perjantai 3. tammikuuta 2014

Valkosipuliset maalaispatongit


Testailin eilen Semperin Lantbrödsmix eli Maalaisleipä jauhoseosta. Pakkauksesta löytyy tarvikkeet yhteen leipään ja mukana tulee myös kuivahiiva. Itse tein kuitenkin leivän sijasta patonkia ja osan taikinasta maustoin valkosipulilla. Porkkanapatonkia oli tarkoitus myös kokeilla porkkanasoseesta, mutta tietysti porkkanat unohtuivat kauppaan. Minulla on käytössä Iloleipureiden patonkipelti ja yhdesta taikina-annoksesta tuli juuri sopivasti kolme patonkia tuohon pellille. 

Tein taikinan ensin pakkauksen ohjeen mukaisella nestemäärällä ja näin tehtynä taikinasta tulee melko jämäkkää, joten siitä olisi ollut todella helppo muotoilla leipä. Tuon patonkipellin kanssa kuitenkin riittää, kunhan taikinasta saa muotoiltua/leviteltyä pellille jonkinlaiset pötköt, joten lisäsin taikinaan vielä ½ dl vettä, jotta sain pehmeämmän taikinan. Vaivasin taikinan käsin, mutta monitoimikoneella tai sähkövatkaimella saisi huomattavasti ilmavamman lopputuloksen ja leipä kohoaakin yleensä silloin paremmin kuin pelkästään käsin vaivattu.

Kaikenkaikkiaan voisi todeta, että tämä on oikein toimiva tuote. Perusohjeen mukaisesti tehtynä tulee maistuva leipä ja tästä saa pienellä vaivalla tuunattua porkkana- tai valkosipulileipää ja joukkoonhan voi lisätä myös siemeniä tai yrttejä. Tuo valkosipuliversio katosi meillä aika nopeasti ja maistui myös ei keliaakikko miehellekin. Alla vielä ohjetta valkosipulipatonkeihin tällä jauhoseoksella tehtynä ja ohjeessa olevan linkin kautta pääsee Semperin sivuille tutustumaan tarkemmin tuotteen sisältöön.

Valkosipulinen maalaispatonki (3 kpl):

4 dl lämmintä vettä
½ dl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä murskattuna

Sekoita öljy, murskatut valkosipulinkynnet ja noin 42 asteinen vesi. Lisää joukkoon jauhot ja pakkauksessa oleva kuivahiiva. Vaivaa taikina kunnolla sekaisin mielellään monitoimikoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin 3 patonkia joko leivinpaperoidulle uunipellille tai erityiselle patonkipellille. Leikkaa patonkien pintaan viillot terävällä veitsellä. Anna kohota lämpimässä paikassa 30-40 minuuttia ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Kohottamiseen on hyviä paikkoja esimerkiksi hellan päällys (kun uuni lämpeää, tulee uunin poistoluukusta sopivasti lämpöä hellan päälle) tai pellin voi laittaa myös kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan päälle.

8 kommenttia:

  1. Tätä on pakko kokeilla! Kuulostaa ja näyttää niin hyvältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli kyllä hyvää. Jos tykkää tosi valkosipulisesta, niin voi laittaa vähän enemmänkin :) Yrtit kävisivät myös valkosipulin kaveriksi hyvin.

      Poista
  2. Täytyypä kokeilla yrtti versiona ensin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin ajattelin näitä yrttejä tähän kokeilla kunhan seuraavan kerran teen ja ehkä vielä sellaisena voi-versiona, niin tulee entistä makoisampaa.

      Poista
  3. Pitäneepä ostaa jauhoja kans ja testata patonki peltiä :) Valkosipuli taitaa vain yhteen "eksyä", mies kun ei tykkää... Yrttiä voisi yhteen kokeilla ja jos yks tavallinen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patonkipelti on kyllä mainio kapistus, saa pulleita ja rapeita patonkeja. Se pitää pieninä annoksina alkaa siedättää miestä valkosipulille :)

      Poista
  4. Pitkästä,pitkästä aikaa tuli leivottua.tein patonkeja sinun ohjeella ja nami-nami tuli erittäin hyviä.patonkipelti paras ostos mitä kuvitella saattaa gluteenittomassa leivonnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patonkipellin avulla saa löysästäkin taikinasta helposti rapeat sämpylät ja patongit. Mukava kuulla, että ohje on ollut mieleinen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...