torstai 18. syyskuuta 2014

Pitkään kohotettu peltileipä


Peltileipä on näppärä silloin, kun haluaa kerralla enemmän leipää, mutta ei tahdo pyöritellä leipiä tai sämpylöitä. Peltileipä onnistuu suht löysästä taikinasta. Tällä kertaa leivoin kahteen kertaan kohotettua peltileipää ja taikinan ensimmäinen kohotus tapahtui jääkaapissa pitkän kaavan kautta, eli taikina sai kohota kylmässä hitaasti useamman tunnin ajan. Ainesten ei tarvitse olla lämpimiä, kun leipä kylmäkohotetaan. Siemenet voivat olla ihan mitä vain itse kukin tahtoo leipään laittaa. Käytin itse Sallisen salaattimix -siemensekoitusta, jossa oli mukana myös hieman kuivattuja karpaloita. Tähän ei tarvita sähkövatkainta tai yleiskonetta, leipä onnistuu hyvin ihan vain käsin sekoittaen. Leipä on rapeakuorista, mutta sisältä ihanan pehmeää.

Ohje:
4 dl vettä
2 dl turkkilaista jogurttia
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl siemeniä
1 pkt Semper Maalaisleipä jauhoseosta (sis. hiivapussin)

(+noin 1 dl jotakin gluteenitonta jauhoa taikinan levittämiseen pellille).

Sekoita jogurtti veden joukkoon käsivispilällä. Lisää seokseen jauhopakkauksessa oleva kuivahiiva sekä psyllium ja suola. Anna psylliumin turvota noin 5 minuutin ajan. Sekoita taikinaan siemenet. Lisää jauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Kun kaikki jauho on lisätty taikinaan, peitä kulho kannella ja laita se jääkaappiin noin 3-5 tunniksi. Kylmäkohottamisen jälkeen levitä taikina jauhoja apuna käyttäen korkealle uunipellille (50cm leveä). Pistele taikina haarukalla ja tee taikinapyörällä viillot joita myöten kypsä leipä on helppo leikata. Laita leipä kylmään uuniin ja laita uunin pohjalle kattilaan kiehuvan kuumaa vettä. Sulje uunin luukku ja anna leivät kohota "höyryuunissa" noin 30 minuuttia. Ota kohotuksen jälkeen kattila pois uunin pohjalta ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen (leipä saa olla uunissa kuumenemisen ajan). Kun uuni on saavuttanut halutun lämpötilan, anna leivän paistua vielä noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

10 kommenttia:

  1. Loistoidea!
    Minulla on kauraleipäaineksia yksi tölkillinen ja voisikin kokeilla tätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peltileipä on kyllä tosi vaivatonta tehdä ja paistokin onnistuu paljon varmemmin kuin vuokaleivissä.

      Poista
  2. Leipä meni uuniin! Kohta pääsee maistamaan. Taikina oli ainakin helppo tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä ei oikeastaan enää leiväntekeminen voi helpommaksi muuttua.

      Poista
  3. Täytyy kokeilla, eri jauhoilla vaan koska kauraa en pysty syömään. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän tahmaisen taikinan kun tekee, niin tulee hyvä.

      Poista
  4. Hyvänen aika miten hyvää leipää.Tätä pitää tehdä uudelleen ja oli niin helppo tehdä

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...