maanantai 6. heinäkuuta 2015

Kaura-tattarileipäset



Löysähkö ja tahmainen gluteeniton sämpylätaikina ei ole mikään kaikista miellyttävin hierottava tarttuvuutensa vuoksi. Näiden leipästen (tai sämpylöiden) yhtenä plussana on se, ettei näitä tarvitse hieroa tai pyöritellä. Riittää kun nostelee nokareita pellille ja jauhojen avulla hieman taputtelee litteäksi - kohoamisen  aikana muodot pyöristyvät ja uuni hoitaa loput. Mikäli kaura ei sovellu omaan ruokavalioon, voi ohjeessa olevan kauran korvata käyttämällä hiutaleina pelkästään tattaria. Huomioi, että Myllyn paras tattarihiutaleet ja jauhot EIVÄT ole gluteenittomia myllyllä tapahtuvan kontaminaation vuoksi. Esimerkiksi Virtasalmen viljatuotteella, Keskisen myllyllä ja Risentalla on varmasti gluteenittomia tattarijauhoja ja hiutaleita.

Kaura-tattarileipäset (9 kpl):
5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl tattarihiutaleita
1½ dl tattarijauhoa
½ tl ksantaania
1 rkl oliiviöljyä




Liuota hiiva veteen ja sekoita joukkoon psyllium käsivispilää apuna käyttäen. Anna psylliumin turvota 3-5 minuutin ajan. Sekoita keskenään hiutaleet, perunakuitu, jauhot, ksantaani ja suola. Lisää sekoitetut kuivat aineet taikinaan muutamassa erässä koko ajan sekoittaen. Kun kaikki kuivat aineet on sekoitettu taikinaan, lisää joukkoon oliiviöljy ja vaivaa taikinaa vielä yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Älä kohota taikinaa vaan leivo siitä heti leipäsiä. Nostele taikina yhdeksään samankokoiseen osaan leivinpaperoidulle pellille ja taputtele taikinapalat hieman litteämiksi jauhoja apuna käyttäen. Tasoita tarvittaessa myös hieman leipästen reunoja. Anna leipästen kohota lämpimässä paikassa liinan alla 30-40 minuutin ajan ja paista 225 asteessa 20-25 minuuttia. Jäähdytä peitettynä mikäli haluat kuoren pehmenevän.

6 kommenttia:

  1. Osaatko sanoa, onnistuvatko nämä yhtä hyvin jostain muusta jauhoseoksesta kuin tuosta Semperin karkeasta? Suosin itse Viljatuotteen jauhoseoksia. Hyvältä vaikuttava ohje! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu varmasti myös Viljatuotteen jauhoseoksista. Viljatuotteen jauhoissa on psylliumia hieman mukana, joten jauhon määrä voi olla hieman vähäisempi. Itse lähtisin kokeilemaan niin, että laittaisin ensin 2,5dl Viljatuotteen jauhoa ja tarvittaessa lisäisin hieman. Uskoisin, että noin 3 dl on sopiva määrä. Taikina tosiaan on rakenteeltaan hieman tahmainen, mutta silti kuitenkin niin kiinteä, että siitä voi vaikka nuojiljalla nostella nokareita pellille.

      Poista
  2. Moikka!
    Kommentoin nyt tähän uusimpaan postaukseesi, vaikka kommentti koskeekin vuoden takaista ohjettasi. Eli olen nyt kahteen kertaan testaillut gluteenittomien patonkiesi ohjetta ja ihastuin ikihyviksi, rakenne ja maku aivan uskomattomat, iso kiitos siis tuosta reseptistä, on helpottanut vähägluteenisen ruokavalion aloittelemista kummasti!
    Pidän itsekin blogia ja jakaisin mielelläni tuon ohjeen omillekin lukijoilleni, onko sinulle ok, mukana olisi tietysti linkki blogiisi? (:

    > kesayonunelmia.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Tottakai voi jakaa ohjeen kun ohjeen yhteyteen pistät selkeästi alkuperän ja myös linkin tänne alkuperäisen ohjeen yhteyteen :) Käynkin kurkkimassa blogiasi !

      Poista
  3. Hei Suviih!
    Tein näitä leipäsiä heti kaksinkertaisen annoksen,olivat tosi hyviä. Näitä tulee varmaan tehtyä usein, Leivon lähes kaiken itse ja täällä on paljon vaihtoehtoja.
    Blogiasi katselen päivittäin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsit! Näitä teen varmasti itsekin uuden satsin pakastimeen, kunhan ensimmäiset on syöty.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...