Tässä
taas yksi lukijan pyynnöstä kehitelty ohje. Riitta kaipasi tummaa gluteenitonta
saaristolaisleipää, kun veneilykausikin alkaa taas lähestyä. Gluteenittomaan
saaristolaisleipään kyllä löytyy netistä ohjeita, mutta useimmiten niissä se
lopputulos ei ole kovin tumma. Tässä olikin jo haastetta ja tein
kaikenlaikkiaan 4 testileipää. Tavallisessa saaristolaisleivässä se tummuus
tulee maltaista, joiden käyttö luonnollisesti on gluteenittomassa leivässä
pannassa. Hain vähän inspiraatiota tuohon tummuuteen Luminan jauhoseoksista.
Tutkin, mikä siinä tummassa seoksessa saa aikaan sen tummuuden ja löysin
tuoteselosteesta kaakaon. Tätä tietoa hyödyntäen tein 2 ensimmäistä testileipää
piimää nesteenä käyttäen ja lisäsin joukkoon teelusikkallisen tummaa kaakaota.
Kaakao ei maistunut leivässä ollenkaan, määrä oli niin vähäinen, mutta toi
kuitenkin oman säväyksensä väriin.
Sitten
iski se kuningasajatus. Miten sitä maltaan makua saisi myös mukaan?
Gluteenittomalla oluella tietenkin. Hylkäsin siis piimän nesteenä ja tein
seuraavat 2 testileipää Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tummaan Kukko -olueen,
jolle Keliakialiitto on myöntänyt gluteenittoman tuotteen tähkämerkin. Nyt oli
jo leivän makukin kohdallaan värin lisäksi! Pistin tähän olutleipäänkin vielä
sen kaakaon mukaan, mutta mikäli se epäilyttää, sen voi toki jättää myös pois;
se on vain tuomassa sitä tummaa sävyä. Olueen tehdyssä leivässä se ei ole edes
erityisen merkittävä tekijä, sillä se tumma olut antaa jo myös sitä tummuutta
leipään.
Mikäli
tuo gluteeniton kukko-olut ei omaan ruokavalioon sovellu, voi tähän käyttää
myös ns. luontaisesti gluteenittomia oluita. Gluteenittomista oluista löytyy
listausta glu.fi -palvelusta täältä.
Ohje:
5
dl Laitilan Tumma Kukko -olutta (gluteeniton)
50
g hiivaa
1
rkl psylliumia
1
tl suolaa
1½
dl tummaa siirappia
2
dl pellavarouhetta
½
dl tattarirouhetta
2
dl tattarijauhoa
(1
tl tummaa kaakaojauhetta)
Lämmitä
olut kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva (tässä vaiheessa olut hieman
kuohuu). Sekoita psyllium oluen joukkoon ja anna turvota muutaman minuutin
ajan. Lisää joukkoon suola, siirappi, rouheet sekä perunakuitu. Lisää taikinaan
viimeisenä keskenään sekoitetut jauhot (joiden joukossa mahdollinen
kaakaojauhe), vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan joko yleiskoneella tai
sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Kaada taikina rasvattuun leipävuokaan. Anna
kohota n. 20-30 minuuttia lämpimässä paikassa (tämä kohosi tosi hyvin,
itselläni riitti 20 min kohotus ja leipä oli jo kohonnut vuoan laitoja
korkeammaksi) ja laita 200 asteiseen uuniin. Paista ensin 200 asteessa 30
minuuttia ja laske sen jälkeen uunin lämpötila 175 asteeseen ja anna paistua
vielä 40 minuuttia. Halutessasi voit tuossa puolen tunnin paiston jälkeen
sivellä leivän pinnan siirappi-vesiseoksella, jolloin leipä saa todella tumman
pinnan.
Hienoa! Kiitos ohjeesta kiva päästä itsekin kokeilemaan. :)
VastaaPoistaOle hyvä :) Olut antoi leipään sen verran hyvän säväyksen, että kokeilen sitä varmasti toisenlaiseenkin leipään vielä nesteenä.
PoistaTein heti leipää ja oli hyvänmakuista. Kiitos ohjeesta! Meidän kaupoista ei löytynyt tattarirouhetta, millä sen voisi korvata ja miten se vaikuttaa rakenteeseen? Tällä kertaa laitoin enemmän pellavaa. Leipä ei noussut yhtä upeasti kuin sinulla, en tiedä oliko tattarirouheen puutteella jotain tekemistä asian kanssa. Mutta hyvää oli! :)
VastaaPoistaLeivän ainekset ovat melko raskaat, joten kohottaminen kannattaa tehdä mahdollisimman lämpimässä paikassa. Tattarirouheen voi korvata juurikin pellavarouheella tai vaikka tuolla perunakuidulla. En usko, että se kamalasti vaikuttaisi rakenteeseen, kun määrä on kuitenkin suhteessa melko pieni, mutta en ole tosiaan testannut miten käyttäytyy jos sen korvaa muulla ainesosalla. Tattarirouhetta valmistaa ainakin Keskisen mylly ja Prismoista ja Citymarketeista sitä löytää ainakin.
PoistaNiin ja tosiaan, jos näyttää, että leipä ei puolessa tunnissa ole vielä kohonnut tarpeeksi, niin huoletta voi kohottaa pidempäänkin :)
PoistaHyvältä näyttää, kokeilen varmasti joskus. :)
VastaaPoistaTätä kyllä kannattaa kokeilla :)
PoistaMinkä kokoinen tuo vuoka on? Itselläni on vain yksi pitkulainen vuoka, mutta se on luultavasti liian pieni, joten täytyy varmaan paistaa leipä vaan pellillä.
VastaaPoistaPituus 25c, leveys 11 cm, syvyys 7,5cm. Sellainen Kaiserin perusvuoka, joita myydään varmaan kaikissa isoissa marketeissa.
PoistaKiitos tiedosta, minulla näyttää itse asiassa olevan samanlainen :)
PoistaHei,
VastaaPoistaVihdoin osasin etsiä tuota tummaa Kukkoa oikeasta paikasta ja nyt pari leipää tehty ja syöty ja koukussa ollaan, tosi hyvää! Vaikkakin maistellut ei-keliakikko ystäväni oli samaa mieltä kanssani, tuoksuu saaristolaisleivältä mutta maku lähempänä perunalimppua, mutta siis vallan hyvää silti, ja saaristolaisleipiä lie erilaisia kun jo ruisleipiä on valtava kirjo ja mistä sitten kullakin on makukokemusta. Ja olen aina rakastanut sitä perunalimppua... :)
Siitäkin tämä on erinoimainen leipä, että säilyy huoneenlämmössä pitkään ja taitaa maku vaan parantua, ei ainakaan huonone.
Kiitos taas mainiosta ohjeesta,
Aurinkoisin kesäterveisin Maarit
Tämä tosiaan kestää säilytystä todella hyvin. Tuohon perunalimppumaiseen makuun en osaa kommentoida, kun en ole perunalimppua koskaan maistanut :) Mukava kuitenkin, että olet tykännyt leivästä.
VastaaPoistaMahtavuutta. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun. :)
VastaaPoistaOsaatko sanoa, käyköhän perunakuidun tilalle sokerijuurikaskuitu?
VastaaPoistaUskoisin, että käy. Sokerijuuriskaskuitua kannattaa hieman rouhia hienojakoisemmaksi, että sekoittuu taikinaan samalla tavoin kuin perunakuitu.
PoistaKuinka paljon vettä ja siirappia laitetaan tuohon seokseen joka levitetään leivän päälle kesken paiston? Onko tämä tumma kukko sama kuin kukko pils, joka on samannäköinen tölkki muuten?
VastaaPoistaVettä noin ½ dl ja siirappia noin 1 rkl. Kukko Pils on eri olut kuin Kukko Tumma. Tätä Tummaa myydään tuossa kuvan mukaisessa ruskeassa tölkissä ja siinä lukee Kukko Tumma. Pils on paljon vaaleampaa olutta.
PoistaMiten tuo olut voi olla gluteeniton, kun siinä on ohramallasta? Onko olutta, joka on tehty vaikka maissista tai jostain muusta kuin ohrasta. Olen vilja-allerginen, niin minulle ei sovi vehnä, ruis ja ohra missään muodossa.
VastaaPoistaGluteeni hajoaa oluen valmistuksen aikana ja lopputuote on gluteeniton. Vilja-allergia ja keliakia ovat kuitenkin eri asioita, joten vaikka nämä ohrasta valmistetut gluteenittomiksi merkityt oluet käyvätkin keliaakikoille, niin ne eivät välttämättä käy vilja-allergisille. Gluteenittomissa tuotteissa käytettään myös gluteenittomaksi käsiteltyä vehnätärkkelystä, joka ei myöskään välttämättä käy vilja-allergisille, vaikka valtaosalle keliaakikoista käykin. Alkosta löytyy muistaakseni Mongozo-merkkinen gluteeniton olut, joka ei ollut ohrapohjainen. Olen itse myös tilannut saksalaisesta querfood.de -verkkokaupasta riisi- ja maissipohjaista gluteenitonta olutta.
PoistaVoiko pellavansiemenrouheen vaihtaa johonkin muuhun, ei oikein maistu minulle?
VastaaPoistaPellavansiemenrouhe ei tässä leivässä juurikaan maistu, sillä muut maut ovat sen verran vahvat, että ne peittävät pellavan. En ole kokeillut tätä leipää ilman pellavaa, ja koska sitä kuitenkin tulee aika paljon taikinaan, en ihan suoralta kädeltä uskalla luvata miten leipä käyttäytyy ilman sitä (pellava kuitenkin jossain määrin sitoo nestettä). Voit toki kokeilla lisätä tattarirouhetta tai laittaa taikinaan hieman tattarileseitä pellavan sijasta, mutta ihan täyttä kahta desiä ei kannata laittaa, muuten taikinasta tulee liian kovaa ja kuivaa.
PoistaKiitos vastauksesta. Onko pellavansiemenrouhe ja pellavarouhe sama asia? Minulla on kaapissa ensin mainittua, joka on tummaa, lisäksi minulla on kuorittuja pellavansiemeniä jotka ovat vaalean keltaisia. Voiko olla niin että pellavarouhe on tehty kuorituista siemenistä. Kiitos upeista sivuista.
VastaaPoistaOvat sama asia. Rouhe on yleensä tummaa, sillä siihen jauhetaan siemenet kuorineen.
PoistaTämä resepti oli täys napakymppi! Meillä on viikon kuluttua rippijuhlat ja neljä keliaakikkoa paikalla. Oma tytär niistä yksi, eli gluteeniton elämä on kyllä ihan tuttua. Kauan olen harmitellut juuri saaristolaisleivän puutetta, meillä kun juhlapöydästä aina toisille sitä löytyy. Nyt löytyy kaikille ja taatusti väki on tyytyväistä. Tänään leivän paistoin, ja lopputulos oli täydellinen. Makuero tavalliseen on todella pieni, lähes huomaamaton. Suurkiitos hienosta ohjeesta!
VastaaPoistaMukava kuulla, että ohje on ollut mieluisa!
PoistaHuippuhyvää saaristolaisleipää, kokeiltu on ja hyväksi todettu. Kiitos ohjeesta
VastaaPoistaMiksi minun leipä kohoaa ensin uunissa tosi hyvin, mutta sitten lässähtää ?
VastaaPoistaHei! Yllä oli puhetta, että tämä leipä säilyy hyvin. Säilyisiköhän hyvänä ilman pakastamista jouluaatoksi, jos tänään tai huomenna leipoisi? Ajattelin, että jääkaapissa säilyttäisin. :)
VastaaPoistaHei, sain joululahjaksi tällä ohjeella tehtyä saaristolaisleipää ja söin eilen viimeisen palan. Säilytin leivän ihan vain jääkaapissa. Tosi hyvää. Kävin itse ostamassa aineksia leipää varten, mutta perunakuitua en löytänyt. Mistä kaupasta sitä voisi ostaa?
VastaaPoistaKaada taikina? Mulla tainina on niin klönttiä ettei sitä mitenkään voi kaataa vaan nuolijalla mä sen klimppeinä leipävuokaan nostelin, saas nähdä mitä tostakin tulee. Oon mä varsinainen leipuri :(
VastaaPoistaOi ei, nyt tyhmä taitaa tietää missä omgelma, mulla kun on yhdessä kaapissa noita gluteenittomia juttuja, vierekkäin kanksin ihanaa. Mu leivässä on perunajauhoja... Huh-huh-- saas nähähä., tuola se kärvistelee uunissa :D Kokeilen kyllä uudelleen oikeilla aineillakin :D
VastaaPoistaAivan ihana leipä, todella hyvää :) Annoin myös joululahjaksi ja heikin ihastuivat. Kiitos :D
VastaaPoistaToodella hyvä! En löytänyt tummaa kukkoa, siirapin sijaan käytin fariinia, ja lisäsin vielä karpaloita ja auringonkukansiemeniä. Kiitos!!
VastaaPoista