maanantai 3. maaliskuuta 2014

Gluteeniton saaristolaisleipä





Tässä taas yksi lukijan pyynnöstä kehitelty ohje. Riitta kaipasi tummaa gluteenitonta saaristolaisleipää, kun veneilykausikin alkaa taas lähestyä. Gluteenittomaan saaristolaisleipään kyllä löytyy netistä ohjeita, mutta useimmiten niissä se lopputulos ei ole kovin tumma. Tässä olikin jo haastetta ja tein kaikenlaikkiaan 4 testileipää. Tavallisessa saaristolaisleivässä se tummuus tulee maltaista, joiden käyttö luonnollisesti on gluteenittomassa leivässä pannassa. Hain vähän inspiraatiota tuohon tummuuteen Luminan jauhoseoksista. Tutkin, mikä siinä tummassa seoksessa saa aikaan sen tummuuden ja löysin tuoteselosteesta kaakaon. Tätä tietoa hyödyntäen tein 2 ensimmäistä testileipää piimää nesteenä käyttäen ja lisäsin joukkoon teelusikkallisen tummaa kaakaota. Kaakao ei maistunut leivässä ollenkaan, määrä oli niin vähäinen, mutta toi kuitenkin oman säväyksensä väriin. 

Sitten iski se kuningasajatus. Miten sitä maltaan makua saisi myös mukaan? Gluteenittomalla oluella tietenkin. Hylkäsin siis piimän nesteenä ja tein seuraavat 2 testileipää Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tummaan Kukko -olueen, jolle Keliakialiitto on myöntänyt gluteenittoman tuotteen tähkämerkin. Nyt oli jo leivän makukin kohdallaan värin lisäksi! Pistin tähän olutleipäänkin vielä sen kaakaon mukaan, mutta mikäli se epäilyttää, sen voi toki jättää myös pois; se on vain tuomassa sitä tummaa sävyä. Olueen tehdyssä leivässä se ei ole edes erityisen merkittävä tekijä, sillä se tumma olut antaa jo myös sitä tummuutta leipään.

Mikäli tuo gluteeniton kukko-olut ei omaan ruokavalioon sovellu, voi tähän käyttää myös ns. luontaisesti gluteenittomia oluita. Gluteenittomista oluista löytyy listausta glu.fi -palvelusta täältä.



Ohje:
5 dl Laitilan Tumma Kukko -olutta (gluteeniton)
50 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1½ dl tummaa siirappia
2 dl pellavarouhetta
½ dl tattarirouhetta
2 dl tattarijauhoa
(1 tl tummaa kaakaojauhetta)

Lämmitä olut kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva (tässä vaiheessa olut hieman kuohuu). Sekoita psyllium oluen joukkoon ja anna turvota muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon suola, siirappi, rouheet sekä perunakuitu. Lisää taikinaan viimeisenä keskenään sekoitetut jauhot (joiden joukossa mahdollinen kaakaojauhe), vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan joko yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Kaada taikina rasvattuun leipävuokaan. Anna kohota n. 20-30 minuuttia lämpimässä paikassa (tämä kohosi tosi hyvin, itselläni riitti 20 min kohotus ja leipä oli jo kohonnut vuoan laitoja korkeammaksi) ja laita 200 asteiseen uuniin. Paista ensin 200 asteessa 30 minuuttia ja laske sen jälkeen uunin lämpötila 175 asteeseen ja anna paistua vielä 40 minuuttia. Halutessasi voit tuossa puolen tunnin paiston jälkeen sivellä leivän pinnan siirappi-vesiseoksella, jolloin leipä saa todella tumman pinnan.

33 kommenttia:

  1. Hienoa! Kiitos ohjeesta kiva päästä itsekin kokeilemaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Olut antoi leipään sen verran hyvän säväyksen, että kokeilen sitä varmasti toisenlaiseenkin leipään vielä nesteenä.

      Poista
  2. Tein heti leipää ja oli hyvänmakuista. Kiitos ohjeesta! Meidän kaupoista ei löytynyt tattarirouhetta, millä sen voisi korvata ja miten se vaikuttaa rakenteeseen? Tällä kertaa laitoin enemmän pellavaa. Leipä ei noussut yhtä upeasti kuin sinulla, en tiedä oliko tattarirouheen puutteella jotain tekemistä asian kanssa. Mutta hyvää oli! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivän ainekset ovat melko raskaat, joten kohottaminen kannattaa tehdä mahdollisimman lämpimässä paikassa. Tattarirouheen voi korvata juurikin pellavarouheella tai vaikka tuolla perunakuidulla. En usko, että se kamalasti vaikuttaisi rakenteeseen, kun määrä on kuitenkin suhteessa melko pieni, mutta en ole tosiaan testannut miten käyttäytyy jos sen korvaa muulla ainesosalla. Tattarirouhetta valmistaa ainakin Keskisen mylly ja Prismoista ja Citymarketeista sitä löytää ainakin.

      Poista
    2. Niin ja tosiaan, jos näyttää, että leipä ei puolessa tunnissa ole vielä kohonnut tarpeeksi, niin huoletta voi kohottaa pidempäänkin :)

      Poista
  3. Hyvältä näyttää, kokeilen varmasti joskus. :)

    VastaaPoista
  4. Minkä kokoinen tuo vuoka on? Itselläni on vain yksi pitkulainen vuoka, mutta se on luultavasti liian pieni, joten täytyy varmaan paistaa leipä vaan pellillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pituus 25c, leveys 11 cm, syvyys 7,5cm. Sellainen Kaiserin perusvuoka, joita myydään varmaan kaikissa isoissa marketeissa.

      Poista
    2. Kiitos tiedosta, minulla näyttää itse asiassa olevan samanlainen :)

      Poista
  5. Hei,
    Vihdoin osasin etsiä tuota tummaa Kukkoa oikeasta paikasta ja nyt pari leipää tehty ja syöty ja koukussa ollaan, tosi hyvää! Vaikkakin maistellut ei-keliakikko ystäväni oli samaa mieltä kanssani, tuoksuu saaristolaisleivältä mutta maku lähempänä perunalimppua, mutta siis vallan hyvää silti, ja saaristolaisleipiä lie erilaisia kun jo ruisleipiä on valtava kirjo ja mistä sitten kullakin on makukokemusta. Ja olen aina rakastanut sitä perunalimppua... :)
    Siitäkin tämä on erinoimainen leipä, että säilyy huoneenlämmössä pitkään ja taitaa maku vaan parantua, ei ainakaan huonone.
    Kiitos taas mainiosta ohjeesta,
    Aurinkoisin kesäterveisin Maarit

    VastaaPoista
  6. Tämä tosiaan kestää säilytystä todella hyvin. Tuohon perunalimppumaiseen makuun en osaa kommentoida, kun en ole perunalimppua koskaan maistanut :) Mukava kuitenkin, että olet tykännyt leivästä.

    VastaaPoista
  7. Mahtavuutta. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun. :)

    VastaaPoista
  8. Osaatko sanoa, käyköhän perunakuidun tilalle sokerijuurikaskuitu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että käy. Sokerijuuriskaskuitua kannattaa hieman rouhia hienojakoisemmaksi, että sekoittuu taikinaan samalla tavoin kuin perunakuitu.

      Poista
  9. Kuinka paljon vettä ja siirappia laitetaan tuohon seokseen joka levitetään leivän päälle kesken paiston? Onko tämä tumma kukko sama kuin kukko pils, joka on samannäköinen tölkki muuten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vettä noin ½ dl ja siirappia noin 1 rkl. Kukko Pils on eri olut kuin Kukko Tumma. Tätä Tummaa myydään tuossa kuvan mukaisessa ruskeassa tölkissä ja siinä lukee Kukko Tumma. Pils on paljon vaaleampaa olutta.

      Poista
  10. Miten tuo olut voi olla gluteeniton, kun siinä on ohramallasta? Onko olutta, joka on tehty vaikka maissista tai jostain muusta kuin ohrasta. Olen vilja-allerginen, niin minulle ei sovi vehnä, ruis ja ohra missään muodossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gluteeni hajoaa oluen valmistuksen aikana ja lopputuote on gluteeniton. Vilja-allergia ja keliakia ovat kuitenkin eri asioita, joten vaikka nämä ohrasta valmistetut gluteenittomiksi merkityt oluet käyvätkin keliaakikoille, niin ne eivät välttämättä käy vilja-allergisille. Gluteenittomissa tuotteissa käytettään myös gluteenittomaksi käsiteltyä vehnätärkkelystä, joka ei myöskään välttämättä käy vilja-allergisille, vaikka valtaosalle keliaakikoista käykin. Alkosta löytyy muistaakseni Mongozo-merkkinen gluteeniton olut, joka ei ollut ohrapohjainen. Olen itse myös tilannut saksalaisesta querfood.de -verkkokaupasta riisi- ja maissipohjaista gluteenitonta olutta.

      Poista
  11. Voiko pellavansiemenrouheen vaihtaa johonkin muuhun, ei oikein maistu minulle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pellavansiemenrouhe ei tässä leivässä juurikaan maistu, sillä muut maut ovat sen verran vahvat, että ne peittävät pellavan. En ole kokeillut tätä leipää ilman pellavaa, ja koska sitä kuitenkin tulee aika paljon taikinaan, en ihan suoralta kädeltä uskalla luvata miten leipä käyttäytyy ilman sitä (pellava kuitenkin jossain määrin sitoo nestettä). Voit toki kokeilla lisätä tattarirouhetta tai laittaa taikinaan hieman tattarileseitä pellavan sijasta, mutta ihan täyttä kahta desiä ei kannata laittaa, muuten taikinasta tulee liian kovaa ja kuivaa.

      Poista
  12. Kiitos vastauksesta. Onko pellavansiemenrouhe ja pellavarouhe sama asia? Minulla on kaapissa ensin mainittua, joka on tummaa, lisäksi minulla on kuorittuja pellavansiemeniä jotka ovat vaalean keltaisia. Voiko olla niin että pellavarouhe on tehty kuorituista siemenistä. Kiitos upeista sivuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat sama asia. Rouhe on yleensä tummaa, sillä siihen jauhetaan siemenet kuorineen.

      Poista
  13. Tämä resepti oli täys napakymppi! Meillä on viikon kuluttua rippijuhlat ja neljä keliaakikkoa paikalla. Oma tytär niistä yksi, eli gluteeniton elämä on kyllä ihan tuttua. Kauan olen harmitellut juuri saaristolaisleivän puutetta, meillä kun juhlapöydästä aina toisille sitä löytyy. Nyt löytyy kaikille ja taatusti väki on tyytyväistä. Tänään leivän paistoin, ja lopputulos oli täydellinen. Makuero tavalliseen on todella pieni, lähes huomaamaton. Suurkiitos hienosta ohjeesta!

    VastaaPoista
  14. Huippuhyvää saaristolaisleipää, kokeiltu on ja hyväksi todettu. Kiitos ohjeesta

    VastaaPoista
  15. Miksi minun leipä kohoaa ensin uunissa tosi hyvin, mutta sitten lässähtää ?

    VastaaPoista
  16. Hei! Yllä oli puhetta, että tämä leipä säilyy hyvin. Säilyisiköhän hyvänä ilman pakastamista jouluaatoksi, jos tänään tai huomenna leipoisi? Ajattelin, että jääkaapissa säilyttäisin. :)

    VastaaPoista
  17. Hei, sain joululahjaksi tällä ohjeella tehtyä saaristolaisleipää ja söin eilen viimeisen palan. Säilytin leivän ihan vain jääkaapissa. Tosi hyvää. Kävin itse ostamassa aineksia leipää varten, mutta perunakuitua en löytänyt. Mistä kaupasta sitä voisi ostaa?

    VastaaPoista
  18. Kaada taikina? Mulla tainina on niin klönttiä ettei sitä mitenkään voi kaataa vaan nuolijalla mä sen klimppeinä leipävuokaan nostelin, saas nähdä mitä tostakin tulee. Oon mä varsinainen leipuri :(

    VastaaPoista
  19. Oi ei, nyt tyhmä taitaa tietää missä omgelma, mulla kun on yhdessä kaapissa noita gluteenittomia juttuja, vierekkäin kanksin ihanaa. Mu leivässä on perunajauhoja... Huh-huh-- saas nähähä., tuola se kärvistelee uunissa :D Kokeilen kyllä uudelleen oikeilla aineillakin :D

    VastaaPoista
  20. Aivan ihana leipä, todella hyvää :) Annoin myös joululahjaksi ja heikin ihastuivat. Kiitos :D

    VastaaPoista
  21. Toodella hyvä! En löytänyt tummaa kukkoa, siirapin sijaan käytin fariinia, ja lisäsin vielä karpaloita ja auringonkukansiemeniä. Kiitos!!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...