keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Joululeipä


Marraskuussa kysyin blogin Facebook-sivuilla lukijoilta, mitä joulureseptejä he toivoisivat blogiin. Joululimppu oli yksi toivotuimmista resepteistä. Toivetta lähdin toteuttamaan ja muutaman kokeilun jälkeen aloin päästä sisälle joululeivän saloihin. Päädyin tekemään tämän leivän vuokaan, sillä näin taikina sai olla pehmoisempi (pullea pyöreä leipä vaatisi kovemman taikinan, sillä pehmeästä taikinasta tehty pyöreä gluteeniton leipä tuppaa herkästi leviämään sivusuunnassa). Makuina tässä on kuitenkin ne perinteisestä joululimpusta tutut siirappi, anis ja fenkoli. Alla olevan ohjeen siirappi- ja maustemäärillä tulee hieman makea ja kevyen mausteinen leipä. Mikäli tahdot aniksen ja fenkolin maut vahvemmin esiin, niiden määrän voi tuplata. Myös siirappimäärää voi lisätä ½ dl halutessaan leivästä extra makean, mutta tällöin kannattaa lisätä myös Semperin jauhoa taikinaan muutama ruokalusikallinen enemmän, ettei leivän rakenne kärsi.

Ohje:
5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g tuoretta hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
1 tl anista
1 tl fenkolia

Voiteluun:
½ dl vettä
1 rkl tummaa siirappia

Liuota hiiva veteen, lisää joukkoon psyllium ja anna turvota noin 5 minuuttia. Mikäli käyttämäsi anis ja fenkoli ovat kokonaisia, murskaa ne morttelissa sillä aikaa, kun psyllium turpoaa. Sekoita psylliumseoksen joukkoon suola, mausteet ja siirappi. Lisää taikinaa pofiber ja jauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Kun kaikki jauhot on lisätty taikinaan, vaivaa taikinaa vielä yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Rasvaa noin 1½ litraa vetoisuudeltaan oleva leipävuoka ja kaada taikina vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja laita leipä kohoamaan lämpimään paikkaan 30 minuutiksi. Voitele leipä kohottamisen jälkeen siirappi-vesiseoksella ja paista 225 asteessa noin tunti uunin alatasolla. Leivän voi voidella uudelleen siirappi-vesiseoksella paistamisen puolessa välissä.

9 kommenttia:

  1. Jess, kiitos!! :) Tätä leivon huomenna!

    VastaaPoista
  2. Näyttää oikein hyvälle. Pitää kokeilla itsekin jonain päivänä. Ei ole tullutkaan syötyä leipää pariin kuukauteen. :)

    VastaaPoista
  3. Tästä tuli NIIN hyvää! Kiitos! Tosin maustehyllyllä meni mönkään ja ostin fenkolin sijaan kuminaa mutta laitoin sitten kuminan ja aniksen lisäksi puoli tl pomeranssia. Yksi leipä on jo lähes syöty, toisen teen tänään tai huomenna. Nam :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mausteet on tässä muokattavissa ihan oman maun mukaan :) Pomeranssin laittamista mietin itsekin, mutta se oli juuri sillä hetkellä loppu.

      Poista
  4. Tein perjantaina leipää ja tuli muuten ihan hyvää, mutta kohotusvaihe meni vähän mönkään, kun taikina tuli liikaa yli reunojen, ilmeisesti liian pieni leipävuoka, ja jouduin vaihtamaan toiseen (kakku)vuokaan, kun ei muuta ollut. Tänään tein puolet pienemmän annoksen eikä taikina kohonnutkaan enää niin paljon. Tuli sitten kiva "pikkuleipä", mutta paremman makuinen, kun edellinen. Huomenna pitää hakea isompi vuoka ja tehdä vielä lisää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohoamiseen vaikuttaa moni asia. Joskus jos lämpötilat sattuvat olemaan hiivan toiminnalle täydelliset, kohoaa taikina todella tehokkaasti ja lyhyempi kohotusaika riittää. Välillä taas jos hiiva ei herää kunnolla, vaatii taikina pidemmän kohotusajan. Leivän kohoamista kannattaa siksi seurata aina ohimennen ja tarvittaessa pistää leipä aiemmin paistumaan :) Toivottavasti leipä oli kuitenkin maultaan hyvä.

      Poista
    2. Oli todella hyvän makuista kaikesta huolimatta. :)

      Poista
  5. Kiitos ohjeesta. Tämä kyllä maistui joulupöydässä ja nyt jälkeenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Hienoa, että ohje on ollut mieluista.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...