lauantai 28. syyskuuta 2013

Vadelma- ja mustikkarahkapullat


Vadelma-versioon lainasin ideaa Pördeltä ja mustikkapullat ovat oikeastaan kotitekoinen versio Vuohelan herkun mustikkarahkapullista. Pullataikina ja rahkatäyte ovat kuitenkin omalla ohjeellani. Täytteen joukossa oleva vaniljakreemi pehmentää rahkan kirpeyttä hyvin ja sokeria ei kovin paljoa täytteeseen tarvitse laittaa. Itse lisäsin sokeria ½ desiä ja ihan sopivan makeita tuli omaan makuuni. Pakastetut vadelmat sai hajotettua mukavasti tuollaiseksi rouheeksi pullien pinnalle. Myös muut marjat ja hedelmät käyvät hyvin näihin pulliin, karpaloita ajattelin itse kokeilla kun seuraavan kerran näitä teen.

Gluteeniton pullataikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

Voiteluun 1 kananmuna

Lämmitä maito ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psylliumi ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti pullia.

Täyte:
½ dl Sallisen vaniljakreemijauhetta
1 dl vettä
250 g maitorahkaa
1 kananmuna
½ - 1 dl sokeria

Sekoita vaniljakreemijauhe veteen. Lisää kreemin joukkoon hyvin sekoittaen maitorahka ja kananmuna. Makeuta täytettä tarvittaessa sokerilla, maistele välillä.

Leivo pullista pyöreitä pullia leivinpaperoidulle pellille. Anna pullien kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia. Paina jokaiseen pullaan juomalasin pohjalla kolo (kasta lasinpohja ensin jauhoihin, jotta se ei tartu pullaan kiinni). Mikäli pulliin tulee repeämiä, siloittele pintoja halutessasi kostutetuin käsin. Täytä kolot rahkatäytteellä ja ripottele pinnalle marjoja. Voitele pullien reunat kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

lauantai 14. syyskuuta 2013

Gluteeniton pannukakku


Minulta kyseltiin tässä taannoin ohjetta gluteenittomalle pannukakulle. Yleensä en aineita mittaile pannukakkua tehdessä, mutta nyt otin ainesuhteita ylös. Ihan samalla tavalla tämä ei pullistele kuin vehnäjauhoversiot, mutta kukkuloita saa kyllä aikaan kun vain vatkaa kananmunia hetken ennen muiden aineiden lisäämistä. Noiden kukkuloiden aikaansaamiseen lienee muitakin keinoja, mutta tuo on itse käyttämäni. Alla oleva ohje on sopiva ns. pienen uunin pellille (n. 50cm leveä).

Ohje:

2 kananmunaa
1 rkl sokeria
½ l maitoa (kevyt tai täys)
1 tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
2 rkl ruokaöljyä tai sulatettua voita

halutessasi voi laittaa pinnalle voinokareita ennen paistoa

Vatkaa munia ja sokeria käsin hetken aikaa, että kananmunien rakenne rikkoutuu kunnolla ja ne kuohkeutuvat hieman (noin 2-3 minuutin vatkaus ilman sähkövatkainta riittää). Lisää joukkoon maito, suola ja jauhot, joihin sekoitettu leivinjauhe, sekoita taikina tasaiseksi. Lisää viimeisenä joukkoon juokseva rasva. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja lisää pinnalle halutessasi voinokareita. Paista 225 asteessa kunnes pinta on kauniin ruskea (noin 15-20 minuuttia).

Kun uunissa näyttää tälle, niin oikein on mennyt:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...