lauantai 3. toukokuuta 2014

Kuivahiivan käyttö gluteenittomissa leivonnaisissa


Netin ihmeellisessä maailmassa pyöriessä on tullut ilmi, että kuivahiivan käyttö gluteenittomassa leivonnassa voidaan kokea ongelmalliseksi. Yleinen periaatehan on, että kuivahiiva lisätään jauhojen joukossa lämpimään nesteeseen, mutta gluteenittomassa päänvaivaa aiheuttaa, että ensin siihen nesteeseen pitää turvottaa psyllium ja neste pääseekin tässä vaiheessa jäähtymään. Kuivahiivaa on meillä sellainen perustarvike, jota löytyy aina kaapista vaikka tuorehiiva sattuisikin olemaan loppu. Vuosien aikana olen kokeillut erilaisia tapoja kuivahiivan käyttöön ja huomannut, että ei ole vain yhtä oikeaa tapaa käyttää kuivahiivaa. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että hiiva alkaa kuolla yli 50 asteessa, joten neste ei saa olla liian kuumaa. Hiivan heräämisen kannalta paras lämpötila on noin 42 astetta, jolloin hiiva lähtee toimimaan nopeasti. Hiiva kuitenkin toimii kylmässäkin, kunhan se saa kosteutta ja "ruokaa" (jauhoa, sokeria eli hiilihydraattia), kylmässä hiiva vain lähtee toimimaan todella hitaasti. Mikäli leivonnaiset eivät meinaa kohota normaalissa ajassa ja epäilet, että neste oli turhan kylmää, jatka kohotusaikaa vain reippaasti. Tässä muutamia vinkkejä erilaisista kuivahiivan käyttötavoista.

1. Lisää kuivahiiva jauhojen joukossa taikinaan. Turvota psyllium suht kuumassa vedessä, niin vesi jäähtyy turpoamisen aikana sopivan lämpöiseksi kuivahiivaa varten. Jos neste on päässyt jäähtymään psylliumin turvottamisen aikana liian kylmäksi, lämmitä psylliumhyytelö sopivan lämpimäksi mikrossa ennen hiivan ja jauhojen lisäämistä.

2. Lisää kuivahiiva nesteeseen samalla kertaa psylliumin kanssa. Kun kuivahiiva lisätään suoraan nesteeseen, kannattaa lisäämisen aikana sekoittaa kunnolla käsivispilällä, ettei pääse syntymään paakkuja. Hiiva saa muhia lämpimässä nesteessä heräämässä sen ajan, jonka psylliumin turpoaminen vie.

3. Lisää kuivahiiva turvotettuun psylliumhyytelöön. Turvota psyllium ensin aivan normaalisti suht kuumassa nesteessä ja sekoita sen jälkeen koko ajan käsivispilällä vatkaten kuivahiiva joukkoon.  Nesteen on tässäkin vaihtoehdossa tarkoitus jäähtyä psylliumin turvottamisen aikana sopivan lämpimäksi kuivahiivalle ja mikäli psylliumhyytelö on liian kylmän tuntuista, niin sen voi käyttää mikrossa.

4. Ota taikinan nestemäärästä eroon ½ dl ja liuota hiiva tähän nesteeseen. Tässä on tarkoituksena siis turvottaa psyllium ½ dl pienemmässä nestemäärässä kuin mitä ohjeessa sanotaan ja käyttää tuo ½ dl lämmintä nestettä hiivan liuottamiseen. Kun kuivahiiva lisätään pieneen nestemäärään kunnolla lusikalla sekoittaen, tulee nesteestä lopulta samanlainen harmaa liuos kuin tuorehiivan kanssa. Tämä seos voidaan sitten psylliumin turvottamisen jälkeen kaataa psylliumhyytelön joukkoon, eikä tarvitse miettiä, että onko psylliumhyytelö riittävän lämmintä, sillä hiiva on jo herännyt sopivan lämpimässä nesteessä.

Oletko käyttänyt kuivahiivaa vielä jollakin muulla tavalla? Jätä omat vinkkisi kommenttina :) 

7 kommenttia:

  1. Olen sekoittanut pieneen määrään jauhoja kuivahiivan ja psylliumin ja sitten lisännyt nesteen. Ja antanut seoksen seistä jonkin aikaa. Hyvin on psyllium turvonnut. Toiminut ainakin pitsapohjassa.
    Kiitos hyvistä gluteenittoman leivonnan vinkeistä blogissasi. Olen jonkin verran testannut ja todennut toimiviksi. Kaneliässien ohjen on huippu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo käyttötapa ei tullutkaan mieleen kun vinkkejä kasasin, kiitos :) Kaneliässien ohje on siitä hauska, että se on varmaan 100 vuotta vanha (otettu isomummoni keittokirjasta) ja toimi gluteenittomana täydellisesti kun vain vaihtoi jauhot.

      Poista
    2. Olen käyttänyt kuivahiivaa jo vuosia, enkä ole ikinä nesteitä lämmittänyt. Toimii todella hyvin. Ehkä keittiössäni on niin kuuma, että neste lämpenee nopeasti hiivanherätyslämpötilaan! �� Kiitos hyvistä ohjeistasi!

      Poista
    3. Kun se kohotuspaikka vain on sopivan lämmin, niin hiiva kyllä herää suht nopeasti, vaikka neste olisikin ollut haaleaa :) Tärkeintä lienee se kosteus ja tärkkelys, sillä hiivahan toimii kyllä vaikka jääkaapissakin. Kuivahiivasta tykkään, kun käyttöikä on pitkä, eikä jää jämäpaloja kuivamaan, vaikka käyttäisi vain puoli pussia.

      Poista
    4. Eikö psylliumin voisi lisätä vähempään määrään nestettä ja lisätä sitten loput nesteest niin kuumana, että tarvittava lämpötila saavutetaan. Itse sekoitan kuivahiivan aina jauhoihin ja toimii aivan hyvin.

      Poista
  2. Jos ei kohoa 2 tunnissakaan, niin voiko silloin epäillä, että on tappanut hiivan liian lämpimällä nesteellä? T. tumpeloleipuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Jos leipä ei lähde nousemaan yhtään, on hiiva silloin kuollut. Tarvittaessa nesteen lämpötilan voi mitata vaikka mittarilla tai sitten nesteen pitää tuntua kädellä kokeiltaessa hieman lämpimälle, mutta ei missään nimessä kuumalle. Kylmäkin neste on parempi vaihtoehto kuin kuuma, sillä hiiva lähtee toimimaan kylmäänkin nesteeseen lisättynä, mutta todella hitaasti.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...