torstai 27. helmikuuta 2014

Psylliumit testissäFacebookin puolella käytiin keskustelua siitä, onko erimerkkisissä psylliumeissa eroja. Olen itse aiemmin käyttänyt Farinan psylliumia (jota Vuohelan Herkku pakkaa), mutta viime aikoina olen ostanut Finaxia, kun se myydään isommissa pakkauksissa ja on hinnaltaan hieman halvempaa. Joskus vuosia sitten olen käyttänyt satunnaisesti myös FiberHusk -nimellä myytävää psylliumia. Olin itse keskustelussa sillä kannalla, että psylliumeissa ei ole merkittäviä eroja, mutta nyt joudun toteamaan, että kyllä niissä voi olla. Noiden aiemmin mainittujen lisäksi testiin pääsivät Risentan sekä Virtasalmen viljatuotteen psylliumit. Tuota Virtasalmen Viljatuotteen psylliumia eräs keskustelija kehui kovasti, joten kävin aivan asioikseni ostamassa kyseistä tuotetta Kuopion TullinTuvasta, sillä ainakaan täällä en ole kyseistä tuotetta tavallisten ruokakauppojen valikoimissa nähnyt.

Mutta jos sitten siihen itse testiin. Mittasin jokaista psylliumia omalle lautaselle 1 teelusikallisen ja lisäsin joukkoon 1 desin kylmää vettä. Annan nyt kuvien kertoa.Testin alkuasetelmaTässä ensin kuvat itse jauheista.


Risentan psyllium oli erittäin karkeaa rakenteeltaan, sanoisin tätä ennemminkin rouheeksi kuin jauheeksi. Risentan joukossa oli todella paljon tummaa kuorta. FiberHusk ja Finax olivat hyvin samanlaisia, vähän kuin karkeita jauhoja, mutta selvästi paljon hienojakoisempia kuin Risenta. Näissä kahdessa oli myös jonkin verran tummaa kuorta joukossa. Farinan psyllium oli rakenteeltaan sellaista ns. hienoa jauhoa. Väriltään tämä oli selkeästi tummempaa kuin muut ja joukossa taisi olla myös sitä tummaa osaa, mutta se oli jauhettu huomattavasti hienommaksi kuin noissa kolmessa ensimmäisessä. Virtasalmen Viljatuotteen psyllium oli niin hienojakoista, että muistutti rakenteeltaan miltei perunajauhoa tai maissitärkkelystä. Tässä ei silmin ollut havaittavissa ollenkaan sitä tummaa kuorta ja jauhe oli pehmeää kuin mikä.Lisäsin jokaiselle lautaselle saman verran (1dl) saman lämpöistä vettä (laskin niin kylmää kuin hanasta tuli). Sekoitin jauheet nesteeseen käsivispilää käyttäen, jotta jauheet eivät jäisi paakkuun. Vieläpä huuhduin vispilän jokaisen sekoituksen välissä, etteivät psylliumit pääse sekoittumaan keskenään.

Viiden minuutin turvottamisen jälkeen oli havaittavissa eroja. Risentan karkeajakoinen psyllium oli turvonnut lähinnä nimeksi. Hyytelö muistutti ennemminkin sellaista kaupan purkissa myytävää mehukeittoa, kuin hyytelöä. Jauheen joukossa olleet tummat kuoriosat myös erottuivat "hyytelöstä" erittäin selkeästi. FiberHusk ja Finax olivat hyytelöinäkin aivan identtiset. Hyytelö oli paksuudeltaan sellaista kiisselin paksuista. FiberHuskin ja Finaxin rakenteessa oli havaittavissa pientä karkeutta, rakennetta voisi ehkä kuvata hieman mannapuuromaiseksi. Farina oli hyytelönäkin hieman tummempi. Paksuudeltaan Farinan hyytelö oli samanlaista kuin Fiberhusk ja Finax, eli kiisselimäistä, mutta rakenne tässä oli sileämpi. Virtasalmen Viljatuotteen psyllium nousi kuitenkin aivan omiin sfääreihinsä. Hyytelö oli paksumpaa kuin muillla testatuilla ja rakenteeltaan aivan sileää, sileämpää kuin Farina. Hyytelön rakennetta voisi kuvata miltei samettiseksi. Viljatuotteen psyllium tuntui myös turpoavan muita nopeammin.

Vilkaisin hyytelöitä uudestaan noin 15 minuutin kuluttua nesteen lisäämisestä ja tässä vaiheessa Risenta oli turvonnut jo hieman enemmän hyytelöä muistuttavaksi. Joten jos kaapista löytyy Risentaa, kannattaa turvottamiseen varata huomattavasti enemmän aikaa, kuin muilla merkeillä.

Miten nämä tuotteet sitten eroavat hinnoiltaan? Jouduin ostamaan näitä kolmesta eri kaupasta. Prisman valikoimiin olisi kuulunut kaikki muut paitsi Viljatuotteen psyllium, mutta Farina oli juuri tänään loppu, joten hain sen Citymarketista. Finaxia minulla oli kaapissa, joten sen hinta on arvio, muistelen että kilohinta Prismassa on tälle noin 17,50€. Alla tuotteiden hinnat, pakkauskoot ja arvosanat asteikolla 1-5.

1. Virtasalmen Viljatuote 100g, 3,80€ arvosana 5
2. Farina 60g, 2,85€ arvosana 4
3. Finax 200g n. 3,50€ arvosana 3
4. Fiberhusk 100g, 4,89€ arvosana 3
5. Risenta 150g, 2,65€ arvosana 1

Mitä tästä testistä opin? Haen jatkossakin TullinTuvasta asioikseni tuota Virtasalmen Viljatuotteen psylliumia, siinä on laatu kohdillaan. FiberHuskilta olisin hintaansa nähden odottanut enemmän, mutta näemmä se hinta ei aina kerro totuutta siitä laadusta.

Virtasalmen Viljatuotteen psylliumin saatavuustiedot löytyvät täältä. Tuotetta voi tilata myös suoraan Viljatuotteelta, jolloin hinta on huomattavasti halvempi kuin tuolla ostamallani pakkauksella.


10 kommenttia:

 1. Noin, eroja siis olikin paljon. Entä sitten käytännössä, onko minkä verran vaikutusta.
  Sitten on vielä yksi psyllium, jota myy punnitse&säästä, en tiedä mistä se on kotoisin, aika edullista kuiteski.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitään huimaa eroa en ole huomannut ainakaan tuolla Finaxissa ja Farinassa, tosin en ole samalla kertaa niistä leiponut. Mielenkiinnolla kyllä kokeilen tuota Viljatuotteen psylliumia leivonnaisiin, kun tuo ero hyytelössä oli noin huima. Pitää varmaan tehdä testierät pullaa eri psylliumeista. Onko se Punnitse&Säästä kaupan psylliumi Cocovia?

   Poista
  2. Eipä se ole Cocovia, en tiedä mitä se on. Alkuperämaan on Yhdistyneet Kansakunnat.

   Poista
  3. Yritin katsella sitä tänään Kuopion yhdestä Punnitse&Säästä liikkeestä, mutta en ainakaan tuon liikkeen valikoimista sitä löytänyt.

   Poista
 2. MIelenkiintoinen testi, kiitos siitä. Itse olen käyttänyt FiberHuskia ja viime aikoina Farinaa, sen pienen pakkauskoon takia. Kerrohan, jos testaan Finaksia, Farinaa ja Virtasalmelaista pulliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun noita kaikkia löytyy kaapista, niin eiköhän niistä onnistu ainakin parista aina yhtä aikaa pienet pullataikinat kokeilla. Tuolta Virtasalmen psylliumilta odotan nyt kyllä aika paljon, kun tämä testi antoi niin hyvän kuvan siitä.

   Poista
 3. Menossa Virtasalmelle kaupoille - pitääpä ostaa ja testata...Kiitos hyvästä vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Viljatuotteelta suoraan ostettuna tuo ei ole edes pahan hintaista.

   Poista
 4. Sitten on vielä eroa siinä, millaisen vaikutuksen tekee taikinassa. Karkea on hyvä sämpylätaikinaan, hieno taas kaulittavaan taikinaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...