Taas
huomasin yhden perusohjeen, joka täältä puuttui: perinteinen suomalainen
jälkiruoka eli letut. Kesällä sitten jatketaan muurinpohjalettujen paiston
parissa harjoituksia, vielä ei viime kesänä näkynyt letuista läpi ihan sitä
seitsemää kirkkoa niin kuin pitäisi, viiteen jäätiin... eli paistotekniikka
vaatii vielä hiomista. Mutta tässä ohjetta ihan tavallisille, paistinpannulla
toteutettaville letuille. Letut kannattaa paistaa kunnon kuumalla pannulla,
jolloin niihin saa aikaan sen paljon puhutun pitsikuvion. Itselläni on käytössä
valurautainen pannu, jonka pystyy kuumentamaan todella kuumaksi ilman, että
mikään pinnoite kärsisi.
Ohje
(n. 10 isoa):
5
dl maitoa
2
kananmunaa
2
rkl sokeria
1
tl suolaa
3
dl Semper hienoa jauhoseosta (fin mix)
2
rkl voisulaa / juoksevaa rasvaa
voita
paistamiseen
Vatkaa
kananmunia käsivispilällä sen verran, että rakenne rikkoontuu, lisää joukkoon
maito, sokeri ja suola. Lisää jauhot koko ajan sekoittaen ja viimeisenä
juokseva rasva. Anna taikinan turvota n. 5 minuuttia. Paista letut kuumalla
voidellulla pannulla molemmin puolin.
Onnistu Sunnuntai tumma jauhoseoksesta (muuta ei ollu) ja Erneston pinnotetulla pannulla. Suhteet samat <3
VastaaPoistaLetut eivät ole turhan tarkka herkku, onnistuvat miltei millä tahansa jauholla, vaikka jauhon käyttömäärä olisikin muissa leivonnaisissa erilainen :) Pannukin ihan sen mukaan, mitä itseltä löytyy, tärkeintä on lämmittää se kunnolla kuumaksi.
PoistaKiitos ohjeesta, olen vasta alussa gluteenittoman ruoanlaiton kanssa. Kaipaisin gluteenitonta hapanleipää, en onnistunut netistä löytämälläni ohjeella... Mutta kai se harjoitus mestarin tekee, kun jaksaa yrittää. Aulikki
VastaaPoistaEi muuta kun rohkeasti vain kokeilemaan :) Tuolta leivät osiosta löytyy hapan vuokaleipä, joka on tehty Finaxin hapanjauhetta (vai mikä sen nimi nyt olikaan) hyödytäen. Lisäksi sieltä löytyy ohje kuinka saadaan alulle gluteeniton hapanjuuri. Leipään en ole vielä saanut ohjetta aikaan, sillä juurella leivottaessa jauhomäärä voi vaihdella melkoisesti sen mukaan, kuinka paksua juuri on. Yritän kuitenkin saada jonkinlaisen hapanjuureen leivotun leivän ohjeenkin aikaiseksi kunhan ennätän.
PoistaTäydellistä! Kiitos ohjeesta. Tämä menee omaan blogiini (Suden suussa), lähteen ja linkin kera tietysti. Olen ollut gluteenittomana vasta pari kuukautta, ja ilahduin suuresti siitä että näin hyvien lettujen teko onnistuu. Huomaan että täältä löytyy paljon muutakin innostavaa, joka houkuttelee kokeilemaan.
VastaaPoistaLetut onnistuvat yllättävän yksinkertaisistakin aineksista :) Pitääpäs käydä kurkistelemassa sinunkin blogiasi.
PoistaOn muutamaan kertaan yritetty tehdä, mutta ei pysy kasassa....
VastaaPoistaHmm.. outoa, letut nimittäin eivät ole kamalan tarkkoja ainesuhteista ja onnistuvat vaikka ilman kanamunaakin. Olihan pannu pinnaltaan ehjä ja riittävän kuuma paistamiseen? Jos pannun pinnassa on rosoja ja pannu ei ole kunnolla rasvattu, voi letut tarttua pannuun ja hajota siksi.
PoistaKäytin ohjettasi lettujen tekoon ja taikinasta tuli aika paksua. Käytin siis gluteenitonta jauhoseosta kun ei muuta ollut. Lettutaikinasta sain 5 lettua. Mikö meni vikaan?
VastaaPoistaEri jauhot turpoavat eri tavoilla, enkä pysty takaamaan ohjeiden toimivuutta kuin niillä jauhoilla, joita olen itse ohjeessa käyttänyt. Lettutaikina on siitä helppo, että jos se tuntuu turpoavan liikaa, voi joukkoon lorauttaa huoletta hieman maitoa. Oletko varma, että mittasit ainekset oikein jos taikinaa ei riittänyt kuin viiteen lettuun..?
PoistaKokeilin ohjeilla, tosin korvasin sokerin stevialla ja 3dl maitoa loput kaksi vettä. Onnistui täydellisesti! Ei ole koskaan näin loistavia lettuja tullut tehtyä :D
VastaaPoista