sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Gluteenittomat letut


Taas huomasin yhden perusohjeen, joka täältä puuttui: perinteinen suomalainen jälkiruoka eli letut. Kesällä sitten jatketaan muurinpohjalettujen paiston parissa harjoituksia, vielä ei viime kesänä näkynyt letuista läpi ihan sitä seitsemää kirkkoa niin kuin pitäisi, viiteen jäätiin... eli paistotekniikka vaatii vielä hiomista. Mutta tässä ohjetta ihan tavallisille, paistinpannulla toteutettaville letuille. Letut kannattaa paistaa kunnon kuumalla pannulla, jolloin niihin saa aikaan sen paljon puhutun pitsikuvion. Itselläni on käytössä valurautainen pannu, jonka pystyy kuumentamaan todella kuumaksi ilman, että mikään pinnoite kärsisi.

Ohje (n. 10 isoa):
5 dl maitoa
2 kananmunaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 dl Semper hienoa jauhoseosta (fin mix)
2 rkl voisulaa / juoksevaa rasvaa

voita paistamiseen

Vatkaa kananmunia käsivispilällä sen verran, että rakenne rikkoontuu, lisää joukkoon maito, sokeri ja suola. Lisää jauhot koko ajan sekoittaen ja viimeisenä juokseva rasva. Anna taikinan turvota n. 5 minuuttia. Paista letut kuumalla voidellulla pannulla molemmin puolin.

11 kommenttia:

 1. Onnistu Sunnuntai tumma jauhoseoksesta (muuta ei ollu) ja Erneston pinnotetulla pannulla. Suhteet samat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Letut eivät ole turhan tarkka herkku, onnistuvat miltei millä tahansa jauholla, vaikka jauhon käyttömäärä olisikin muissa leivonnaisissa erilainen :) Pannukin ihan sen mukaan, mitä itseltä löytyy, tärkeintä on lämmittää se kunnolla kuumaksi.

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta, olen vasta alussa gluteenittoman ruoanlaiton kanssa. Kaipaisin gluteenitonta hapanleipää, en onnistunut netistä löytämälläni ohjeella... Mutta kai se harjoitus mestarin tekee, kun jaksaa yrittää. Aulikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kun rohkeasti vain kokeilemaan :) Tuolta leivät osiosta löytyy hapan vuokaleipä, joka on tehty Finaxin hapanjauhetta (vai mikä sen nimi nyt olikaan) hyödytäen. Lisäksi sieltä löytyy ohje kuinka saadaan alulle gluteeniton hapanjuuri. Leipään en ole vielä saanut ohjetta aikaan, sillä juurella leivottaessa jauhomäärä voi vaihdella melkoisesti sen mukaan, kuinka paksua juuri on. Yritän kuitenkin saada jonkinlaisen hapanjuureen leivotun leivän ohjeenkin aikaiseksi kunhan ennätän.

   Poista
 3. Täydellistä! Kiitos ohjeesta. Tämä menee omaan blogiini (Suden suussa), lähteen ja linkin kera tietysti. Olen ollut gluteenittomana vasta pari kuukautta, ja ilahduin suuresti siitä että näin hyvien lettujen teko onnistuu. Huomaan että täältä löytyy paljon muutakin innostavaa, joka houkuttelee kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Letut onnistuvat yllättävän yksinkertaisistakin aineksista :) Pitääpäs käydä kurkistelemassa sinunkin blogiasi.

   Poista
 4. On muutamaan kertaan yritetty tehdä, mutta ei pysy kasassa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. outoa, letut nimittäin eivät ole kamalan tarkkoja ainesuhteista ja onnistuvat vaikka ilman kanamunaakin. Olihan pannu pinnaltaan ehjä ja riittävän kuuma paistamiseen? Jos pannun pinnassa on rosoja ja pannu ei ole kunnolla rasvattu, voi letut tarttua pannuun ja hajota siksi.

   Poista
 5. Käytin ohjettasi lettujen tekoon ja taikinasta tuli aika paksua. Käytin siis gluteenitonta jauhoseosta kun ei muuta ollut. Lettutaikinasta sain 5 lettua. Mikö meni vikaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eri jauhot turpoavat eri tavoilla, enkä pysty takaamaan ohjeiden toimivuutta kuin niillä jauhoilla, joita olen itse ohjeessa käyttänyt. Lettutaikina on siitä helppo, että jos se tuntuu turpoavan liikaa, voi joukkoon lorauttaa huoletta hieman maitoa. Oletko varma, että mittasit ainekset oikein jos taikinaa ei riittänyt kuin viiteen lettuun..?

   Poista
 6. Kokeilin ohjeilla, tosin korvasin sokerin stevialla ja 3dl maitoa loput kaksi vettä. Onnistui täydellisesti! Ei ole koskaan näin loistavia lettuja tullut tehtyä :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...