torstai 30. tammikuuta 2014

Minipatongit durrasta


Blogin Facebook -sivuilla kerroinkin jo aiemmin tilanneeni iHerb -verkkokaupasta durrajauhoa. Durra on afrikkalainen gluteeniton viljakasvi ja yksi maailman eniten käytetyimmistä viljelyskasveista. Durraa myy Suomessa tällä hetkellä ainakin Punnitse&Säästä kaupat.

Durra on erittäin kuitupitoinen ja sisältää myös proteiinia huomattavasti enemmän kuin maissi- ja riisijauhot. Ravintoarvoiltaan tämä on melko samantyyppinen kuin teff, mutta jauhojen maussa on jonkin verran eroa.
Durrajauhoa, englanniksi sorghum flour.
Tein tästä jauhosta pari testierää ja ensimmäinen oli aivan susi. Yritin tehdä leivästä liian terveellistä ja rakenne olikin sitten sen mukainen. Eli vinkki yksi, älä kokeile yhdistelmää durra-teff-täysjyväriisijauho, se ei toimi. Ensimmäisen erän perusteella totesin, että tämä jauho tarvitsee kaverikseen jonkin tärkkelyspitoisemman jauhon, jotta lopputulos olisi onnistunut. Näistä minipatongeista tulikin sitten jo oikein onnistuneet ja maistuvat, kun käytin durran lisäksi taikinassa Semper karkeaa jauhoseosta. Mikäli kaura ei sovellu omaan ruokavalioon, voi nuo ohjeessa olevat kaurahiutaleet korvata esimerkiksi hirssihiutaleilla tai noin ½ dl sokerijuurikaskuitua.

Ohje:
5 dl lämmintä vettä
25 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
½ dl tattarileseitä
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita (esim. Semperin)
4 dl durrajauhoa

Liuota hiiva lämpimään veteen. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota noin 3-5 minuuttia. Sekoita nesteeseen suola, öljy, leseet ja kaurahiutaleet, sekä noin puolet jauhoista. Sekoita taikinaa ja lisää loput jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa lopuksi yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla voimakkaasti noin viiden minuutin ajan. Muotoile taikinasta minipatonkeja patonkipellille tai sämpylöitä leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia ja paista 225 asteessa noin 20-30 minuuttia.






4 kommenttia:

  1. Jauhopeukalo kerta kaikkiaan :)
    Leipää tai sämpulöitä olen itselleni (glut) leiponut vuosia sitten, joten ihailen viitseliäisyyttä oman tekemiseen. En edes osta pehmeää leipää kotiin juuri koskaan, näkkäriä vain. Lomareissulle sen sijaan varaan pehmeän leivän itsellenikin.
    Kiva lukea ohjeitasi. Ehkä joskus innostun leipomaankin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se laiskuus välillä iskee ja silloin saattaa mennä pitkiäkin aikoja kaupan leivillä. Itse tekemällä kuitenkin tulee tuo leipä paljon halvemmaksi, niin siltäkin kannalta teen mielelläni itse. Nyt on ollut joku kunnon leipäkausi meneillään tämän talven ajan, kutakuinkin kaiken leivän tehnyt itse (jopa näkkäriä).

      Poista
  2. Tätä jauhoa saa nykyään Punnitse&Säästä kaupoista, jos ei ole hyllyssä, kysäise kauppiaalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Hyvä tietää, ettei tarvitse tilata ulkomailta asti. Osaatko sanoa paljonko jauhot maksavat ko kaupoissa noin suunnilleen?

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...