tiistai 18. helmikuuta 2014

Gluteenittomat laskiaispullat



Laskiaiseen ei ole enää pitkä aika, joten nyt voi jo herkutella pullilla. Laskiaispullat onnistuvat helposti samasta pullataikinasta, jota käytän kaikkiin pulliin. Täytteenä näissä oli perinteisesti mansikkahilloa (itse tehtyä) sekä kermaa, jonka maustoin vaniljasokerilla. Myös mantelimassaa näihin voi laittaa, mutta itse olen enemmän tämän hillolla ja kermalla täytetyn pullan ystävä. Alla olevalla pullataikinaohjeella tulee noin 14-18 pullaa hieman koosta riippuen. Pullien pinnasta saa kauniin tasaisen, kun pyörittää pullia riittävän kauan kämmenten välissä (pöytää vasten ei pysty pyörittämään kuten tavallista pullataikinaa). Parhaan pullataikinan saa vaivaamalla taikinaa yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla.

Gluteeniton pullataikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

kananmunaa voiteluun
raesokeria tai mantelilastuja pullien pinnalle

Laskiaispullien täytteeksi mansikkahilloa, kermaa, mantelimassaa....

Lämmitä maito ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psylliumi ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti pullia. Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se n. 15 samankokoiseen osaan. Pyöritä jokainen taikinapala kunnolla kämmenten välissä pyöreäksi pullaksi. Kohota pullia leivinpaperoidulla pellillä lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin.

Jäähdytä pullat ja leikkaa niistä "lakit" irti, täytä pullat hillolla ja kermavaahdolla tai halutessasi voit käyttää myös mantelimassaa.

37 kommenttia:

  1. Nam nam. Kiitos ohjeesta, pakko kokeilla niin kauan olen ollut ilman pullaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä pullataikinaa voi käyttää kaikenlaisten pullien tekoon pitkoista puusteihin :)

      Poista
  2. Hei,en ole onnistunut tekemään pullaa vaikka ohjetta noudatin.Pullasta tulee jotenkin raskasta eikä ihan kuin kypsyisi kunnolla.Onko taikinaan pakko laittaa psylliumia?Sinun tekemäsi pullat näyttää niin herkullisilta! terv. Pullahiiri :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohosivatko pullat? Jotenkin tuo raskas rakenne viittaisi siihen, että kohotus ei olisi onnistunut. Psyllium on tässä taikinassa aika tärkeä sen kuohkeuden kannalta, psylliumin avulla taikinaan saadaan vaivattua hieman sitä sitkoa, joka siitä muuten puuttuisi. Toki ilman sitäkin voi tehdä, mutta silloin on vieläkin tärkeämpää se, että taikina on hieman löysä ja sitä vaivataan oikein pitkän,kaavan kautta koneella.

      Poista
    2. kiitos ohjeesta, kokeilin ja toimii tosi hyvin, meillä ne kelpasivat kaikille :) ei jäänyt raskaksi, veivasin isolla taikinakoneella kunnolla.
      t. Hanne

      Poista
    3. Mukava kuulla, että olette tykänneet pullista :) Aiemmin tein pullataikinan käsin vaivaten tällä samalla ohjeella, mutta nykyään kun on kunnon yleiskone, huomaa miten paljon se kunnon vaivaus vaikuttaa pullan rakenteeseen.

      Poista
  3. Aivan ihanaa löytää netistä tällainen upea blogi liittyen gluteenittomaan leivontaan! Olen siis tuore blogisi seuraaja. Miehelläni diagnosoitiin keliakia tällä viikolla ja koska itse rakastan ruoan laittoa ja leivontaa, olen kovasti kiinnostunut saamaan onnistumisia gluteenittomassa leivonnassa. Näillä ohjeilla uskon onnistuvani. Kerrotko vielä, olisiko yleiskoneen tai leipäkoneen hankinta gluteenittomassa leivonnassa normileivontaa perustellumpaa? Olen haaveillut hyvästä ammattimaisesta yleiskoneesta ja nyt sellaisen ostoon voisi olla hyvä syy...
    t. Ira

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleiskonetta suosittelen hankkimaan. Gluteenittomat hiivataikinat ovat yleensä löysempiä kui, tavalliset ja siksi työläämpiä vaivata käsin. Gluteenittomissa myös se kunnon vaivaus koneella parantaa huomattavasti lopputulosta. Leipäkone ei mikään välttämättömyys ole, itse en omista ja gluteenittomat leivät on miltei helpompi tehdä ilman sitä (gluteeniton ei välttämättä kaikilla koneen ohjelmilla onnistu).

      Poista
    2. Onko sinulla vinkkiä johonkin hyvään yleiskoneeseen tai mitä itse käytät?

      Poista
    3. Juuri tammikuussa ostin Kenwoodin Major titaniumin, kun löysin sen tarjouksesta (normaalisti n. 700€, nyt 500€). Kallis investointi tarjouksesta huolimatta, mutta tosi hyvä käytössä ja varnasti kestää kymmeniä vuosia. Kenwoodin koneista olen muiltakin kuullut hyvää palautetta, joten niitä voin suositella. Niihin on myös kattava valikoima lisäosia tarjolla.

      Poista
  4. Ikinä en ole gluteenitonta pullaa leiponut, vaikka gluteenitonta elämää on takana jo pari vuotta. Tänään kuitenkin kokeilin ensimmäistä kertaa, tämä resepti pohjana, hieman mukaillen (vain 2,5 dl maitoa ja noin puoli desiä maitorahkaa, ja jauhoihin lisäsin vielä 1 tl leivinjauhetta), ja en huomannut mitään eroa leivottavuudessa tavalliseen pullaan! Pullaa pystyi pyörittää myös pöytää vasten, ja tuli oikein nättejä. Makukin oli kyllä täysin oikeaan pullaan verrattavissa! Turhaan olen siis pullan leipomista pantannut. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo maitorahka on varmasti vielä parantanut taikinan rakennetta entisestään. Mukava kuulla, että olet tykännyt ohjeesta :)

      Poista
  5. Tämä pulla menee kokeiluun viiikonloppuna ja blogisi blogilistalleni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä ohjeella tulee maistuvaa pullaa, vaikka itse sanonkin. Tervetuloa lukijaksi :)

      Poista
  6. Kiitän :) tavallisen sokerin sijaan käytin intiaanisokeria, joten pullat olivat vähän tummempia, mutta tämä oikeasti tuntuu, näyttää ja maistuu pullalta :) ja oli vielä käsiteltävää taikinanakin :) vihdoin sain siis itsestäni irti raon pullareseptisi kokeiluun :-) joulun alla kokeilin monia, mutta tälle ei sitten enää jäänyt aikaa... Virhe!!! Olisi pitänyt aloittaa tästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis kokeilin monen muun, muttei olisi kannattanut.

      Poista
    2. Mukava kuulla, että olet tykännyt :) Olen itsekin välillä kokeillut jotain muitakin ohjeita, mutta silti olen aina palannut tähän omaani, tämä on muotoutunut vuosien varrella sellaiseksi ohjeeksi, että pullista tulee juuri sellaisia kuin mistä tykkään.

      Poista
  7. Kiitos reseptistä!! Tuli ihan kuin oikeaa pullaa :) Käsivatkaimella tuli ihan hyvä taikina joka kohosi ihan mukavasti. Yllätyksekseni pullat kasvoivat vielä uunissa todella paljon. Pakko oli jo yksi testata ennen täyttämistä, ja kuohkea oli :) En malta odottaa että saa tuoreen kermaisen pullan suuhun. Nuo kaupan hyllyssä seisoneet gluteenittomat kun ovat mitä ovat.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gluteenittomat usein paisuvat vielä uunissa, se on aivan normaalia. Kotitekoinen pulla voittaa kyllä takuulla kaupan versiot mennen tullen!

      Poista
  8. Hei! Käytätkö tässä pullataikinassa aina tuorehiivaa vai oletko kokeillut myös kuivahiivaa? Tein laskiaispullia kuivahiivalla, mutta pullat jäivät melko koviksi ja kuiviksi. Olisiko syy ollut kuivahiivassa tai liian vähäisessä vaivaamisessa tms? Jospa ne napakat pullat menevät kaupaksi vaikka köyhinä ritareina. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt kyllä myös kuivahiivalla. Kuivahiivan kanssa pitää vaan muistaa, että nesteen pitää olla sitä 42 asteista, että hiiva herää toimimaan. Vaivaus on tärkeää aina, käytti mitä hiivaa tahansa. Epäilisin, että hiiva ei ole lähtenyt toimimaan, jos pullat ovat jääneet koviksi. Nousivatko pullat?

      Poista
    2. Kyllä ne hieman nousivat, mutteivät niin merkittävästi kuin vehnäpullat. Ehkä jauhojakin meni reilusti? Pitää tehdä seuraavalla kerralla enemmän käsituntumalla. :)

      Poista
    3. Kannattaa laittaa ensin tuo 7 dl ja sitten tunnustellen lisätä vielä desi jos taikina sille tuntuu. Kohottaminen kannattaa myös tehdä läpimässä paikassa, esimerkiksi hellan päällä silloin kun uuni on lämmin tai tiskialtaan päällä (tiskialtaaseen kuumaa vettä). Olen ainakin itse huomannut, että jos en kohota oikeasti lämpimässä paikassa, niin silloin kohoavat hieman heikommin.

      Poista
  9. Minäkin innostuin laskiaisen kunniaksi (kaupassa ei ollut mitään valmiita pullia edes pakkasessa) kokeilemaan ensimmäistä gluteenitonta pullataikinaa, tätä sinun ohjetta. Hyviä pullia tuli ja tuore ekaluokkalainen keliaakikko oli tyytyväinen :)
    Kiitokset vaan, kun jaksat niin seikkaperäisesti ja asiantuntevasti opastaa meitä aloittelevia keliakiakokkeja :) Itellä ole harmainta hajua jauhojen eroista ja psylliumin toimintaideasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omatekoinen tuore pulla onkin varmasti ollut maistuvampi kuin pakasteversiot :) Semperin jauhoilla tulee todella hyvää pullaa.

      Poista
  10. Kerma ei ole oikein omaan makuun, mutta täytteeksi sopii hillon lisäksi mainiosti turkkilainen jogurtti. Joskus olen myös "vatkannut" vaniljajäätelöstä pehmiksen tapaista täytteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii varmasti! Jäätelö kuulostaa ihanalle täytteelle.

      Poista
  11. Miten onnistuu pullien pakastaminen?
    Onko kokemuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin onnistuu. Pakastan yleensä aina ylimääräiset pullat, etteivät ehtisi kuivahtaa.

      Poista
  12. Onko tuo semperin jauhoseos myös vehnätön??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasinkin samantien että tuossa olikin linkki tarkempiin tietoihin, kiitos! :)

      Poista
    2. Juu on vehnätön :) Pyrin yleensä laittamaan ohjeisiini linkit jauhojen tietoihin, niin lukijat saavat tarvittaessa tarkistaa, soveltuuko kyseinen jauho omaan ruokavalioon. Tuolla ylhäällä on myös isompi listaus käyttämistäni jauhoista.

      Poista
  13. Moikka! Tein ohjeellasi pullia jokin aika sitten, ja olin kyllä tyytyväinen ohjeeseen! :) Paitsi että maku ja koostumus olivat ihanat, olin yllättynyt myös siitä miten hyvin nämä säilyivät huoneenlämmössä: vehnällinen pulla kovettuu ja alkaa maistua hiivalta, mutta nämä olivat aivan yhtä hyviä vielä parin päivän päästä ja oikeastaan parempia jopa niin kuin pakastettuna.

    Ongelmana oli ainoastaan pullien läsähtäminen uunista ottamisen jälkeen. Pullat siis kohosivat hienosti ja olivat pyöreän pulleita heti paistamisen jälkeen, mutta sitten päättivätkin laskea. "Laskiais"pullille varsin asiaankuuluvaa ehkä (nauratti, kun tajusin :D), mutta mistäköhän se johtui ja käykö niin usein? En siis ollut aiemmin tehnyt gluteenittomia pullia, joten näppituntumaa ei vielä oikein ole päässyt muodostumaan. Vaivasin taikinan yleiskoneella, joten siitä tuskin on kyse. Muuten noudatin ohjetta, mutta mietin, että voiko kyse olla liian vähästä jauhomäärästä? Toisena mieleen tuli pullien liian lyhyt paistoaika, mutta en oikein päässyt lopputulokseen pohdinnassani. Onko siis ideoita?

    Kiitos ylipäätään loistavasta blogista; etsin täältä lähestulkoon aina ensimmäisenä, kun gluteenitonta perusohjetta kaipaan. Voi luottaa, että ohje toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisenä tuli mieleen tuo liian lyhyt paistoaika. Ottivatko pullat miten hyvin väriä? Jauhomäärä on voinut myös olla hieman alhainen, mikäli olet laittanut jauhoa tuon 7 dl mukaan ja jos mitalliset ovat jääneet ihan himpunkin vajaiksi. Periaatteessa puolikin desiä pienempi jauhomäärä ja himpun liian lyhyt paistoaika voivat altistaa pullia tuolle lässähtämiselle. Itselläni tällä ohjeella tehdyt pullat eivät ole kertaakaan lässähtäneet, mutta joissakin kokeiluissa olen tuohon lässähtämiseen törmännyt (tosin mitään selkeää yksiselitteistä syytä en niilläkään kerroilla ole löytänyt). Mukava kuulla kuitenkin, että ohje on ollut mieluisa. Rohkeasti vain leipomaan uudestaan, niin saat tuntuman taikinaan ja myös omaan uuniin gluteenittomien pullien paiston suhteen (paistoaikahan voi vähän vaihdella uuneittain, sillä uunien tehoissa voi olla eroja iästä ym. johtuen).

      Poista
  14. Voiko taikinan tehdä jytte jauhoihin.

    VastaaPoista
  15. Voiko taikinan tehdä jytte jauhoihin.

    VastaaPoista
  16. Pakko antaa oma kommentti, tein ekakerran pullaa gluteenittomaks ko.ohjeella.Yllätyin reseptin toimivuudesta, vaivasin yleiskoneella hyvän tovin taikinaa, oli helppo leipoa sen jälkeen.Kohotus ensisijaisen tärkeä, itse tein sen sähköuunin 50 asteen lämmössä alkuvauhtia, niin teen monesti tavallisessakin leipomisessa.Tää toimi ainaskin mulla.Kiitti vaan kehittäjälle, teen varmaan toistekin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...