lauantai 24. toukokuuta 2014

Omenainen Brita-kakku

 Brita-kakkua on pitänyt testata jo pitkään. Tarkoitus oli alunperin tehdä raparperi-britaa kauden mukaisesti, mutta raparperit eivät vielä olleet kasvaneet riittävästi, joten suunnitelma b käyttöön ja täytteeksi tuli omenaa. Kesällä britakakun voi täyttää tuoreilla marjoilla. Pohjan ohje on napattu Maku.fi -sivustolta, mutta muutin sen gluteenittomaksi vaihtamalla jauhon Semperin hienoon jauhoseokseen ja muutin valmistusta hieman Valion ohjetta mukailevaksi.

Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
3 keltuaista
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki: 
3 valkuaista
1½ dl sokeria
mantelilastuja

Täyte:
2 omenaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa (+ 2 tl sokeria)

Valmista pohja vatkaamalla voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon keltuaiset ja ½ dl jauhoa, vatkaa voimakkaasti. Lisää taikinaan maito ja loput jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina noin 20 x 30 cm kokoiselle leivinpaperoidulle uunipannulle. Kypsennä pohjaa 175 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Pohjan kypsyessä valmista marenki vatkaamalla valkuaisia voimakkaasti. Lisää sokeri valkuaisten joukkoon vähitellen. Marenki on valmista, kun kulhon voi kääntää ylösalaisin ilman että marenki valuu pois kulhosta. Levitä marenki lusikalla esikypsennetyn pohjan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista kakkua vielä 175 asteessa noin 15 minuuttia (eli kunnes marengin pinta on kauniin vaaleanruskea). Jäähdytä paistettu pohja.

Valmista täytteeksi tuleva omenahilloke. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Paloittele omenat ja laita palat mikronkestävään kulhoon. Sekoita omenan joukkoon sokeri ja vaniljasokeri ja kuumenna seosta mikrossa täydellä teholla noin 5 minuuttia (sekoita kuumennuksen aikana 2-3 kertaa). Kaada ylimääräinen neste pois omenapalojen joukosta ja jäähdytä hilloke. 

Vatkaa kerma vaahdoksi (mausta halutessasi sokerilla). Halkaise pohja kahteen osaan ja nosta toinen osa tarjoiluastialle (marenki ylöspäin). Levitä kermavaahto ja omenahilloke pohjan päälle. Nosta toinen osa pohjasta täytteiden päälle. Koristele halutessasi esimerkiksi orvokeilla. 

Halkaistu Brita-kakun pohja ennen täyttöä.

4 kommenttia:

  1. Kiitos taas tästäkin ohjeesta :) olen luopunut jatkuvien vatsavaivojen vuoksi vehnäjauhojen käytöstä ja blogistasi olenlöytänyt monta hyvää ohjetta. Ilman vehnää vatsa vaivat ovat historiaa :)

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla, että olet pitänyt ohjeista ja blogista on ollut hyötyä :) Taidetaan meillä tehdä mansikkakakut britana tänä kesänä, tykästyttiin siinä määrin. Oletko tutkituttanut keliakian mahdollisuuden? Vehnä on gluteeniviljoista se kaikista gluteenipitoisin ja saa usein ne ärhäkimmät oireet keliaakikoille. Keliakian mahdollisuus kannattaa ainakin poissulkea, ettei käy niin, että keliakia onkin syypää vaivoihin, mutta jää riittämättömälle hoidolle tietämättä (keliaakikoilla ruokavalio on paljon tarkempi kuin muista syistä viljoja välttävillä, myös kontaminaatiota joutuu varomaan).

    VastaaPoista
  3. Voiko tuon kakkulevyn/marengin tehdä etukäteen esim. edellisen päivänä ja sit tarjoilupäivänä kasata kakun? Vai vettyykö/pehmeneekö marenki? Täytyis kuitenki vissiin säilyttää jääkaapissa? Kiitos vastailuista jo etukäteen, toivottavasti vastausta tulee perjantaina viimestään ;)

    VastaaPoista
  4. Kylmässä se pitäisi säilyttää ja marenki tosiaan kärsii siitä kosteudesta. En ole testannut tuota edellisenä päivänä tekemistä itse, mutta uskoisin, että pohjat pysyvät kuitenkin käyttökelpoisina, jos tekee vaikka illalla valmiiksi ja täyttää aamulla. Säilytysaika kannattaa kuitenkin pitää mahdollisimman lyhyenä ennen täyttöä. Jääkaapissa ei kannata laittaa muovipussiin vaan vaikkapa kakkukuvun alle ja jättää sitä kupua vielä hieman raolleen, että ilma pääsee vaihtumaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...