sunnuntai 23. elokuuta 2015

Sienipiirakka (pellillinen)


Tässä piirakassa sienten maku pääsee kunnolla oikeuksiinsa, kun täytteeseen ei tule juustoa. Pohjataikinan annos on sellainen, että siitä tulee himpun paksumpi pohja 50 cm leveän uunin pellille, mutta taikinan saa venytettyä riittämään myös leveämmän uunin pellille. Kuvassa oleva piirakka on tehty pienemmälle pellille ja siinä on täytteenä kantarelleja. Suppilovahveroilla teen tätä myös varmasti, heti kun niitä vain nousee riittävästi.

Pohja:
300 g voita
½ tl suolaa
1½ dl juustoraastetta
1 kananmuna
½ dl kylmää vettä

Täyte:
2 l tuoreita kantarelleja tai suppilovahveroita
2 sipulia
20 g voita
1 dl silputtua ruohosipulia
1 rkl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
4 keskikokoista kananmunaa
5 dl kuohukermaa

Pilko täytteen sipulit ja sienet, kuullota ne pannulla voissa ja jätä jäähtymään. Valmista pohja. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää muruseokseen suola ja juustoraaste. Sekoita taikinaan kananmuna ja kylmä vesi, vaivaa tasaiseksi. Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperoidun pellin pohjalle ja reunoille. Riko täytteen kananmunien rakenne haarukalla ja sekoita joukkoon kerma, ruohosipuli ja jäähtynyt sieniseos. Mausta täyte suolalla ja pippurilla ja kaada pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Paista 225 asteessa 40 minuuttia. Mikäli piirakan pinta alkaa paiston loppuvaiheessa tummua liikaa, laita päälle leivinpaperi ja siirrä piirakka uunin alatasolle. (40 min. paistoaika on kuitenkin tarpeen, jotta pohja kypsyy kunnolla).


tiistai 18. elokuuta 2015

Kantarellisarvet


Farinan jauhoperheeseen tuli alkukesästä Pizza- ja piirakkapohjaseos, jota voi käyttää myös muuhunkin kuin pelkästään pizzapohjiin ja suolaisten piirakoiden taikinaan. Tällä kertaa jauhot pääsivät kantarellitäytteisten sarvien taikinaan. Nämä sarvet eivät ole mitään rapeita croissantteja, vaan taikina on miltei kuin sämpylätaikinaa hieman suuremmalla rasvamäärällä. Rasvamäärältäänkin nämä ovat kuitenkin varsin maltillisia ja nämä käyvät näppärästi iltapalaksi tai suolaiseksi tarjottavaksi kahvin kera. Nämä  ovat myös kananmunattomia, mikäli voiteluun käyttää maitoa. Jauhoseos sisältää jo valmiiksi  suolan, joten sitä ei tarvitse taikinaan lisätä. Ohjeesta tulee 12-16 sarvea riippuen koosta.



Taikina:
1 tl psylliumia
1 pss kuivahiivaa
2 dl kylmää maitoa
1 dl maustamatonta jogurttia tai piimää
50 g pehmeää voita

Täyte:
5 dl kantarelleja
1 sipuli
15 g voita
50 g kantarelli- tai yrttituorejuustoa
n. ½ tl suolaa
ripaus mustapippuria

Voiteluun 1 kananmuna tai ½ dl maitoa
n. 1 dl mitä tahansa gluteenitonta jauhoa alustukseen

Valmista taikina sekoittamalla kulhossa jauhot, psyllium ja kuivahiiva. Lisää joukkoon kylmä maito ja jogurtti hyvin sekoittaen. Vaivaa taikinaan lopuksi pehmeä voi joko käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Taikina on tässä vaiheessa hyvin löysää. Jätä taikina lepäämään jääkaappiin puoleksi tunniksi (taikina paksuuntuu lepäämisen aikana) ja valmista sillä aikaa täyte. Silppua kantarellit ja sipuli täytettä varten ja kuullota ne pannulla voissa. Anna sienten jäähtyä ja lisää sen jälkeen joukkoon tuorejuusto, suola sekä pippuri. Kun taikina on saanut levätä jääkaapissa, jaa se kahteen yhtä suureen osaan. Hiero molemmat taikinapalat jauhotetulla alustalla pyöreäksi palloksi ja kaulitse ympyrän muotoisiksi, noin puolen sentin paksuisiksi levyiksi. Leikkaa molemmat taikinalevyt 6-8 kolmion muotoiseen palaan ja laita jokaisen taikinapalan leveään päätyyn lusikallinen täytettä. Rullaa sarviksi leveästä päädystä kärkeenpäin. Anna sarvien kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia ja voitele ne kananmunalla tai maidolla, halutessasi voit ripotella pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.



lauantai 15. elokuuta 2015

Mustikkapiirakka


Tässä piirakassa taikinassa oleva turkkilainen jogurtti tuo rakenteeseen pehmeyttä ja kestävyyttä, eikä piirakkapohja murustu. Jogurtin voi halutessaan korvata samalla määrällä maitorahkaa. Taikinan ainekset sekoitetaan käsin, eikä sähkövatkainta tarvita. Mikäli teet piirakan pakastemustikoista, sekoita niiden joukkoon puoli ruokalusikallista perunajauhoa ennen mustikoiden lisäämistä piirakan päälle.

Ohje:
100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 dl turkkilaista jogurttia
2 kananmunaa
1 tl leivinjauhetta
2½ dl mustikoita

Sekoita pehmeä voi ja sokeri, lisää joukkoon jogurtti ja kananmunat hyvin sekoittaen. Sekoita taikinaan viimeisenä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Rasvaa  25-28cm halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka ja kaada taikina vuokaan. Ripottele mustikat taikinan päälle ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuutin ajan. Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

sunnuntai 9. elokuuta 2015

Mustikka-valkosuklaajuustokakku





Amerikkalainen juustokakku muuntui suomalaisen marjasesongin mukaisesti mustikkaiseksi versioksi. Tämä juustokakku paistetaan uunissa ja on ulkonäöstään huolimatta todella helppo leipoa. Koska marjaa on mukana jo kakussa itsessään, ei kakulle tarvitse erikseen valmistaa kastiketta, kuten New York cheesecakelle yleensä on tapana. Mustikat voi vaihtaa myös vadelmiin. Ohjeen mukaisesta annoksesta tulee 8-10 kakkupalaa hieman koosta riippuen.





Pohja:
150 g Schär Digestive Landtaler –keksejä
75 g voita


Täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
150 g ranskankermaa
½ dl maissitärkkelystä
½ dl sokeria
1½ tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
½ dl kuohukermaa
75 g valkosuklaata
1½ dl mustikoita


Valmista ensin pohja. Laita keksit muovipussiin ja murskaa ne hienoksi murskaksi.    
Sulata voi ja sekoita voisulan joukkoon keksinmurut.
Laita 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja taputtele keksi-voiseos vuoan pohjalle ja reunoille.

Valmista täyte.  Pehmitä tuorejuusto vatkaamalla sitä kevyesti sähkövatkaimella.
Sekoita joukkoon ranskankerma, sokeri, vaniljasokeri, kuohukerma ja maissitärkkelys.
 Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita ne täytteen joukkoon (vältä liiallista vatkaamista, sillä mikäli täytteeseen sekoittuu paljon ilmaa, tulee kakkuun herkästi halkeamia paiston aikana). Sulata valkosuklaa ja lisää se ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja lisää pinnalle mustikat. (Halutessasi todella mustikkaisen kakun voit laittaa mustikoita myös kerroksen täytteen väliin, kaada tällöin puolet täytteestä vuokaan, lisää kerros mustikoita ja kaada niiden päälle loppu täyte ja lisää vielä pinnalle mustikoita.) Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa 50-55 minuutin ajan. Lisää tarvittaessa paiston loppuvaiheessa kakun päälle pala leivinpaperia tummumisen estämiseksi. 
 

Paiston aikana kakku kohoaa hyvin pulleaksi, mutta uunista ottamisen jälkeen kakun keskikohta laskeutuu, mikä kuuluu asiaan. Kakun kannattaa antaa jäähtyä kaikessa rauhassa ja antaa vielä vetäytyä jääkaapissa peitettynä vähintään muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasautua ja kakun rakenne jähmettyä oikeanlaiseksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...