Vuohelan herkun pakkaaman Farina-tuotemerkin täysjyväleipäjauhoseos
on odottanut testaustaan jo aika kauan. Joskus kesällä tein tästä vähän turhan
monimutkaisen sovelluksen testaamatta ensin perusversiota, joka menikin sitten
mönkään. Nyt kuitenkin lähdin liikkeelle ihan siitä perusversiosta pienin
lisäyksin ja leipä yllätti minut täysin. Pehmeä ja kuohkea sisältä, kuori
rapea, eikä pääraaka-aineena oleva riisi maistu leivässä yhtään liian
voimakkaasti. Plussana vielä, että tämä ei sisällä maissia, perunaa eikä
soijaa, joten soveltuu erinomaisesti myös monille allergisille. Tein leivän
muuten pakkauksen ohjetta noudattaen, mutta lisäsin joukkoon tattarileseitä ja
Sallisen salaattimix -siemensekoitusta, jossa on siementen lisäksi myös
kuivattuja karpaloita joukossa.
Ohje:
3½ dl lämmintä vettä
25 g hiivaa
2 rkl tattarileseitä
½ dl siemeniä oman valinnan mukaan
1 rkl oliiviöljyä
Liuota hiiva veteen ja sekoita joukkoon jauhoseos. Anna
taikinan turvota noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon leseet, siemenet ja öljy.
Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella parin minuutin ajan. Taikinasta tulee melko
puuromaista. Kaada taikina noin 1-1½ litran rasvattuun leipävuokaan ja anna
kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Paista 200 asteessa 45 minuuttia
uunin alimmalla tasolla.
Kuulostaa hyvältä. Pitääkin tätä testata. Keliakiaa minulla ei ole, se on testattu, mutta valkoinen vilja varsinkin aiheuttaa vatsanpuruja. Päätin nyt aina silloin tällöin leipoa gluteenitonta leipää ja muitakin herkkuja . Tulen tänne jatkossa useamminkin vierailulle ja alan testailla näitä reseptejä:)
VastaaPoistaTörmäsin blogiisi etsiessäni gluteenittomia perusohjeita ja tämähän olikin aivan loistava reseptikirja! Sain maanantaina käskyn siirtyä laktoosittomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon, allergioina lisäksi peruna, pähkinät, hedelmät ja mausteet.. Tutkittuani gluteenittomia tuotteita huomasin, että monessa ja vähän liiankin monessa on perunaa vähintään tärkkelyksenä :/ Leivän rakastajana tämä edellä oleva leipä olikin ensimmäinen leipomani gluteeniton (ja itse asiassa koko elämässänikin :D) leipä ja yllätyin, kuinka hyvää se olikin! Eihän tämä gluteenittomuus sittenkään tunnu niin pahalta, täytyy vain etsiä perunattomat tuotteet ja jauhot :)
VastaaPoistaT. Irene
Tuo perunaton hieman hankaloittaa, kun monessa jauhoseoksessa (esim. Semper Fin mix, jota itse käytän sellaisena perusjauhona) on mukana perunaa. Mutta esimerkiksi Schärin Mix Pâtisserie on perunaton jauhoseos, jolla onnistuu hyvin kakut, muffinssit, makeat piirakat, letut jne. Sitä löytää yleensä Citymarketeista ja myös Halpahallit myy. Tapiokatärkkelykseen kannattaa myös tutustua, siitä voi tehdä vaikkapa kääretortun perunajauhojen tapaan. Tuolta "Taikinajuuri" osiosta löydät ohjeen happamaan reikäleipään, joka on myös perunaton ja kun juuren on kerran happattanut, niin sitä pystyy säilyttämään ties kuinka kauan, kun aina välillä vain leipoo siitä leipää. Schärillä on myös tumma leipäjauhoseos, joka on perunaton (tätäkin myy Citymarketit). Karjalanpiirakat onnistuvat helposti tattarijauhosta (resepti osiossa perinneleivonnaiset). Jos jotain kysymyksiä herää, niin voin parhaani mukaan vastailla :) Rohkeasti vain leipomaan ja kokeilemaan.
Poista