Keliakia

Mikä on keliakia?
Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä proteiini, gluteeni, aiheuttaa vaurioita ohutsuolen limakalvolla olevassa nukassa. Nukan vaurioituminen vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä suolistosta. Keliakian puhkeaminen vaatii perinnöllisen alttiuden ja nykyään tunnetaan jo suuri joukko keliakialle altistavia geenejä. Keliakian puhkeamisen syitä ei ole vielä saatu selville, mutta tutkimusten mukaan virusinfektiot ja immunijärjestelmä saattavat vaikuttaa keliakian puhkeamiseen (Lähde: Keliakialiitto). Keliakia voi aiheuttaa myös iho-oireita ja tämä keliakian muoto tunnetaan ihokeliakiana (dermatitis herpetiformis). 

Keliakian oireet

Kuva: Glutendude.com
Keliakian oireet voivat olla hyvin erilaiset eri ihmisillä ja osa keliakiaa sairastavista voi olla myös täysin oireettomia. Yleisimpiä oireita ovat erilaiset suolistoon liittyvät oireet (ripuli, ilmavaivat, vatsan turvotus). Lapsilla esiintyy usein myös kasvun hidastumista. Keliakiaan voi liittyä myös koholla olevat maksaentsyymit, lapsettomuus ja hermostoon liittyviä oireita, kuten muistihäiriöitä. Erilaiset ravintoainepuutokset (raudanpuutteen aiheuttama anemia ja D-vitamiinin puutos) ovat hyvin tavallisia hoitamattomassa keliakiassa. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa pitkittyessään osteoporoosia.

Ihokeliakian oireena on voimakkaasti kutiseva pienirakkulainen ihottuma. Tätä ihottumaa esiintyy erityisesti taipeissa (kyynärpäät, polvet), pakaroissa, päänahassa ja hartioissa.


Keliakian toteaminen
Keliakia todetaan ohutsuolesta gastroskopiassa otettavasta koepalasta, josta voidaan havaita tulehdus ja suolinukan madaltuminen. Yleensä ennen gastroskopiaa otetaan verikoe, josta tutkitaan keliakiavasta-aineita. Kaikilla keliaakikoilla ei kuitenkaan muodostu vereen vasta-aineita, joten gastroskopia on ainoa varma keino keliakian toteamiseen. Ihokeliakia todetaan ihosta otettavasta koepalasta. Ennen keliakiatutkimuksia ei saa aloittaa gluteenitonta ruokavaliota, sillä ruokavalion myötä suolinukka voi lähteä parantumaan ja keliakia voi jäädä toteamatta.

Keliakian hoito
Keliakiaan ei ole olemassa lääkehoitoa, vaan sen ainoa hoito on elinikäinen ja ehdoton gluteeniton ruokavalio. Keliaakikon tulee välttää gluteenia sisältäviä viljoja (vehnä, ohra, ruis). Gluteenittomat tuotteet voivat kuitenkin sisältää gluteenittomaksi käsiteltyä vehnätärkkelystä, mutta kaikille keliaakikoille vehnätärkkelys ei käy (esimerkiksi ihokeliaakikot voivat saada siitä oireita). Kaura soveltuu valtaosalle keliaakikoista, kunhan se on gluteenitonta kauraa, joka viljellään ja käsitellään niin, ettei se pääse missään vaiheessa kontaminoitumaan gluteenipitoisista viljoista. Gluteenittoman ruokavalion myötä keliaakikon suolisto yleensä paranee ja suolinukka korjautuu.

Lähteet:
https://keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00026

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...