torstai 9. elokuuta 2012

Porkkanasämpylät

Paistoin sämpylät patonkipellillä, jotta niistä löysästä taikinasta huolimatta tuli hyvän muotoisia. Patonki- tai muffinssipelti on paras vaihtoehto paistamiseen, mutta voi paistaa leivinpaperinkin päällä, tällöin sämpylöistä kuitenkin tulee matalampia ja leveämpiä. Ennen paistoa vielä nakkasin vähän jauhoa sämpylöiden päälle "koristeeksi".

Ohje:
5 dl lämmintä vettä
1 -2 porkkanaa raastettuna
1 tl suolaa
2 tl psylliumia
1 pss kuivahiivaa /25g tuoretta
2 dl tummaa Jyttejauhoa
½ dl ruokaöljyä

Mikäli käytät tuorehiivaa, liuota sen veteen ensimmäisenä. Sekoita veteen psyllium ja anna turvota hetki. Lisää joukkoon suola ja porkkanaraaste. Sekoita taikinaan reilut puolet jauhoista (+ kuivahiiva, jos käytät sitä) ja lisää öljy. Sekoita joukkoon loput jauhot.  Taikina on löysähköä, joten nostele siitä kokkareita patonki- tai muffinssipellin (rasvaa peltiä tarvittaessa) syvennyksiin (tai ihan vaan leivinpaperin päälle tavalliselle pellille) ja muotoile taikinapalat kostutetuin käsin sämpylän muotoon. Anna kohota noin puoli tuntia ja paista 225 asteessa 20-25 minuuttia.

6 kommenttia:

  1. Hei, kokeilin tätä reseptiä ja sämpylöiden rakenne jäi hyvin tahmeaksi. Mistä se mahtaa johtua? Luulin, että sämpylät olisivat raakoja, mutta ne eivät kypsyneet enää lisää lainkaan. Jäähtyneenäkin koostumus sisältä oli tahmea. Outoa.

    -Hanni

    VastaaPoista
  2. Hei Hanni, minäpä testailen ohjetta uudemman kerran, että onko tähän päässyt tulemaan virhe ainemäärissä vai missä vika on. Kirjoittelen tänne kunhan olen ennättänyt leipomaan näitä pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhelimella netissä ja vahingossa poistin kommenttisi kun pientä näyttöä näppäilin... Mutta muffinssipeltiä tosiaan voi käyttää myös sämpylöiden paistoon. Itselläni on tuo patonkipelti, jossa on hyvänä puolena pellissä olevat reiät, joiden ansiosta patongista tulee kauttaaltaan rapea.

      Poista
  4. Kokeilin tätä ohjetta ja heti paiston jälkeen tuotteet tosiaan olivat hyvin tahmeita sisältä - joskin seuraavana päivänä rakenne oli aivan täydellinen, kuin "normaali"sämpylöissä eikä tahmeudesta tietoakaan. Veikkaisin että porkkanaraasteen karkeudella olisi myös merkitystä, itse tein puolet ja puolet karkeaa ja hienompaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monissa gluteenittomissa sämpylöissä ja leivissä on lämpimänä vähän tahmainen rakenne, mutta kun sämpylä jäähtyy, rakennnekin "normalisoituu". Epäilisin, että tämä liittyy jossain määrin jauhojen tärkkelyspitoisuuteen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...