sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Täytepitkot


Täytepitkot onnistuvat mainiosti myös gluteenittomasta pullataikinasta. Oikean puoleisessa pitkossa on täytteenä itse tehtyä kuningatar-hilloa ja Sallisen vaniljakreemijauheesta tehtyä kreemiä (ihan purkin ohjeen mukaisesti). Pitkossa on myös sisällä hilloa. Vasemmanpuolinen ja keskimmäinen pitko puolestaan saa makunsa kotitekoisesta omenahillosta ja tuosta samasta vaniljakreemistä. Ne on valmistettu levittämällä täyte suorakaiteeksi kaulitulle taikinalle, joka on rullattu tiiviiksi rullaksi ja tämän jälkeen rullaan on leikattu saksilla viillot sekä käännelty näin saadut taikinaosiot vuoroin vasemmalle, vuoroin oikealle. Tähän löytynee netistä neuvoja kuvien kera, itse en tullut kuvia ottaneeksi jauhoisin käsin :) Alla vielä vanha tuttu pullataikinaohje, jolla nämä tein. Yhdestä taikina-annoksesta tulee 2 pitkoa.

Gluteeniton pullataikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

kananmunaa voiteluun
Paistonkestävää hilloa ja vaniljakreemiä täytteeksi
raesokeria pullapitkojen pinnalle

Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti haluamasi muotoisia pitkoja. Kohota täytettyjä pitkoja lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.  Voitele pitkot kananmunalla, ripottele pinnalle raesokeria ja paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin.

Täytepitkon sisälle tuleva hillo vetäistään rantuina taikinalevylle ja reunat käännetään hillorantujen päälle ja painellaan tiukasti kiinni hillorantujen väliin.

Täytepitkon rakennetta.


2 kommenttia:

  1. Kiitos :) Tänään sitten varmistui, että tämä pullaresepti toimii leipurista riippumatta. Meillä on äitini kanssa ihan erilainen tyyli mitata, mutta kumpikin meistä on taikinan nyt testannut ja pitää sitä gluteenittomista parhaiten leivottavana, lähes tavallisen veroisena leivottavuudessaan, ja maultaan ainoana oikeasti pullan makuisena :) Siispä iso kiitos :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...