tiistai 28. lokakuuta 2014

Vuokaleipä Farinan täysjyväleipäjauhoseoksesta


Vuohelan herkun pakkaaman Farina-tuotemerkin täysjyväleipäjauhoseos on odottanut testaustaan jo aika kauan. Joskus kesällä tein tästä vähän turhan monimutkaisen sovelluksen testaamatta ensin perusversiota, joka menikin sitten mönkään. Nyt kuitenkin lähdin liikkeelle ihan siitä perusversiosta pienin lisäyksin ja leipä yllätti minut täysin. Pehmeä ja kuohkea sisältä, kuori rapea, eikä pääraaka-aineena oleva riisi maistu leivässä yhtään liian voimakkaasti. Plussana vielä, että tämä ei sisällä maissia, perunaa eikä soijaa, joten soveltuu erinomaisesti myös monille allergisille. Tein leivän muuten pakkauksen ohjetta noudattaen, mutta lisäsin joukkoon tattarileseitä ja Sallisen salaattimix -siemensekoitusta, jossa on siementen lisäksi myös kuivattuja karpaloita joukossa. 

Ohje:
3½ dl lämmintä vettä
25 g hiivaa
2 rkl tattarileseitä
½ dl siemeniä oman valinnan mukaan
1 rkl oliiviöljyä

Liuota hiiva veteen ja sekoita joukkoon jauhoseos. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon leseet, siemenet ja öljy. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella parin minuutin ajan. Taikinasta tulee melko puuromaista. Kaada taikina noin 1-1½ litran rasvattuun leipävuokaan ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Paista 200 asteessa 45 minuuttia uunin alimmalla tasolla.

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä. Pitääkin tätä testata. Keliakiaa minulla ei ole, se on testattu, mutta valkoinen vilja varsinkin aiheuttaa vatsanpuruja. Päätin nyt aina silloin tällöin leipoa gluteenitonta leipää ja muitakin herkkuja . Tulen tänne jatkossa useamminkin vierailulle ja alan testailla näitä reseptejä:)

    VastaaPoista
  2. Törmäsin blogiisi etsiessäni gluteenittomia perusohjeita ja tämähän olikin aivan loistava reseptikirja! Sain maanantaina käskyn siirtyä laktoosittomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon, allergioina lisäksi peruna, pähkinät, hedelmät ja mausteet.. Tutkittuani gluteenittomia tuotteita huomasin, että monessa ja vähän liiankin monessa on perunaa vähintään tärkkelyksenä :/ Leivän rakastajana tämä edellä oleva leipä olikin ensimmäinen leipomani gluteeniton (ja itse asiassa koko elämässänikin :D) leipä ja yllätyin, kuinka hyvää se olikin! Eihän tämä gluteenittomuus sittenkään tunnu niin pahalta, täytyy vain etsiä perunattomat tuotteet ja jauhot :)

    T. Irene

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo perunaton hieman hankaloittaa, kun monessa jauhoseoksessa (esim. Semper Fin mix, jota itse käytän sellaisena perusjauhona) on mukana perunaa. Mutta esimerkiksi Schärin Mix Pâtisserie on perunaton jauhoseos, jolla onnistuu hyvin kakut, muffinssit, makeat piirakat, letut jne. Sitä löytää yleensä Citymarketeista ja myös Halpahallit myy. Tapiokatärkkelykseen kannattaa myös tutustua, siitä voi tehdä vaikkapa kääretortun perunajauhojen tapaan. Tuolta "Taikinajuuri" osiosta löydät ohjeen happamaan reikäleipään, joka on myös perunaton ja kun juuren on kerran happattanut, niin sitä pystyy säilyttämään ties kuinka kauan, kun aina välillä vain leipoo siitä leipää. Schärillä on myös tumma leipäjauhoseos, joka on perunaton (tätäkin myy Citymarketit). Karjalanpiirakat onnistuvat helposti tattarijauhosta (resepti osiossa perinneleivonnaiset). Jos jotain kysymyksiä herää, niin voin parhaani mukaan vastailla :) Rohkeasti vain leipomaan ja kokeilemaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...