keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Gluteenittomat kampanisut


Minna antoi minulle haasteen blogini Facebook-sivun kautta joulukuun alussa. Viesti kuului näin: "Haaste: Kampanisut. Perinteinen lappilainen kahvipöytäherkku kaipaisi gluteenitonta versiota."  Viitteeksi sain vielä, että leivonnaisen tulisi olla rakenteeltaan pehmeä ja hieman kuohkea ja lisäksi Minna laittoi linkin Valion ohjeeseen kyseisestä leivonnaisesta.

Aloin tutustua leivonnaiseen netin välityksellä ja minulle selvisi, että kampanisu ei olekaan aivan yksiselitteinen leivonnainen; se voi olla suolainen tai makea, lehtevä tai ei ja sakaroita voi olla 3-5. Nimikin voi olla nisu tai torttu alueesta riippuen. Reseptejä tutkiessani huomasin yhden yhtenevän asian, taikinaan laitetaan jotakin hapanta, mutta tämäkin voi olla reseptistä riippuen piimää, viiliä, kermaviiliä tai jopa rahkaa. Päädyin toteamaan, että kun reseptejä ja tyylejä tuntuu olevan yhtä monta kuin leipojaakin, niin tuskin minäkään pystyn tätä leivonnaista pilaamaanm, vaikka olenkin karjalaisia sukujuuria omaava savolainen, jolla ei ole mitään aiempaa kokemusta tästä herkusta.

Lähdin kehittämään reseptiä miettimällä, mihin happamaan aineeseen perustan oman ohjeeni. Päädyin viiliin, sillä viilin rakenne tuntui sopivimmalta gluteenittomaan kampanisuun, kun se  venyvä rakenne korvaa hieman sitä jauhoista puuttuvaa sitkoa. Käytin nimenomaan viiliä, en kermaviiliä, sillä kermaviilin rakenne ei ole niin sitkeä ja viili tuntui jotenkin perinteisemmälle kuin kermaviili. Suurimmassa osassa resepteistä ei ollut mukana kananmunaa, mutta myös munallisia reseptejä löytyi ja gluteenittomaan versioon päätin kananmunaa käyttää juuri samasta syystä kuin viiliäkin, eli jotta saisin paremman rakenteen. Omista kampanisuistani tein makeita, mutta ohjeestä saa muokattua myös suolaisen/happaman version jättämällä sokerin pois ja lisäämällä teelusikallisen suolaa. Minna mainitsi myös, että kampanisuista voi tehdä myös kaneli-sokeri päällysteisiä ja googlen ihmeellisestä maailmasta löysin myös raesokerilla ja hienolla sokerilla koristeltuja nisuja. Näillä eväillä kehittelin lopulta alla olevan ohjeen ja kyllä muuten nisut yllättivät Puijon tornin varjossa asuvan savolaisen, nam!


4 erilaista kampanisua: päällystämätön, raesokerilla, kaneli-sokerilla ja pelkällä hienolla sokerilla päällystetty.


Ohje (25-30 kpl):
200 g voita
1 dl sokeria
200g (1 prk) viiliä
1 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
1 tl psylliumia

Sekoita pehmyt voi ja sokeri lusikalla. Lisää joukkoon jauhoista muutama desi. Sekoita ruokasooda viiliin ja kaada seos heti voiseoksen joukkoon. Lisää seokseen kananmuna ja loput jauhot, joihin on sekoitettu psyllium. Vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja laita viileään ½-1 tunniksi.

Kaulitse taikinasta jauhotetulla pöydällä suorakulmainen taikinalevy ja jaa se taikinapyörälllä samankokoisiin suorakulmaisiin osiin. Viillä jokaiseen nisuun haluamasi määrä sakaroita ja taivuta nisuja hieman, niin että sakarat aukenevat. Paista leivinpaperoidulla pellillä 250 asteessa noin 10-15 minuuttia. Halutessasi voit myös voidella nisut myös kananmunalla ja ripotella pinnalle raesokeria, hienoa sokeria tai kaneli-sokeriseosta. 



Kampanisut leikattuna 4-sakaraisiksi

Monessa ohjeessa suositeltiin käyttämään punaista eli mahdollisimman rasvaista viiliä, mutta oman lähikauppani hyllystä löytyi punaisen sijasta tätä versiota maustamattomana ja hyvin toimi.




Mitä se lopputulos sitten oli? Se oli hieman makea leivonnainen, joka oli rakenteeltaan murea, mutta ei hauras ja kuohkea. Kaikenkaikkiaan herkullinen. Taikinakin oli rakenteeltaan yksi helpommista mistä olen leiponut. Tätä voin suositella :)

21 kommenttia:

  1. kuullostaa mielenkiintoiselta en ole koskaan tainut Kampanisua syödä. täytynee kokeilla jotta toin taikinan saa tutkia jos siintä olis moneen muuhunkin käyttöön.
    /Marjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo taikina oli kyllä rakenteeltaan todella hyvä. Näitähän voi muokata tekemällä vaikka hillon kanssa samasta taikinasta leivoksia. Sooda-viiliseos kohotti taikinan aika tehokkaasti, mutta taikina ei kuitenkaan levinnyt juurikaan.

      Poista
  2. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun! :) Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselle olivat ihan uusi tuttavuus, mutta ihastuin kerralla :)

      Poista
  3. Kiitos tästä ohjeesta! Maku ja rakenne olivat kuin lapsuuden kampanisuissa :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli mukava kuulla, ei siis mennyt ollenkaan metsään. En ollut itse kampanisuja syönyt ennen tätä, joten jouduin arvioimaan leivonnaisen onnistumisen muiden antamien kuvailujen ja kuvien perusteella.

      Poista
  4. Nämä kampanisut olivat niin hyviä, että yhdessä illassa tuli syötyä kaikki! :) Kiitos mahtavasta reseptistä! Näitä on leivottava kyllä uudestaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että ohje on ollut mieleinen! :)

      Poista
  5. Gluteenittomia kampanisuja en ole tehnyt (vielä), vaan tavallisia monet kerrat. Vaikka savolainen olenkin....aIkoinaan pohjoisessa koulussa ollessa näihin tutustui...meillä tykätään eniten sellaisilla ohjeilla tehdyistä mihintulee edes vähän sokeria. Kauniita ovat tekemäsi kampanisut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nämä olivat kyllä erikoisella tavalla hyviä. Omaksi suosikiksi muodostui tuo, johon tuli hienoa sokeria pintaan, se oli sopivan makea kahvin kanssa.

      Poista
  6. Kampanisujen kuuluu olla sokerittomia, koska ne tarjoillaan marjhillon kera, kastamalla sakara kerrallaan hilloon. Luulen että gluteenittomat jauhot sopivat näihin hyvin, koska taikinan ei ole tarkoitus olla sitkeää. Koska ohjeessa käytetään soodaa, jonka reaktio alkaa heti kun sooda on kosketuksissa happamaan tuotteseen, suosittelisin leipomista heti kun taikinan on valmista. Näin soodan ja happon kohtaamisen (neutraloitumisreaktion) aikaansaama kuohkeus pysyisi nisuissa uuniin menoon saakka, jolloin se lämmön vaikutuksesta jättää nisun kuohkeaksi.
    Hyviä nämä ovat joka tapaaksessa!
    t. kemistityttö pohjoisesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo nisujen makeus taitaa riippua ihan siitä, missä päin Lappia niitä leivotaan. Sokerittoman versionhan näistä saa ihan vain jättämällä sokerin pois taikinasta, kuten tuolla alussa mainitsinkin :) Taikina tuntui leipomisen jälkeen sen verran pehmoiselle, että se vaati hetken kohmettamisen kylmässä, jotta se olisi helpompi kaulita. Pitää kokeilla ensi kerralla ilman kohmettamista, että miten erilainen rakenne tulee. Nytkin näistä tuli melkoisen kuohkeita, joten ehkä rakenne on sitten vielä kuohkeampi.

      Poista
  7. Meillä oli mummin kampanisuissa muistaakseni vähän sokeria, koska mitään hilloon kastamista ei kyllä harrastettu. Pakko laittaa nämä testiin, kun isäni oli juuri vastikään valitellut, kun ei enää kampanisuja saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä varmaan tehdään joka pitäjässä omalla tyylillään :) Näitä kyllä kannattaa testata.

      Poista
  8. Kiitos hyvästä reseptistä, testasin ja kiitokset tuli kaikilta syöjiltä. Koska meidän kahvipöydässämme kampanisut ovat olleet aina vähäsokerisia, laitoin vain puoli desiä hienoa sokeria - ja siinäkin oli ehkä vähän liikaa. Sakaroita pitää kuulemma (vanhan tietäjän mukaan ;) ) olla ehdottomasti viisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä hauska leivonnainen, kun paikkakunnittain vaihtelee se, ovatko makeita ja montako sakaraa :) Mukava kuulla, että ohje on ollut mieluista!

      Poista
  9. Hmm.. Olen aina luullut, että kampanisu on sama kuin kampaviineri, jotka ovat aina olleet suurta herkkuani ja niitä ainakin täällä Etelä-Suomessa on myynnissä leipomoissa ja kauppojenkin hyllyissä.
    Tehdään viineritaikinasta (tai muusta lehtevästä) ja sen sisällä on aina omenahilloa. Eli leivottaessa suorakulmioon laitetaan hilloviiru, taitetaan ja lopuksi leikataan "kammat". Päällä on aina raesokeria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kampaviineri ja kampanisu ovat tosiaan ihan eri leivonnaisia. Viineri tehdään mainitsemallasi tavalla viineritaikinasta, jossa voi on kaulittu taikinaan lehtevyyden aikaansaamiseksi. Oikeat lappalaiset kampanisut ovat kuitenkin hillottomia ja hieman happamasta taikinasta tehtyjä leivonnaisia. Nisujen makeus ym. vaihtelevat myös todella paljon riippuen siitä, tehdäänkö niitä missä päin Lappia. Olen saanut käsityksen, että ohjeet saattavat vaihdella jopa kylittäinkin.

      Poista
  10. Olipa hyvää! Kiitos ohjeesta! Lapsesta asti olen syönyt koillismaalaista kampanisua johon tuli paljon sokeria ja pinnallekin ripoteltiin sitä. Mutta minä testasin nyt maidottomana ja munattomana tätä ohjetta ja onnistui! Viilin tilalta laitoin Alpro soija maustamatonta jogurttia enkä laittanut munaa ollenkaan. Nams!!!

    VastaaPoista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, että nämä onnistuvat myös ilman kananmunaa ja maidottomana :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...