torstai 9. elokuuta 2012

Muistilista gluteenitonta leipovalle

Pienikin määrä gluteenia on haitallista keliaakikolle. Tässä ohjeita joiden avulla gluteenittomat leivonnaiset ovat varmasti gluteenittomia.

1. Käytä vain puhtaita työvälineitä ja puhdista pöytien pinnat ennen leivontaa. (tarkista myös raaka-aineiden puhtaus: mikäli olet ottanut esimerkiksi sokeria pussista samalla välineellä kuin vehnäjauhoa, voi sokerissa olla vehnää eli joudut käyttämään avaamaan täysin uuden sokeripussin)
2. Säilytä gluteenittomat leivontatuotteet (jauhot ja korppujauhot) aina sellaisessa paikassa, ettei  paketteihin pääse gluteenillisten jauhojen pölyä (eli EI samalla jauhohyllyllä vehnäjauhopussin vieressä)

3. Jos leivot sekä gluteenitonta että tavallista, leivo gluteenittomat ensin (näin estät tavallisten jauhojen pölyn pääsyn gluteenittomiin leivonnaisiin)

4. Käytä puhdasta leivinpaperia, tai leivinpaperia jolla on paistettu vain gluteenittomia leivonnaisia

5. Muista käyttää vuokien jauhottamiseen gluteenitonta korppujauhoa (eikä missään nimessä tavallista!)

6. Jos leivot keliaakikkovieraalle, tarkista vieraaltasi käyttääkö hän ruokavaliossaan kauraa ja vehnätärkkelystä. Kaikille keliaakikoille nämä eivät sovellu. Jos et ole varma vieraasi ruokavaliosta, käytä leivonnassa gluteenittomia jauhoja, jotka eivät sisällä vehnätärkkelystä tai kauraa, tällöin leivonnaisesi on varmasti sopiva.

7. Käytä kaurapitoisia gluteenittomia leipoessasi vain Gluteeniton kaura -tuotteita (Provena, Semper, Puuppolan aitokaura). Muut kauratuotteet eivät sovellu gluteenittomaan ruokavalioon, koska voivat sisältää jäämiä vehnästä, ohrasta tai rukiista.

8. Tarkista leivonnassa käyttämiesi tuotteiden (esimerkiksi suklaan ja kakunkoristeiden) tuoteseloste, jotta voit olla varma ettei tuote sisällä vehnää, ohraa tai ruista

9. Kun pistät gluteenittomia tuotteita tarjolle, laita ne AINA eri lautaselle/tarjottimelle kuin tavalliset. Myöskään samoja ottimia ei tule käyttää gluteenittomiin ja tavallisiin leivonnaisiin.
10. Käytä puhdasta leikkuulautaa ja veistä kun leikkaat gluteenitonta leivonnaista.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa että löysin tämän blogin. Paljon ohjeita ja tämän alkuvaiheen tietoja tässä kirjoituksessa hyvin kerrottu =). Monia asioita mitä ei voi tietää. tuokin ettei normaalijauhot ja gluteenittomat voi olla samassa hyllyssä. Kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Leivontaohjeiden lisäksi näin tarpeelliseksi kasata infopaketin myös niistä asioista, jotka tulee gluteenittomien kanssa ottaa huomioon, että lopputulos olisi varmasti gluteeniton.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...