lauantai 12. heinäkuuta 2014

Gluteenittomat muurinpohjaletut


Tässä taas yksi lukijan toiveesta toteutettu resepti. Muurinpohjaletut on perinteinen savolainen kesäherkku, joka onnistuu myös gluteenittomana ongelmitta. Tavallisissa ohjeissa käytetään vehnäjauhon lisäksi ohrajauhoa, mutta gluteenittomissa muurinpohjaletuissa olen käyttänyt ohran sijasta tattaria. Tattari ei näissä juurikaan maistu, mutta se tuo taikinan ja letun rakenteeseen hieman karkeutta, joka näihin lettuihin kuuluu. Mikäli tattaria ei tahdo käyttää, voi muurinpohjaletutkin valmistaa aivan normaalilla gluteenittomien lettujen ohjeella. Tattarijauho turpoaa taikinassa melko paljon, joten tästä johtuen tähän taikinaan tulee hieman vähemmän jauhoa, kuin perinteiseen lettutaikinaan. Ohje on mitoitettu niin, että se on helppo kertoa suuremmaksi. Näissä letuissa 1 dl maitoa = 1 lettu, eli litran taikinasta tulee noin 10 lettua (toki hieman koosta riippuen). Perinteisesti savolaisista muurinpohjaletuista pitäisi "näkyä läpi seitsemän kirkkoa", eli lettujen tuli olla niin pitsisiä, että niissä on jopa pieniä reikiä. Itse en vielä niin taitava letunpaistaja ole, mutta ehkä vielä joku päivä. Letut kuitenkin paistan perinteisesti nuotion päällä, mikä tuo oman haasteensa paistamiseen verrattuna kaasun käyttöön.

Ohje (n. 10 lettua):

1 l täysmaitoa
1 dl tattarijauhoa
4 kananmunaa
 2 tl suolaa
3 rkl juoksevaa rasvaa (öljyä tai voisulaa)

voita tai silavaa pannun rasvaukseen

Sekoita jauhot maidon joukkoon, lisää kananmunat hyvin vatkaten. Lisää taikinaan viimeisenä suola ja rasva. Anna taikinan turvota noin 15 minuutin ajan. Mikäli taikina tuntuu liian paksulle, lisää joukkoon tilkka maitoa (n. ½ dl). Kuumenna ja rasvaa muurikkapannu. Kaada taikinaa pannulle spiraalin muotoisesti ja levitä taikinaa nopeasti muurikkalastalla spiraalin koloihin niin, että saat aikaan pyöreän letun. Mikäli taikina ehtii kypsyä ennen kuin saat aikaiseksi ehjän letun, voit lisätä taikinaa pienet tilkat koloihin. Irroita letun reunat lastalla pannusta ennen kuin käännät letun. Paista lettu molemmilta puolin hyvän ruskeaksi ja mikäli lettu on iso, voit kääntää sen lastalla nelinkerroin ennen kuin nostat sen pannulta pois. Rasvaa pannu uudestaan ennen seuraavan letun paistamista.


Oikein paistetut muurinpohjaletut ovat isoja, tässä on vielä hieman parantamisen varaa.

6 kommenttia:

 1. Nam! Testasin kerran tehdä noita myös pelkillä perunajauhoilla (kun ei mökiltä löytynyt muita) ja niistä tuli oikein makoisia! Kaikki vieraatkin tykkäsivät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Letut tuntuvat onnistuvan varsin vähistä aineksistakin, torikojulla käyttivät gluteenittomiin lettuhin pelkkää maizenaa. Pitäisi itsekin kokeilla millaisia tulee perunajauholla.

   Poista
 2. Kiitos jälleen kerran ohjeesta! Näitä aion tehdä. Vähän tuo meidän 14 v poika kiukkuaa, kun kaikki vanhat tutut herkut jää perheeltä pois vuotta nuoremman siskon takia. Mutta en kyllä viitsi monia ruokia tehdä. Valmispussin lätyt olivat oikein syötäviä myös. Mukavaa kesänjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi miltei kaiken voi toteuttaa helposti gluteenittomana :) Kerro vaan, jos on jotain mihin kaipaat ohjetta, voin kaivella arkistoja tai kehitellä uutta. Oikein mukavaa kesän jatkoa myös sinne :)

   Poista
 3. Me paistetaan letut niin että kauhalla nostetaan taikinaa keskelle muurikkaa. Kauhan pohjalla aletaan heti pyörittää taikinaa ympäri ja ylös. Katselin kerran kauan letunpaistajaa jossain markkinoilla ja niin hänkin teki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin tuota tekniikkaa myös ja itse en sillä tavoin osaa paistaa, tulee omaan makuun liian paksuja, kun taikina ennättää kypsyä ennen kuin saan levitettyä letun riittävän isoksi. Spiraalimallilla ennätän levittää sopivasti niihin rakoihin sitä raakaa taikinaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...