keskiviikko 8. elokuuta 2012

Hanna-tädin kakut

Jääkaappiin oli jäänyt lojumaan vanhaksi mennyt kermapurkki, joten tein Hanna-tädin kakkuja, joihin tuollainen hieman hapan kerma on omiaan. Näitä voi tehdä myös tuoreesta kermasta, mutta silloin ruokasooda kannattaa vaihtaa leivinjauheeseen (tai laittaa 1tl molempia). Nämä ovat myös kananmunattomia, joten soveltuvat myös kananmuna-allergikoille. Ohjeesta tulee hieman koosta riippuen noin 40 pikkuleipää.

Ohje:
200 g voita/margariinia
1½ dl kermaa (hapanta/tuoretta)
2 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa (/leivinjauhetta)
1½ dl perunajauhoa

Sulata rasva melkein sulaksi (osa rasvasta vielä kiinteää mutta pehmyttä) ja sekoita joukkoon kerma ja sokeri (esimerkiksi lusikalla hämmentäen). Lisää taikinaan jauhot ja sooda muutamassa erässä, sekoita tasaiseksi ja anna taikinan kovettua jääkaapissa noin tunti. Ota taikinasta pieniä paloja ja pyöritä ne käsissäsi palloksi pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

14 kommenttia:

  1. Pojanpoikani elää gluteenitonta elämää ja tuntee jäävänsä aina syrjityksi koska leivon muille herkkuja. Kopioin reseptin kuvineen kaikkineen jääkaapin oveen muistutukseksi pikku herkkusuun ilahduttamisesta. Ethän pahastu?

    Itse olen popsinut tavallisella reseptillä tehtyjä kaikkina juhlapyhinä. Hanna-tädin kakut merkitsevät juhlaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki ohjeitani saa kopioida omaan käyttöön ihan vapaasti :) Hanna-tädin kakut ovat kyllä hyviä, valitettavan harvoin vaan tulee tehtyä.

      Poista
  2. Kokeilin ohjettasi tänään (käytin tuoretta kermaa ja leivinjauhetta) ja voi että kun on hyvää. :--)

    VastaaPoista
  3. Leivoin ohjeella tänään.Käytin kermaa ja soodaa.Aivan ihanan mureita ja maukkaita!
    Kiitos ohjeesta! Mummo!

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohjeesta! :) Tein Semperin sijasta Pirkan gluteenittomiin jauhoihin tuolla reseptillä.Tuli ihan samanmakuisia kuin rakkaan mummuni lapsuudessa minulle tekemät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näihin käy kyllä mikä tahansa gluteeniton jauho (kunhan on sellainen, jolla voi korvata vehnäjauhon 1:1 eli juurikin tuo Pirkka ja Sunnuntai käy myös Semperin sijasta). Ohje on muistaakseni äidin vanhasta vihkosta, johon hän on kerännyt ohjeita eri lähteistä parinkymmenen vuoden aikana, ohjeen alkuperää en siis valitettavasti tarkalleen tiedä, mutta olen kyllä tykännyt itsekin.

      Poista
  5. Olen perinteinen ohjeiden soveltaja, ja tällä kertaa korvasin hapankerman piparkakku-mausterahkalla ja laitoin desin sokeria. Toimii todella hyvin, ja samalla tuli kakkuihin häivähdys joulua! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hauskalle idealle! :) Saa jouluisia pikkuleipiä vaikka vielä ei varsinaisia pipareita viitsikään tehdä.

      Poista
  6. Huomenna leivoimme esikoulussa Hanna-tädin kakkuja koulukummien vierailua varten. Yksi lapsista on kelaakikko. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  7. Äitini joka on todella hyvä leipoja piti näistä ja sanoi että ovat parempia kuin ne tavalliset normijauhoista tehdyt. Kermoja vaihtelemalla olen saanut tosi ihania keksejä. Kiitos.

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...