torstai 6. helmikuuta 2014

Vanhan ajan pullaässät


Facebookin kautta on alkanut tulla leivontahaasteita tasaisin väliajoin. Ensimmäisen haasteen, kampanisut, selvitin tuossa kuukausi sitten ja nyt oli vuorossa Katrin heittämä haaste eli pullaässät. Pullaässät olivat minulle aivan uusi tuttavuus, en ollut näistä aiemmin edes kuullut. Mutta Katrin selvityksen mukaan kyseessä olivat pikkuleivät, joiden pohjana käytettiin pullataikinaa. Netistäkin löytyi hyvin vähän tietoa näistä pikkuleivistä, mutta sen verran sain selville, että kyseessä on hyvin vanha leivonnainen, jota on tehty ainakin Etelä-Savossa. Ilmeisesti leivonnaisen alkuperäinen idea on ollut hyödyntää ylimääräinen pullataikina pikkuleipiin. Näistä tuli rakenteeltaan hieman pehmeämpiä kuin yleensä tekemäni ässät, mutta silti kuitenkin pikkuleipämäisiä. 

Käytin näihin pohjana omalla ohjeellani tehtyä pullataikinaa. Pikkuleipätaikinan pohjaksi riittä sellainen n. kourallinen pullataikinaa, punnitsin taikinapalan ja se painoi n. 75 grammaa.

Ohje (n. 30 kpl):

75 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
½ tl kanelia

kaneli-sokeriseosta

Vaivaa kohonneeseen pullataikinan joukkoon pehmeä voi ja sokeri, sekoita ainekset kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon kananmuna sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja leikkaa tanko pieniin samankokoisiin paloihin. Pyöritä jokaisesta palasta pötkö, käytä se kaneli-sokeriseoksessa ja muotoile leivinpaperoidulle pellille ässäksi. Paista pikkuleivät 200 asteessa noin 10-13 minuuttia.


6 kommenttia:

  1. onpa hauska ohje, tämä pitää kyllä testata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä itselle ihan uusi tuttavuus, joten ei voi kun kiittää haasteen antajaa :) Kannattaa kokeilla, näistä tuli oikein herkullisia.

      Poista
  2. Kyllä näitä ihan ylä-savossakin on tehty iät ja ajat. Muistan lapsuudestasni nämä ja itselläkin on ollut aikomus tehdä näitä....puhunut ja puhunut olen, vaan kun ei ole se pullainnostus nyt ollut vallalla. Minä tykkään näistä paljon, gluteenittomina en ole maistellut, vaan tavallisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä nämä on sitten olleet ihan tavallinen leivonnainen vähän joka suunnalla, netti vain mainitsi tuon Etelä-Savon ja en ole näihin itse aiemmin törmännyt :)

      Poista
  3. Meillä leipomossa Hämeenkyrössä leivotaan kaneliässät pullataikina ohjeella (siis ihan vehnäjauho pohjasena). Sitä en tiedä mistä omistaja on ohjeen saanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli tämän tyyppisiä ässiä on sitten ihan myynnissäkin. Hassua, että näistä ei enempää tietoa ole netissä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...