jauhopakkauksesta saa hyvänkokoisen ja todella maukkaan vuokaleivän. Leipää voi muokata lisäämällä joukkoon esimerkiksi siemeniä ja leseitä. Tämä leipäjauhoseos on enemmän kuin aineksiensa summa, sillä lopputulos on maukkaampi, kuin ikinä uskoisi pääasiassa riisiin perustuvalla jauhoseoksella syntyvän. Jauhoa voi ostaa ainakin Prismoista ja Citymarketeista. Lisätietoa: http://vuohelanherkku.fi/tuotteet/taysjyvaleipajauhoseos


Teff-jauho
Teff on Afrikassa kasvava heinäkasvi, jota käytetään Etiopiassa injera-leivän valmistamiseen. Teff kuitenkin soveltuu mainiosti myös gluteenittomaan ruokavalioon ja se on todella ravintorikas kasvi. Teff on sävyltään melko tumma ja käytän sitä pääasiassa tummissa leivissä, mutta se soveltuu myös esimerkiksi kastikkeiden suurustamiseen. Suomessa teffiä myydään Reformin Jytte -tuotemerkillä sekä Virtasalmen viljatuotteen -tuotemerkillä. Teffiä löytää lähinnä isoimpien markettien (Prisma ja Citymarket) hyllyiltä. Kilohinta noin 11-12€.

Provena täysjyväkaurajauho:
Provenan kaurajauhot jauhetaan gluteenittomasta kaurasta (eli kaurasta joka pidetään erillään gluteenipitoisista viljoista aina pellolta pussiin saakka). Kaurajauhot soveltuvat todella hyvin leipiin ja myös makeisiin leivonnaisiin. Antavat kivan makuvivahteen esimerkiksi pannukakkuun. Myynnissä miltei kaikissa ruokakaupoissa. Pakkaus 400g.  Lisätietoa: http://www.provena.fi/fi/tuotteet/provena_oat_flour.php


Hirssijauho:
Hirssi on Afrikassa ja Aasiassa viljelty kasvi. Hirssijauhoa olen käyttänyt vasta vähän aikaa leivissä muiden jauhojen mukana. Hirssiä käytän yhtenä raaka-aineena vaaleaan taikinajuureen. Hirssijauhoa saa ainakin Virtasalmen Viljatuotteen -tuotemerkillä. Myynnissä Prismoissa ja Citymarketeissa, hinta n. 2,40€.


10 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintoinen kirjoitus! Kiitos siis siitä! Tulen varmasti hyödyntämään tietoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että tästä on hyötyä. Listaa pitäisi täydentääkin taas.

      Poista
  2. Kiitos. Joskus pitää leipoa gluteenitonta tms. ja koska itse syön ns. normaaliruokaa, en tiedä kaikista vaihtoehdoista. Tämä oli hyvä ja käyttökelpoinen sivu.

    VastaaPoista
  3. Viljatuotteen jauhoseokset olisi kiva saada tähän listaan!

    VastaaPoista
  4. Vasta keliakiadiagnoosin saaneena helpotuin, kun löysin tämän sivun - kiitos ohjeista! Tätä sivustoa tulee kyllä seurattua ja reseptit täytynee kokeilla pikkuhiljaa...

    VastaaPoista
  5. Hei,
    kiinnostaisi amarantti leivonnassa. Oletko kokeillut? Ostin siemeniä, mutta en tiedä, voiko niitä suoraan laittaa esim. gluteenittomaan siemennäkkäriin, johon tulee erilaisia siemeniä ja gluteenitonta jauhoa, suolaa, öljyä, ja kiehuvaa vettä.
    Tuula

    VastaaPoista
  6. Onpa hyödyllistä tietoa. Osaan vastedes valita jauhot tarkemmin. Suurkiitos!

    VastaaPoista
  7. Mitä jauhoja suosittelisit pizzapohjaan?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...