Peltileipä on näppärä silloin, kun haluaa kerralla
enemmän leipää, mutta ei tahdo pyöritellä leipiä tai sämpylöitä. Peltileipä
onnistuu suht löysästä taikinasta. Tällä kertaa leivoin kahteen kertaan
kohotettua peltileipää ja taikinan ensimmäinen kohotus tapahtui jääkaapissa
pitkän kaavan kautta, eli taikina sai kohota kylmässä hitaasti useamman tunnin
ajan. Ainesten ei tarvitse olla lämpimiä, kun leipä kylmäkohotetaan. Siemenet
voivat olla ihan mitä vain itse kukin tahtoo leipään laittaa. Käytin itse
Sallisen salaattimix -siemensekoitusta, jossa oli mukana myös hieman kuivattuja
karpaloita. Tähän ei tarvita sähkövatkainta tai yleiskonetta, leipä onnistuu
hyvin ihan vain käsin sekoittaen. Leipä on rapeakuorista, mutta sisältä ihanan
pehmeää.
Ohje:
4 dl vettä
2 dl turkkilaista jogurttia
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl siemeniä
1 pkt Semper Maalaisleipä jauhoseosta (sis. hiivapussin)
(+noin 1 dl jotakin gluteenitonta jauhoa taikinan
levittämiseen pellille).
Sekoita jogurtti veden joukkoon käsivispilällä. Lisää
seokseen jauhopakkauksessa oleva kuivahiiva sekä psyllium ja suola. Anna
psylliumin turvota noin 5 minuutin ajan. Sekoita taikinaan siemenet. Lisää
jauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Kun kaikki jauho on lisätty
taikinaan, peitä kulho kannella ja laita se jääkaappiin noin 3-5 tunniksi.
Kylmäkohottamisen jälkeen levitä taikina jauhoja apuna käyttäen korkealle
uunipellille (50cm leveä). Pistele taikina haarukalla ja tee taikinapyörällä
viillot joita myöten kypsä leipä on helppo leikata. Laita leipä kylmään uuniin
ja laita uunin pohjalle kattilaan kiehuvan kuumaa vettä. Sulje uunin luukku ja
anna leivät kohota "höyryuunissa" noin 30 minuuttia. Ota kohotuksen
jälkeen kattila pois uunin pohjalta ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen
(leipä saa olla uunissa kuumenemisen ajan). Kun uuni on saavuttanut halutun
lämpötilan, anna leivän paistua vielä noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on
saanut kauniin värin.
Loistoidea!
VastaaPoistaMinulla on kauraleipäaineksia yksi tölkillinen ja voisikin kokeilla tätä :)
Peltileipä on kyllä tosi vaivatonta tehdä ja paistokin onnistuu paljon varmemmin kuin vuokaleivissä.
PoistaLeipä meni uuniin! Kohta pääsee maistamaan. Taikina oli ainakin helppo tehdä.
VastaaPoistaTästä ei oikeastaan enää leiväntekeminen voi helpommaksi muuttua.
PoistaTäytyy kokeilla, eri jauhoilla vaan koska kauraa en pysty syömään. Kiitos ohjeesta.
VastaaPoistaVähän tahmaisen taikinan kun tekee, niin tulee hyvä.
PoistaHyvänen aika miten hyvää leipää.Tätä pitää tehdä uudelleen ja oli niin helppo tehdä
VastaaPoistaTästä tykkäsin kyllä itsekin :)
PoistaHyvää ja helppoa!
VastaaPoista:)
Poista