keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Gluteenittomat kampanisut


Minna antoi minulle haasteen blogini Facebook-sivun kautta joulukuun alussa. Viesti kuului näin: "Haaste: Kampanisut. Perinteinen lappilainen kahvipöytäherkku kaipaisi gluteenitonta versiota."  Viitteeksi sain vielä, että leivonnaisen tulisi olla rakenteeltaan pehmeä ja hieman kuohkea ja lisäksi Minna laittoi linkin Valion ohjeeseen kyseisestä leivonnaisesta.

Aloin tutustua leivonnaiseen netin välityksellä ja minulle selvisi, että kampanisu ei olekaan aivan yksiselitteinen leivonnainen; se voi olla suolainen tai makea, lehtevä tai ei ja sakaroita voi olla 3-5. Nimikin voi olla nisu tai torttu alueesta riippuen. Reseptejä tutkiessani huomasin yhden yhtenevän asian, taikinaan laitetaan jotakin hapanta, mutta tämäkin voi olla reseptistä riippuen piimää, viiliä, kermaviiliä tai jopa rahkaa. Päädyin toteamaan, että kun reseptejä ja tyylejä tuntuu olevan yhtä monta kuin leipojaakin, niin tuskin minäkään pystyn tätä leivonnaista pilaamaanm, vaikka olenkin karjalaisia sukujuuria omaava savolainen, jolla ei ole mitään aiempaa kokemusta tästä herkusta.

Lähdin kehittämään reseptiä miettimällä, mihin happamaan aineeseen perustan oman ohjeeni. Päädyin viiliin, sillä viilin rakenne tuntui sopivimmalta gluteenittomaan kampanisuun, kun se  venyvä rakenne korvaa hieman sitä jauhoista puuttuvaa sitkoa. Käytin nimenomaan viiliä, en kermaviiliä, sillä kermaviilin rakenne ei ole niin sitkeä ja viili tuntui jotenkin perinteisemmälle kuin kermaviili. Suurimmassa osassa resepteistä ei ollut mukana kananmunaa, mutta myös munallisia reseptejä löytyi ja gluteenittomaan versioon päätin kananmunaa käyttää juuri samasta syystä kuin viiliäkin, eli jotta saisin paremman rakenteen. Omista kampanisuistani tein makeita, mutta ohjeestä saa muokattua myös suolaisen/happaman version jättämällä sokerin pois ja lisäämällä teelusikallisen suolaa. Minna mainitsi myös, että kampanisuista voi tehdä myös kaneli-sokeri päällysteisiä ja googlen ihmeellisestä maailmasta löysin myös raesokerilla ja hienolla sokerilla koristeltuja nisuja. Näillä eväillä kehittelin lopulta alla olevan ohjeen ja kyllä muuten nisut yllättivät Puijon tornin varjossa asuvan savolaisen, nam!


4 erilaista kampanisua: päällystämätön, raesokerilla, kaneli-sokerilla ja pelkällä hienolla sokerilla päällystetty.


Ohje (25-30 kpl):
200 g voita
1 dl sokeria
200g (1 prk) viiliä
1 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
1 tl psylliumia

Sekoita pehmyt voi ja sokeri lusikalla. Lisää joukkoon jauhoista muutama desi. Sekoita ruokasooda viiliin ja kaada seos heti voiseoksen joukkoon. Lisää seokseen kananmuna ja loput jauhot, joihin on sekoitettu psyllium. Vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja laita viileään ½-1 tunniksi.

Kaulitse taikinasta jauhotetulla pöydällä suorakulmainen taikinalevy ja jaa se taikinapyörälllä samankokoisiin suorakulmaisiin osiin. Viillä jokaiseen nisuun haluamasi määrä sakaroita ja taivuta nisuja hieman, niin että sakarat aukenevat. Paista leivinpaperoidulla pellillä 250 asteessa noin 10-15 minuuttia. Halutessasi voit myös voidella nisut myös kananmunalla ja ripotella pinnalle raesokeria, hienoa sokeria tai kaneli-sokeriseosta. 



Kampanisut leikattuna 4-sakaraisiksi

Monessa ohjeessa suositeltiin käyttämään punaista eli mahdollisimman rasvaista viiliä, mutta oman lähikauppani hyllystä löytyi punaisen sijasta tätä versiota maustamattomana ja hyvin toimi.




Mitä se lopputulos sitten oli? Se oli hieman makea leivonnainen, joka oli rakenteeltaan murea, mutta ei hauras ja kuohkea. Kaikenkaikkiaan herkullinen. Taikinakin oli rakenteeltaan yksi helpommista mistä olen leiponut. Tätä voin suositella :)

29 kommenttia:

  1. kuullostaa mielenkiintoiselta en ole koskaan tainut Kampanisua syödä. täytynee kokeilla jotta toin taikinan saa tutkia jos siintä olis moneen muuhunkin käyttöön.
    /Marjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo taikina oli kyllä rakenteeltaan todella hyvä. Näitähän voi muokata tekemällä vaikka hillon kanssa samasta taikinasta leivoksia. Sooda-viiliseos kohotti taikinan aika tehokkaasti, mutta taikina ei kuitenkaan levinnyt juurikaan.

      Poista
  2. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun! :) Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselle olivat ihan uusi tuttavuus, mutta ihastuin kerralla :)

      Poista
  3. Kiitos tästä ohjeesta! Maku ja rakenne olivat kuin lapsuuden kampanisuissa :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli mukava kuulla, ei siis mennyt ollenkaan metsään. En ollut itse kampanisuja syönyt ennen tätä, joten jouduin arvioimaan leivonnaisen onnistumisen muiden antamien kuvailujen ja kuvien perusteella.

      Poista
  4. Nämä kampanisut olivat niin hyviä, että yhdessä illassa tuli syötyä kaikki! :) Kiitos mahtavasta reseptistä! Näitä on leivottava kyllä uudestaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että ohje on ollut mieleinen! :)

      Poista
  5. Gluteenittomia kampanisuja en ole tehnyt (vielä), vaan tavallisia monet kerrat. Vaikka savolainen olenkin....aIkoinaan pohjoisessa koulussa ollessa näihin tutustui...meillä tykätään eniten sellaisilla ohjeilla tehdyistä mihintulee edes vähän sokeria. Kauniita ovat tekemäsi kampanisut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nämä olivat kyllä erikoisella tavalla hyviä. Omaksi suosikiksi muodostui tuo, johon tuli hienoa sokeria pintaan, se oli sopivan makea kahvin kanssa.

      Poista
  6. Kampanisujen kuuluu olla sokerittomia, koska ne tarjoillaan marjhillon kera, kastamalla sakara kerrallaan hilloon. Luulen että gluteenittomat jauhot sopivat näihin hyvin, koska taikinan ei ole tarkoitus olla sitkeää. Koska ohjeessa käytetään soodaa, jonka reaktio alkaa heti kun sooda on kosketuksissa happamaan tuotteseen, suosittelisin leipomista heti kun taikinan on valmista. Näin soodan ja happon kohtaamisen (neutraloitumisreaktion) aikaansaama kuohkeus pysyisi nisuissa uuniin menoon saakka, jolloin se lämmön vaikutuksesta jättää nisun kuohkeaksi.
    Hyviä nämä ovat joka tapaaksessa!
    t. kemistityttö pohjoisesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo nisujen makeus taitaa riippua ihan siitä, missä päin Lappia niitä leivotaan. Sokerittoman versionhan näistä saa ihan vain jättämällä sokerin pois taikinasta, kuten tuolla alussa mainitsinkin :) Taikina tuntui leipomisen jälkeen sen verran pehmoiselle, että se vaati hetken kohmettamisen kylmässä, jotta se olisi helpompi kaulita. Pitää kokeilla ensi kerralla ilman kohmettamista, että miten erilainen rakenne tulee. Nytkin näistä tuli melkoisen kuohkeita, joten ehkä rakenne on sitten vielä kuohkeampi.

      Poista
    2. Mielenkiintoinen ohje, menee kokeiluun. Mietin vain yhdessä kommentissa mainittua hilloon kastatamista. Torniolaakson kasvatteja olen mutta en tuota ole koskaan kuullut. Kotona on leivottu kyllä kampanisuissa kautta aikojen.

      Poista
  7. Meillä oli mummin kampanisuissa muistaakseni vähän sokeria, koska mitään hilloon kastamista ei kyllä harrastettu. Pakko laittaa nämä testiin, kun isäni oli juuri vastikään valitellut, kun ei enää kampanisuja saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä varmaan tehdään joka pitäjässä omalla tyylillään :) Näitä kyllä kannattaa testata.

      Poista
  8. Kiitos hyvästä reseptistä, testasin ja kiitokset tuli kaikilta syöjiltä. Koska meidän kahvipöydässämme kampanisut ovat olleet aina vähäsokerisia, laitoin vain puoli desiä hienoa sokeria - ja siinäkin oli ehkä vähän liikaa. Sakaroita pitää kuulemma (vanhan tietäjän mukaan ;) ) olla ehdottomasti viisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä hauska leivonnainen, kun paikkakunnittain vaihtelee se, ovatko makeita ja montako sakaraa :) Mukava kuulla, että ohje on ollut mieluista!

      Poista
  9. Hmm.. Olen aina luullut, että kampanisu on sama kuin kampaviineri, jotka ovat aina olleet suurta herkkuani ja niitä ainakin täällä Etelä-Suomessa on myynnissä leipomoissa ja kauppojenkin hyllyissä.
    Tehdään viineritaikinasta (tai muusta lehtevästä) ja sen sisällä on aina omenahilloa. Eli leivottaessa suorakulmioon laitetaan hilloviiru, taitetaan ja lopuksi leikataan "kammat". Päällä on aina raesokeria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kampaviineri ja kampanisu ovat tosiaan ihan eri leivonnaisia. Viineri tehdään mainitsemallasi tavalla viineritaikinasta, jossa voi on kaulittu taikinaan lehtevyyden aikaansaamiseksi. Oikeat lappalaiset kampanisut ovat kuitenkin hillottomia ja hieman happamasta taikinasta tehtyjä leivonnaisia. Nisujen makeus ym. vaihtelevat myös todella paljon riippuen siitä, tehdäänkö niitä missä päin Lappia. Olen saanut käsityksen, että ohjeet saattavat vaihdella jopa kylittäinkin.

      Poista
  10. Olipa hyvää! Kiitos ohjeesta! Lapsesta asti olen syönyt koillismaalaista kampanisua johon tuli paljon sokeria ja pinnallekin ripoteltiin sitä. Mutta minä testasin nyt maidottomana ja munattomana tätä ohjetta ja onnistui! Viilin tilalta laitoin Alpro soija maustamatonta jogurttia enkä laittanut munaa ollenkaan. Nams!!!

    VastaaPoista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, että nämä onnistuvat myös ilman kananmunaa ja maidottomana :)

      Poista
  12. Peräpohalaiseen kampanisuun kuuluu alunperin maku, joka nykysuissa saattaa tuntua hiukan tylyltä. Kun vanhaan aikaam sokeri oli pitkiltä kauppareissuilta harvoin saatava herkku, eikä vehnäjauhoja käyetty kuin harvoin, pienempikin makeus tuntui isommalta. Happamuus tuli leivonnassa käytettävästä kermasta, ja happamuus oli välttämätöntä jotta kohotusaineena köytetty leivinsooda toimisi. Vanhoihin resepteihin ei sisältynyt sokeria sen enemmän kuin voita, rasvaisuus tuli kermasta. Pinnalle ei ripoteltu mitään. Se tyly maku koostui sokerittomuudesta ja soodan jättämästä mausta. Reseptejä oli ennen ja on varsinkin nykyään yhtä paljon kuin leipovia emäntiä (ja isäntiä). Posiolaisessa kampanisussa on kuulemma vain neljä sakaraa, heijastaen kunnan nkukkoja oloja ja pröystäilmättömyyttä, olisiko myös lestadiolaista koreilun välttämistä. Neljö sakaraa syntyy helposti kolmella "teolla" eli viillolla. Itse olen Posion mökillä kehittänyt mutkattoman ja nopean äijätekniikan, jossa kaulin taikinan sopivan paksuiseksi nelikulmaiseksi levyksi kahvallisella suoralla pizzakaulimellasuoraan pellille leivinpaperille, minkä jälkeen leikkaan nisut tavallisella pöytäveitsellä muotoonsa, teen ne kolme viiltoa, kaaristan nisuja kevyesti ja jaan ne pellille. Taikinan sekoitan korvakuulolla puulastalla isossa kulhossa, jossa jää reilut reunat niin tetä jauhot eivät leviä koko kämppään. Levyn reunojen muotoilua voi avittaa toisessa kädessä pidettävällä pöytäveitsellä tai puulastalla. Nisujen paistuessa pesen ja kuivaan kulhon, johon sitten siirrän valmiit, kuumat nisut. Lopuksi pomputtelen nisuja kulhossaan varovasti jotta enimmät ulosleivonassa käytetyt jauhot irtoavat. Leipoessa ei nokka kauan tuhise, ja aina ovat tuoreet nisut väelle (joka välillä koostuu minusta ja koirasta kelvanneet.

    VastaaPoista
  13. Tässä sai aika kattavat ohjeet gluteenittomiin kampanisuihin lukemalla ohjeen ja kommentit!Posiolaisia sukujuuria omaavana sokerillinen versio on tuttu!

    VastaaPoista
  14. Nämä todellakin olleet lapsuuteni suosikki. Aina kun äiti leipoa näitä, miltei se pellinen oli jo ahkerasti tuhottu. Samaa maku vivahdetta ja koostumusta sain tehtyä heti ekalla kerralla! Nyt kun on tiedossa nämä tarvittavat ohjeistuksineen, niin hyvä jatkaa. Kun ei enään tavallista jauhoa kykene käyttämään ja ne kanelipullien fiilistellyt jäi. Kun vielä sen verran tämän gluteenittoman jauhon kanssa on opettelemista. Ehkä nekin saadaan vielä tehtyä jatkossa?

    VastaaPoista
  15. Kiitos reseptistä. Mulla ei ollut viiliä joten laitoin kermaviiliä. Valmiin taikinan maku yllätti iloisesti, sillä se maistuu lähes täysin samalta kuin äitini vehnäjauhoihin leivotut kampanisut 😊 Jotka kyllä ovat maailman parhaat kampanisut. Äitini resepti löytyy K-Kaupan sivulta: Kampanisut Marketan tapaan. Äitini ei ruukaa sakaroja taivuttaa vaan jättää nisun yhteneväksi. Kampanisut ovat mureita eikä suolaisia ja niitä jotka tarttuu kitalakeen. Hillojuttu on meän perheelle ihan outo asia kampanisuissa. Parasta lapsena oli ja on yhä vieläkin, kun sai syyä äidin vastaleivottuja lämpimiä kampanisuja maidon kanssa ja kastaa nisuja myös maitoon 😊 Äidin kampanisut ovat suosittuja ja tunnettuja sukulaisten ja ystävien parissa.

    VastaaPoista
  16. Kiitos, kyllä oli hyvä resepti. Tosi helppoa kaulita. Ja todellakin maistuivat aivan kuin anopin perinteiset kampanisut aikoinaan.

    VastaaPoista
  17. Iso kiitos reseptistä.Tällä uskon onnistuvani leipomaan hyvät kampanisut.Olen leiponut paljon nisuja vehnäjsuhoista monilla resepteillä ja pari kertaa gluteenittomia muuttamalla vain jauhot . Niistä on tullut mureita pikkulepiä muistuttavia kampoja ,jospa nyt onnistun .

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...