torstai 20. helmikuuta 2014

Gluteenittomat lihapiirakat osa 2


Olen aiemmin leiponut lihapiirakoita hieman monimutkaisemmalla taikinalla. Nyt testasin taikinaa, jossa ainekset ovat yksinkertaisemmat. Hyviä lihiksiä tuli näinkin, tällä kertaa tosin unohdin kääntää päällepäin sen vähemmän jauhoisen puolen, joten tuo jauho erottuu hieman piirakoiden pinnassa (tummat pilkut johtuvat juurikin tuosta pinnalla olevasta jauhosta). Mikäli riisin tahtoo keittää lihaliemessä, pitää muistaa tarkistaa lihaliemikuution gluteenittomuus, esimerkiksi Knorrin kuutiot ovat gluteenittomia. 

Taikina:
5 dl lämmintä vettä
½ palaa hiivaa (25g)
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä

Täyte:
n. 300 g jauhelihaa
1 sipuli
1 dl puuroriisiä
n. 3 dl vettä
(½ lihaliemikuutio)
suolaa ja valkopippuria

Paistamiseen: uppopaistoon tarkoitettua rasvaa

Valmista ensin täyte. Keitä riisit vedessä, jonka voit halutessasi maustaa lihaliemikuutiolla. Ruskista jauheliha ja lisää sen joukkoon sipuli, anna sipulin kuullottua läpikuultavaksi. Sekoita keitetyt riisit jauhelihan kanssa ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Maistele seosta.

Liuota hiiva lämpimään veteen. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota noin 5 minuuttia. Sekoita taikinaan suola, öljy sekä jauhot. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla voimakkaasti noin 5 minuutin ajan. Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa, vaan leivo siitä heti lihapiirakoita.

Pyöritä taikinasta jauhotetulla pöydällä pötkö ja jaa se 8-10 osaan. Hiero taikinapala tiiviiksi palloksi käsien välissä ja kaulitse se pyöreäksi levyksi. Laita taikinan päälle täytettä ja käännä reunoja hieman sisäänpäin (kts kuva alapuolelta). Kostuta reunus kevyesti vedellä ja ummista piirakka huolellisesti. Laita piirakka kohoamaan leivinliinan päälle.Toista tämä kaikille taikinapaloille.

Kun olet saanut kaikki piirakat täytettyä ja ummistettua, anna niiden kohota vielä noin 10 minuuttia.Lyhyt kohotusaika riittää, sillä ensimmäiset piirakat ovat jo tässä vaiheessa ennättäneet kohota jonkun aikaa ja viimeiset kohoavat vielä sen aikaa, kun ensimmäisiä paistetaan. Pistele kohonneet lihapiirakat haarukalla. Kuumenna rasva ja aloita paistaminen ensimmäisenä täytetyistä lihapiirakoista. Paista piirakat rasvassa molemmin puolin kullanruskeiksi.

Kohonnut lihapiirakka ennen paistoa.

Käännetyt ja kostutetut reunat helpottavat piirakan ummistamista.




1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...