lauantai 20. joulukuuta 2014

Luumu-rahkapullapitkot
Täytepitkot onnistuvat helposti myös gluteenittomasta pullataikinasta ja ovat nopeampia leipoa, kuin yksittäiset pullat. Tämä pitko sai jouluisen luumu-rahkatäytteen ja täytettä on myös pitkon sisällä. 

Ohje:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
7-8 dl Semperin hienoa jauhoseosta
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

kananmunaa voiteluun


Täyte:
250 g maitorahkaa
1 kananmuna
½ dl sokeria
Lisäksi luumumarmeladia 
Sekoita rahka, kananmuna ja sokeri keskenään ja tarkista makeus maistamalla. Mikäli haluat makeampaa täytettä, lisää hieman sokeria. Laita rahkatäyte pursotuspussiin ja laita toiseen pursotuspussiin myös luumumarmeladi valmiiksi odottamaan taikinan valmistumista.


Valmista pullataikina. Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki (2-3 minuuttia). Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti pitkoja. Jaa taikina kolmeen samankokoiseen osaan ja kaulitse taikinapalat suorakaiteen muotoisiksi, noin sentin paksuisiksi levyiksi. Pursota taikinalevyn päälle raidat rahkasta ja luumumarmeladista. Käännä taikinan reunat täyteraitojen päälle niin, että taikinan reunat tulevat näiden kahden raidan keskelle ja raidat jäävät taikinan alle piiloon. Anna pitkojen kohota pellillä lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia ja voitele ne sen jälkeen kananmunalla. Voitelun jälkeen pursota pitkojen pinnalle vielä raidat marmeladista ja rahkasta. Ripottele reunoille raesokeria. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pitkot ovat saaneet kauniin värin. Anna pitkojen jäähtyä ennen leikkaamista.

Vielä havaintokuva tuosta pitkon täytteen lisäämisestä:


Raidat esittävät luumumarmeladia ja rahkaa. Pitkät sivut käännetään raitojen päälle ja painellaan hyvin kiinni pohjataikinaan raitojen väliin. Pinnalle tulevat raidat pursotetaan sitten käytännössä noiden täyteraitojen väliin siihen koloon, joka on syntynyt kun reunat on paineltu kiinni pohjaan.

1 kommentti:

  1. En ole ikinä saanut gluteenitonta pullataikinaaonnistumaan, mutta voisinpa kokeilla tuota sinun ohjettasi! ��

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...