torstai 9. elokuuta 2012

Valkosipulisämpylät ja -leipä

Strömsö-ohjelmassa olivat tehneet joskus gluteenitonta patonkia. Nappasin patongin ohjeen netistä ja muokkasin siitä valkosipuliversion (+lisäsin taikinaan rasvaa, kun ohjeessa ei sitä ollut). Patonkien sijasta tein sämpylöitä ja leivän. Hyvää leipää, suosittelen. Valkosipulin voi taikinasta jättää pois jos siitä ei pidä. 

Ohje:
5 dl vettä
1/2 pala hiivaa / 1 pss kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
2 tl sokeria
1½ tl suolaa
½-1 rkl valkosipulijauhetta
½ dl ruokaöljyä

Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää joukkoon sokeri ja psylliumi. Anna psylliumin turvota hetken aikaa. Sekoita joukkoon suola, valkosipulijauhe ja noin 2/3 osaa jauhoista. Lisää taikinaan öljy ja loput jauhot hyvin vaivaten. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti patonkia tai leipäsiä jauhotetulla pöydällä. Anna leivonnaisten kohota pellillä lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia ja sivele niiden pinta ennen uunin laittoa ruoka- tai oliiviöljyllä.  Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.

8 kommenttia:

  1. voiko tähän käyttää tuoretta valkosipuli ja kuinka paljon jos voi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki voi käyttää. 2-3 kynttä antaa varmasti jo hyvin makua, enemmänkin voi laittaa jos tahtoo todella valkosipulista leipää.

      Poista
  2. Opettelen vasta uuden ruokavalion kanssa elämistä ja etenkin gluteenittomat leivonnaiset ovat osoittautuneet haasteeksi.. Nämä kuitenkin onnistuivat loistavasti, ihanaa! Kiitos reseptistä, tulen etsimään ohjeita blogistasi jatkossakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivät ovat usein se haastavin gluteeniton leivonnainen, mutta pikkuhiljaa oppii tuntemaan millaisesta taikinasta leipä onnistuu.

      Poista
  3. Kokeilin leipoa ensimmäistä kertaa gluteenittomia leipiä tällä ohjeella. Jätin valkosipulin pois ja laitoin porkkanaraastetta taikinaan. Hyvää tuli! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo porkkana käy tähän varmasti todella hyvin. Pitääpäs itsekin kokeilla kun iso pussillinen on sopivasti porkkanoitakin jääkaapissa :)

      Poista
  4. huippuhyviä tuli..parempia ku normi jauhoista

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...