lauantai 11. elokuuta 2012

Croissantit


Ohje:
25 g tuoretta hiivaa
2 dl kylmää maitoa
120 g Semperin hienoa jauhoseosta
150 g Schärin Mix B:tä
ripaus suola
20 g sokeria
½ tl psylliumia

100-150 g voita (taikinan sisään kaulittavaksi)
Liuota hiiva kylmään maitoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne tehokkaasti maidon joukkoon. Älä vaivaa taikinaa pitkään, vaan sekoita juuri sen verran, että ainekset ovat sekaisin tasaisesti. Laita taikina kylmään noin puoleksi tunniksi.
Kaulitse taikinasta suorakaiteen muotoinen levy (paksuus noin puoli senttiä) jauhotetulla pöydällä. Ota jääkaappikylmästä voista siivuja juutohöylällä ja laita voisiivut taikinapalan keskelle niin, että pitkille sivuille jää noin sentin levyiset alueet, joissa voita ei ole. (Katso kuva alla)

Taita tämän jälkeen taikinan reunat voin päälle, ja painele hieman reunoja ja saumakohtaa, että taikina tarttuu kiinni.


Tämän jälkeen taikinaa kaulitaan aina vain yhdessä suunnassa. Ensimmäisessä kuvassa olin kaulinnut taikinaa pääasiassa kuvaussuunnasta katsottuna vasemmalta oikealle, joten nyt taikinapalaa käännetään 90 astetta ja kaulitaa taikinaa toisin päin. Eli nyt se sivu, joka ensimmäisellä kaulitsemiskerralla oli taikinan pitkä sivu, jää taikinan lyhyeksi sivuksi. Alla olevassa kuvassa leveyssuunassa näkyvä sauna on siis  sama, joka ylemmässä kuvassa on pystysuunnassa.

Kaulitsemisen jälkeen taita taikina taas kolminkerroin (katso yllä oleva kuva) ja laita taikina pakastimeen jäähtymään noin 20-30 minuutin ajaksi, jotta taikinan sisään kaulittu voi pysyy kylmänä. Tämän jälkeen kaulitse taikinaa taas niin, että toisen kaulitsemiskerran pitkä sivu jää nyt lyhyeksi sivuksi.

Taikinan kaulitseminen menee siis voi lisäämisen ja sen jälkeen tapahtuvan taittelun ja kaulitsemisen jälkeen tiivistetysti näin:

*kaulitse -> taittele kolmikerroksiseksi -> jäähdytä*

Tuota kierrosta toistetaan kolmesti ja kaulitseminen tapahtuu aina niin, että edellisellä kerralla pitkäksi sivuksi kaulittu jää seuraavalla kerralla lyhyeksi sivuksi.
Viimeisen jäähdyttämiskerran jälkeen kaulitse taikina vielä kerran suorakaiteeksi ja jaa se taikinapyörällä kolmioiksi (katso kuva alla).

Pyöräytä kolmiot rullalle leveästä päästä alkaen ja anna croissanttien kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan. Paista 225 asteessa noin 20-30 minuuttia tai kunnes croissantit ovat kauniin värisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...