lauantai 26. huhtikuuta 2014

Gluteenittomat bagelit



Bagelit ovat amerikkalaisia aamiaisrinkeleitä. Suomalaisittain vastaava leivonnainen on vesirinkeli, jota tosin Suomessa ei yleensä täytetä. Periaate näiden valmistuksessa on kuitenkin sama: rinkelit keitetään vedessä ennen paistoa. Suomessa ehkä tunnetuin bageleita myyvä yritys on Arnolds, mutta nämä ovat nykyään jo perustuotteita monissa kahviloissakin. Tosin, eivät gluteenittomana. Gluteenitonta bagelia en Suomesta ole vielä saanut mistään ostettua, mutta kotonakin bagelit kyllä valmistuvat helposti kunhan vain varaa hieman aikaa. Ohjeessa taikinalle tehdään ensin pikajuuri, mutta mikäli aikaa tähän ei ole, voi taikinan valmistaa suoraan lisäämällä vain nuo juuren ainekset varsinaisen taikinan ainemääriin ja tekemällä taikinan muuten ohjeen mukaan. Juuri kuitenkin tuo taikinaan makua ja saa bagelit kohoamaan todella hyvin.

Juuri:
2 dl lämmintä vettä
25 g hiivaa

Taikina:
3 dl lämmintä vettä
25 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä

Keittämiseen:
1 litra vettä
1 tl suolaa

Voiteluun ja pinnalle
1 kananmuna
seesamin- tai unikonsiemeniä



Valmista juuri liuottamalla hiiva veteen ja sekoittamalla jauhot joukkoon. Jätä juuri huoneenlämpöön tunniksi. Kun juuri on valmis, valmista taikina. Liuota hiiva veteen ja sekoita joukkoon psyllium. Anna psylliumin turvota muutaman minuutin ajan ja sekoita tämän jälkeen psylliumhyytelö juureen. Lisää joukkoon ruokaöljy, suola ja keskenään sekoitetut jauho ja perunakuitu. Vaivaa taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutaman minuutin ajan. Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa, vaan leivo siitä heti rinkeleitä. 

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja hiero pötköksi. Jaa pötkö kahdeksaan samankokoiseen palaan. Pyöritä taikinapalat pyöreiksi sileiksi palloiksi kämmenten välissä jauhoja apuna käyttäen. Paina sormin jokaiseen taikinapalloon keskelle reikä ja venytä reikä suuremmaksi. Anna rinkeleiden kohota pyyhkeen päällä kaksinkertaisiksi (n. 20-30 minuuttia).

Kaksinkertaisiksi kohonneita bageleita ja muutama keitettävänä.

 Kuumenna keitinvesi kiehuvaksi ja mausta suolalla. Nostele rinkelit kiehuvaan veteen reikäkauhaa tai lastaa apuna käyttäen ja keitä rinkeleitä 1 minuutti per puoli. Nostele keitetyt rinkelit leivinpaperoidulle pellille. Vatkaa kananmunan rakenne rikki (lisää tarvittaessa joukkoon tilkka kylmää vettä) ja voitele rinkelit kananmunalla. Ripottele pinnalle siemeniä tai pyöräytä voidellut rinkelit halutessasi siemenkulhossa. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Jäähdytä rinkelit ritilän päällä. Täytä jäähtyneet bagelit haluamillasi täytteillä.



Ruohosipuli-tuorejuustoa, salaattia, edamia ja kylmäsavulohta.




7 kommenttia:

  1. Kokeiluun menee, pakko tehdä heti tuplasatsi niin saa vähän pakkaseenkin noita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä tykkäsin tosi paljon ja kunhan muuttokiireet on ohi, pitänee tehdä uudemman kerran. Säilyivät huoneenlämmössä hyvinä ainakin seuraavaan päivään (pitempään testiin ei jäänyt yhtään) ja tosi kivan makuisia kun halkaisi ja paahtoi.

      Poista
  2. Tämä resepti menee äitille! :> käski ettiä netistä gluteenittoman vesirinkelin ohjeen joten tämä menee testiin sitten täällä ;D pitää muutenki plärätä noita siun muita reseptejä jos sieltä löytys äitille jotain muutakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptejä on laidasta laitaan, joten uskoisin, että muitakin kiinnostavia reseptejä löytyy :)

      Poista
  3. Iski hirmuinen bagel-himo ja päädyin tänne. Tätä on kyllä testattava!

    VastaaPoista
  4. Iski hirmuinen bagel-himo ja päädyin tänne. Tätä on kyllä testattava!

    VastaaPoista
  5. Iski hirmuinen bagel-himo ja päädyin tänne. Tätä on kyllä testattava!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...