torstai 27. helmikuuta 2014

Gluteenittomat sultsinat


Vastaillaanpas taas blogini Facebook-sivun kautta tulleeseen haasteeseen. Mirjam haastoi minut leipomaan sultsinoita, karjalaisia perinneleivonnaisia, ilman gluteenia. Tämä haaste hoitui helposti, sillä sultsinat pystyi tekemään samasta taikinasta, jota käytän karjalanpiirakoihin. Sultinoiden kuoret kaulitaan pyöreiksi ohkaisiksi levyiksi ja paistetaan pannulla ilman rasvaa (perinteisesti nämä on paistettu hellan levyllä). Paistamisen jälkeen kuoret voidellaan voisulalla ja jokainen syöjä laittaa kuoren päälle itse puuroa ja taittelee sultsinan juuri ennen syömistä. Nämä ovat heti syötäväksi tarkoitettu herkku, joten näitä on turha tehdä varastoon. Pyöritin itse sultsinat niin, että puuro oli myös päädyistä kuoren sisällä, näin sultsinaa oli helppo haukata, eikä puuro tursunnut toisesta päästä ulos.

Ohje:
2 dl kylmää vettä
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
3  dl tattarijauhoa (Virtasalmen viljatuotteen tai Keskisen myllyn)

Täytteeksi haaleaa riisipuuroa
Sulatettua voita kuorten voiteluun 

Sekoita veteen suola ja psyllium, anna psylliumin turvota hetki. Sekoita joukkoon tattarijauhoja pienissä erissä koko ajan sekoittaen (alussa käsivispilällä on hyvä hajottaa jauhopaakut). Valmis taikina irtoaa kulhon reunoilta ja on suht napakkaa (mutta ei kuitenkaan aivan kivikovaa).

Pyöritä taikinasta pöydällä tanko ja jaa tanko 15-20 samankokoiseen palaan. Laita taikinapalat kannen alle, jotta ne eivät kuivu. Kaulitse yksi taikinapala kerrallaan pyöreäksi sultinan kuoreksi. Huolehdi, että taikinapalan alla on hieman jauhoa ennen kuin kaulitset. Paista kuoret kuumalla pannulla ilman rasvaa molemmin puolin. Ennen paistamista kannattaa kuorista karistella pois irtojauhot, jotta ne eivät käryä pannulla. Voitele paistetut kuoret ja kasaa ne päällekkäin. Laita yhdelle kuorelle kerrallaan riisipuuroa, rullaa se ja nauti.

3 kommenttia:

 1. Kiitän :) pistän kokeiluun, kun maha-asukki ja vuoden vanha vilkas pikku neiti antavat äidille raon sopivan raon :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos gluteenittomasta perusohjeesta.<3
  Osaan tehdä perinteiset karjalanpiiruat, supukat ja sultsinat.
  Sultsinat meillä voideltiin toiselta puolelta, johon tuli mannapuuro.
  Teenpä uudeksi vuodeksi sultsinoita.
  Näin jossainpäin karjalaa on tehty.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...