keskiviikko 8. elokuuta 2012

Focaccia

Focaccia tulisi italialaiseen tapaan leipoa ilmeisesti oliiviöljyä käyttäen, mutta tässä suomalaisessa versiossa käytin voita niin taikinaan kuin leivän pinnallekin. Näissä on pinnalla kirsikkatomaatteja ja pinta on voideltu voi-valkosipuliseoksella. Tuoreita yrttejä olisin laittanut pinnalle vielä lisäksi, mutta niitä ei tietenkään ollut silloin kun olisi tarvinnut. Taikina on aika iso, siitä tulisi nelkä tuollaista kuvassa olevaa leipää (halkaisija jotain 15-20 cm välillä).  Tein itse puolikkaasta taikinasta sämpylöitä, joiden pinnan sivelin samalla voi-valkosipuliseoksella kuin focaccioiden pinnat.

Ohje:
5 dl lämmintä vettä
1 rkl psylliumia
1-2 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
50 g pehmeää voita (ei täysin sulaa)
Pinnalle esim. tomaattia, oliiveja, yrttejä, sormisuolaa, valkosipulia....

Sekoita psyllium veteen ja anna turvota hetken aikaa. Sekoita joukkoon suola, kuivahiiva ja noin puolet jauhoista koko ajan vaivaten. Vaivaa taikinaan pehmyt voi ja loput jauhot. Sekoita taikina vielä lopuksi hyvin.
Muotoile taikinasta joko jauhoja apuna käyttäen tai kostutetuin/öljytyin käsin leivinpaperoidulle pellille pyöreitä muutaman sentin paksuisia leipiä. Anna leipien kohota lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia ja painele tämän jälkeen leipien pintaan kolot täytteitä varten. Lisää täytteet leipien pinnalle ja sivele päälle vielä oliiviöljyä tai sulatettua voita. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes leivät saavat kauniin värin.

4 kommenttia:

  1. Hei, mistäköhän johtuu että tekemäni focaccia tuntuu jäävän sisältä raa'aksi vaikka paistan sitä oikeassa lämpötilassa oikean ajan. Minulla on vasta todettu keliakia, joten en tiedä tuleeko leivän jäädä jotenkin taikinaisen venyväksi sisältä. Kiitos hyvästä blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gluteenittomat leivät jäävät usein hieman kosteamman tuntuisiksi sisältä kuin tavalliset leivät, taikinaisia niiden ei kuitenkaan kuulu olla. Uuneissa ja niiden tehossa voi olla eroa, varsinkaan vanhemmat uunit eivät välttämättä lämpene aivan niin korkeaan lämpötilaan kuin mihin uuni on säädetty. Kokeile paistaa leipää hetki pidempään tai anna sen muhia uunissa jälkilämmöllä vielä hetki paistamisen jälkeen.

      Poista
  2. Hei! Kokeilin näitä foccaccioita ensimmäisenä gluteenittomana leipomuksena mitä olen koskaan tehnyt. Hyvin onnistuvat ja taikinakin oli pehmeää ja sopivaa rakenteeltaan. Mielestäni 'pikkufoccacciat' eli pienet sämpylät olivat paremman makuisia kuin isot ympyrät, sillä keskusta oli noissa isommissa jotenkin vetistä mutta silti kypsää.

    Mahtavan blogin olet saanut kasaan :). Lisää ohjeita odotellen,
    yksi anonyymi vaan joka on gluteenittomalla ruokavaliolla :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet tosiaan kypsyvät varmasti tehokkaammin ja nopeamminkin. Pitäisikin itse tehdä näitä taas pitkästä aikaa ja kokeilla myös pienempiä versioita. Uusia ohjeita koitan blogiini saada joka kuukausi.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...