lauantai 14. kesäkuuta 2014

Helppo gluteeniton kauravuoka


Helppo vuokaleipä yksinkertaisista aineksista. 

Ohje:
5 dl lämmintä vettä
50 g hiivaa
 1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä

Liuota hiiva lämpimään veteen. Sekoita joukkoon psyllium ja anna turvota muutaman minuutin ajan. Sekoita seokseen suola, ruokaöljy ja kaurahiutaleet. Lisää jauhot koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan (vetoisuus 2 l ) ja painele tasaisesti vuoan pohjalle. Anna leivän kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (noin 20-30 minuuttia). Paista 225 asteessa tunti. Mikäli leivän pinta alkaa tummua liikaa paiston aikana, sen voi peittää leivinpaperilla.

23 kommenttia:

  1. Onnistuisiko sama käyttämällä pelkästään kaurajauhoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko hiutaleiden tilalle vai tuohon jauhon tilalle? Pelkästään kaurajauhoista en ole leipää tehnyt, aina on jotain muutakin ollut joukossa, joten en pysty kokemuksella sanomaan, että onnistuuko. Kaura voi yksinään olla sen verran raskas raaka-aine, että vuokaleipänä jäänee ainakin todella litteäksi. Markkinoillakin ainoa pelkästään kauraa sisältävä leipä on moilasen kauratyyny, joka on suht matala leipä.

      Poista
  2. En mie oo saanu onnistuun pelkästä kaurajauhosta se jää keskeltä raa'aksi, vaikka kuin laittas psylliumia ja ksanttaania ja paistas toista tuntia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaura tosiaan varmasti kaipaa jotain tärkkelyspitoisempaa kaverikseen, jotta lopputulos olisi onnistunut.

      Poista
  3. Lisäsin ohjeeseen vielä juustoraastetta ja auringonkukansiemeniä. Hyvää tuli ja oli helppoa tehdä. Kiitos hyvästä ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juustoraaste on varmasti vielä parantanut rakennettä entisestään. Ole hyvä ja mukavia leivontahetkiä ohjeideni parissa toistekin :)

      Poista
  4. uskomattoman hyvä ohje ja hyvä leipä, kiitos! :) taidan kokeilla tuota juustoversiota vielä tänään..
    -Sari Noormarkusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää itsekin testailla tuo juustoversio, kuulostaa sen verran hyvälle. Mukava kuulla, että olet tykännyt ohjeesta :)

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Olipa mukavat sivut. Etsin keliakiasta tietoa netistä ja vinkkejä leivontaa. Eksyin sitä kautta sivuillesi. En ole mikään jauhopeukalo tavallisessa leivonnassakaan, saati nyt sitten tässä gluteenittomassa. Aiheuttaa kyllä haastetta.. Sain lahjaksi leipäkoneen. Olen sitä testaillut muutamia kertoja. Rakenne on leivässä ok, mutta en saa siihen likellekään tavallista maku. Olisiko sinulla vinkkejä siihen?

      Poista
    2. Mitä jauhoja käytät? Gluteenittomissa leivissä kannattaa yhdistää useampaa jauhoa, näin tulee niin makua kuin rakennettakin paremmin. Jos olet aiemmin syönyt kaupan tavallisia leipiä, niin niissä on melko paljon suolaa ja kotona leivottuun laitetaan usein vähemmän, joten tuo suolan vähäisempi määräkin voi vaikuttaa makuun. Leipiin voi myös lisätä siemeniä ja hiutaleita tuomaan makua. Oma suosikkini on laittaa leipiin porkkanaa. Leipäkoneessa kannattaa valita gluteenittomille se lyhin mahdollinen ohjelma ja sekoittaa jauhot keskenään ennen koneeseen laittoa.

      Poista
    3. Sunnuntain gluteeniton tumma jauhoseos oli se millä kokeilin. Porkkaraastetta oli joukossa. Yhdessä ohjeessa lisäksi sokerijuurikaskuitua, pellavansiemen rouhetta.. Siemiä erehdyin kerran laittamaan ja sain vatsakivut. Johtunee toisesta vaivastani diverdikkeleistä. Joten niitä en sinällään uskalla laittaa. Tai ne pitäis varmaan hienontaa. Ehkä pitäis taas jaksaa kokeilla. Mutta tuntuu näin alussa, että kyllästyy kun "mikään ei onnistu". Odotan kesälomaani, että ehtisin/jaksaisin syventyä tuohon leipomiseen. Sen olen huomannut, että muuta ei kannata silloin miettiä kun leipoo. :)

      Poista
  6. Jos tykkäät saarostolaisleivästä, niin kokeile täältä blogista löytyvää ohjetta, siinä oli makua reilusti :) Sunnuntain jauho on pelkkää vehnätärkkelystä, joten se on aika mitäänsanomattoman makuista. Kokeile esimerkiksi Virtasalmen Viljatuotteen jauhoseoksia, niissä on useita raaka-aineita, joten leipiin tulee makua ihan pakkauksien ohjeillakin.

    VastaaPoista
  7. Kiitos vinkistä! Taidanmpa kokeilla tosiaan toista jauhomerkkiä. En ollut asiaa niin perinpohjin ajatellut.Äskeisellä kauppareissulla huomasin ko.jauhomerkin kotikaupassa. Mutta siitä oli vaalea "versio". Ehkä katson vielä muualta eri vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vain kokeilemaan erilaisia jauhoja ja yhdistelemään niitä, niin sieltä alkaa löytyä niitä omia suosikkeja pikkuhiljaa.

      Poista
  8. Vau olipas maukas leipä! Kiitos kovasti ohjeesta:)

    VastaaPoista
  9. Hei

    onko olemassa hiivatonta versiota ?
    Terv.Pirkko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole testannut miten onnistuisi hiivattomana. Tuosta leivät ja sämpylät -kategoriasta löytyy 3 hiivatonta teeleipää ja yritän saada aikaiseksi muitakin hiivattomia leipäreseptejä. Vaalealla taikinajuurella olen leivän saanut kohoamaan ilman hiivaakin, mutta ohje vaatii vielä työstämistä.

      Poista
  10. Vasta nyt pääsin kokeilemaan tätä leipää! Ensimmäisen kerran onnistuin saamaan oikean tuntuista leipää, ilman sivumakuja. Syys siis jauhoissa kuten arvelitkin. Leipä onnistui hyvin paitsi leipään tuli kova kuori. Joka sitten pehmeni kyllä muovipussissa, jonne käärin sen tiukasti. Teinkö paistamisessa tai muussa virheen tuon kovan kuoren saatuani? Ei muuta vikaa kuoressa kun hankala leikata. :) Auttaisiko jauhomäärän vähentäminen vai meneekö täysin metsään? Kiitos tuhannesti kun jaksat jakaa näitä ohjeita. Tälläiselle tuoreelle keliaakikolle hyvät sivut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuokaleipiin tulee yleensä se kova kuori ihan johtuen siitä pidemmästä paistoajasta, eli et ole tehnyt mitään väärin. Jos kuoren tahtoo pehmenevän, niin leivän voi antaa jäähtyä paistovuoassa ja laittaa vielä leivinliinan päälle. Jauhomäärää ei kannata vähentää, sillä silloin leipä voi epäonnistua.

      Poista
  11. Ihana leipä tuli, paitsi että jäi hieman raa'aksi sisältä ja pohjasta.. luultavasti olisi pitänyt olla uunissa vähän reilu tunnin.

    VastaaPoista
  12. Laitoin taikinan 2 litran leipävuokaan, kohotin lämminvesihauteessa 20min ja taikina tuli reilusti yli vuokasta... eli kannattaa ehkä laittaa isompaan vuokaan tai sitten kahteen vuokaan :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...