torstai 16. tammikuuta 2014

Gluteenittomat porkkanaleivät


Nyt testasin viimeinkin leipään porkkanaa soseena raasteen sijasta. En tiedä minkä verran erilainen leivästä olisi tullut raasteella, kun en vertailukappaletta tehnyt, mutta hyvän pehmyttä ja kuohkeaa tästä ainakin tuli. Jauhomäärä on grammoina, mutta mikäli et vaakaa omista, on määrä käytännössä kokonainen 500g paketti ja toisesta paketista lisäksi sellaiset 1½ dl. Taikina on löysää, joten pöydälle kannattaa myös varata jauhoja leivontaa varten. Mikäli käyttää kuivahiivaa, voi vesi olla alussa ihan reippaan lämpöistä, sillä taikinaseoksen tulisi olla noin 42 asteista silloin kun kuivahiiva lisätään taikinaan. Mikäli seos jäähtyy liikaa psylliumin turvottamisen aikana, sitä voi myös hieman lämmittää ennen hiivan lisäämistä.

Ohje (2 leipää):

5 dl lämmintä vettä
½ palaa hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl porkkanasosetta
1 rkl ruokaöljyä

Liuota hiiva veteen (mikäli käytät tuoretta) ja sekoita joukkoon psyllium. Anna psylliumin turvota muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon suola, porkkanaraaste ja ruokaöljy. Lisää jauhot koko ajan vaivaten (mikäli käytät kuivahiivaa, lisää se jauhojen mukana). Vaivaa taikinaa reippaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutaman minuutin ajan. Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa, vaan leivo siitä heti leipiä.

Jaa taikina jauhotetulla pöydällä kahteen osaan ja muotoile taikinapaloista pitkulaiset leivät. Leikkaa pintaan viillot terävällä veitsellä. Kohota leipiä lämpimässä paikassa leivinpaperoidun pellin päällä noin puoli tuntia. Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia / kunnes leivät saavat kauniin värin. Kypsä leipä kumahtaa onton kuuloisesti, kun pohjaa kopauttaa. Jäähdytä leivät leivinliinan alla.

3 kommenttia:

  1. Täytyypä kokeilla porkkanaa. Mitä luulet sopiiko ohje sellaisenaan myös leipäkoneelle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole testannut, mutta uskoisin kyllä, että käy. Kuivahiivaa vain muistettava käyttää.

      Poista
    2. Ainiin ja tuosta taikinasta tosiaan tuli 2 ihan hyvän kokoista leipää, joten ohjetta kannattaa tarvittaessa puolittaa, jotta mahtuu leipäkoneen kulhoon.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...