Munkit tehty valmiiksi pakastimeen vappua odottamaan. Teen munkit yleensä samasta taikinasta kuin pullatkin, mutta vähennän hieman rasvan määrää taikinasta ( ja rasvan vähentämisen myötä myös jauhojen määrää täytyy hieman pienentää, ettei taikinasta tule liian kovaa). Munkit tulee kohottaa kunnolla ennen paistoa, jotta niistä tulee pehmeitä ja rakenteeltaan kuohkeita. Kohotin tällä kertaa munkit uunissa vesihöyryn kanssa ja tämä on tähän mennessä kokeilemistani kohotuskeinoista paras. Ohjeessa mukana neuvot tuohon kohottamiseen.
Gluteeniton munkkitaikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
50 g pehmeää voita/margariinia
Paistamiseen: öljyä tai muuta uppopaistamiseen tarkoitettua rasvaa
Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psylliumi ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti munkkeja. Hieromisen jälkeen laita munkit joko leivinliinan tai leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti n. 40 asteiseen uuniin. Laita uunin pohjalle kattila, jossa on kiehuvan kuumaa vettä ja sulje uunin luukku. Anna munkkien kohota "höyryuunissa" 30 minuuttia. Kuumenna paistorasva kuumaksi, rasvan kuumuuden voi testata pienellä nokareella taikinaa: kun rasva on riittävän kuumaa, taikina nousee heti pintaan ja alkaa kiehua. Nostele kohonneet munkit reikäkauhaa tai lastaa apuna käyttäen kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. Kun rasva on sopivan kuumaa, kypsyy munkki muutamassa minuutissa. Nostele paistetut munkit talouspaperin päälle ja sokeroi lämpimänä. Mikäli haluat pakastaa munkit, kannattaa sokerointi jättää välistä ja sokeroida munkit vasta sitten kun ne sulattaa tarjolle.
Munkkien hieromiseen ohjeita:
Rinkilät: Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se n. 12 samankokoiseen osaan. Pyöritä jokainen taikinapala kunnolla kämmenten välissä pyöreäksi sileäksi palloksi. Kasta sormenpäitä jauhoon ja paina sormet pallon keskeltä läpi. Venytä sormin reikää isommaksi, kunnes munkki on malliltaan rinkula. Reikä saa olla melko suuri, sillä se pienenee munkkien kohotessa ja paisuessa paiston aikana.
Munkin keskelle tehty sormin reikä, joka venytetään sopivaan kokoon. |
Possut: Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja jaa se taikinapyörällä noin 10 samankokoiseen osaan. Laita jokaisen taikinapalan päälle hieman paistonkestävää hilloa/marmeladia ja käännä taikinan reuna hillon päälle. Painele reuna tiiviisti kiinni ja muotoile possulle jalat.
Possumunkkien valmistuksen vaiheita. Pyöreät hillomunkit: Jaa taikina noin 12 samankokoiseen osaan ja hiero palat kämmenten välissä sileiksi pyöreiksi munkeiksi. Kohota ja paista. Paiston jälkeen pursota täytetyllaa apuna käyttäen munkkien sisään hilloa. Kanelikierremunkit: Kaulitse taikina levyksi ja kostuta pintaa voisulalla. Ripottele taikinalevyn päälle kaneli-sokeriseosta ja rullaa taikina tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rullasta tasakokoisia viipaleiksi ja kohota ja paista munkit. Katso myös ohje gluteenittomiin berliininmunkkeihin, joissa on pinnalla aitoa pomadaa. Ohjeen löydät täältä. |
ei vitsi, miten sä saat noin komeesti ne nousemaan? ekat kellumunkit tein viimevappuna ja mikä pettymys ku ei tullu kuohkeita eikä komeita kuten normimunkeista tuli. taikina ei kohonnut kun olin tehnyt munkit, vaikka samalla taikinalla tein korvapuusteja jotka sain kohotettua kahdesti, enne ja jälkeen leipoisen, täytyy ehdottomasti kokeilla tätä sun ohjetta seuraavana vappuna.
VastaaPoistaGluteeniton taikina ei useinkaan kestä kahta kohotusta, vaan lässähtää. Kannattaa heti leipoa taikina munkeiksi ja kohottaa vasta sitten, näin saa kuohkeamman lopputuloksen. Löysähköllä taikinalla saa myös pehmeämpiä munkkeja, mutta leipominen on silloin haastavampaa.
PoistaKauniita munkkeja ja kuten sanoit taikina olisi hyvä olla löysää kuten mäkin sen teen, niin munkeista tulee tosi kuohkeita ja hyviä kuten kuvasta näkyy! :) Mä juuri leivon munkkeja Vapuksi ja siman jo tein. :) Oikein mukavaa Vapun odotusta sinulle! <3
VastaaPoistaItse jätin tänä vuonna munkit tekemättä, mutta paistoin tippaleipiä. Mukavaa vappua myös sinulle! :)
PoistaItse en välitä omega6 öljyistä kauheesti, niin voiko taikinaan käyttää sulatettua voita?
VastaaPoistaToki, mikä tahansa leivontaan sopiva rasva käy näihin.
PoistaHei,onnistuuko jos veden tilalla käyttää maitoa?
VastaaPoistaPs. Erittäin herkullisen näköisiä munkkeja, ei uskois gluteenittomiksi :)
Kyllä onnistuu, myös maitoversioita olen näistä tehnyt :)
PoistaTein maidolla ja voilla, tuli tosi hyviä! Tosin vähän vähemmän jauhoja käytin kun mitä ohjeessa. Ihanaa kun löytyy ohjeita gluteenittomille!
VastaaPoistaMukava kuulla, että olet tykännyt :)
PoistaTulipa onnistuneet vappumunkit tällä ohjeella. Ekan kerran tein gluteenittomia munkkeja :)
VastaaPoistaSen verran sovelsin, että käytin täysmaitoa ja sokerin korvasin vaalealla siirapilla. Jostain gluteenittomasta keittokirjasta luin, että sen avulla rakenteesta tulee kuohkeampi ja parempi. Mutta ei ole vertailupohjaa kun tosiaan ekan kerran gluteenittomia munkkeja tein :)
Mut kiitti ohjeesta! Täysin samanmakuisia kun "normaalit" vappumunkit!
Tuo siirappi voi hyvinkin kuohkeuttaa taikinan rakennetta. Ainakin pipareiden taikina on helpommin käsiteltävää, kuin muiden pikkuleipien taikina ja varmasti siirapilla on jotain tekemistä asian kanssa. Pitääkin kokeilla tuota siirappia pullataikinaan kun seuraavan kerran teen, kiitos vinkistä :)
PoistaTodella herkullisen näköisiä munkkeja :) itse pidän leivontablogia mutta en hirveästi kerkeä sinne kirjoittamaan:) käy katsomasa ;) miten teet tuon munkkipossun? Tai miten saat sen pysymään possun muodossa? :-)
VastaaPoistaKaulitusta munkkitaikinasta ota nelikulmion, hillon toiselle puolelle ja toinen puoli käännetään päälle niin että hillo peittyy. Painellaan reunat kiinni ja muotoillaan varovasti nurkkiin jalat :)
PoistaKeliakia ollut kohta kaksi vuotta ja ensimmäisen kerran gluteeniton munkki onnistuu! :). Oli TOSI hyvää :)
PoistaHyvältä näyttää. Aion illalla kokeilla näitä. Ainut vaan, että joudun tekemään myös munattomana, olisko vinkkejä millä korvaisin munat pullataikinaan? Löytyis esim. pehmeää tofua, soijajauhoa.
VastaaPoistaMutta mikä ois paras juuri pullataikinaan?
En ole näitä itse tehnyt munattomana, mutta arvelisin tuon soijajauhon olevan ihan hyvä valinta. Jauhomäärää voit joutua hieman muuttamaan kun kananmunaa et käytä, joten lisää jauhoja pienissä erissä tunnustellen. Taikinan pitäisi olla rakenteeltaan sellaista juuri ja juuri leivonnataa, sen verran tahmaista että tarttuisi pöytään, mutta kuitenkin sellaista, että käsien välissä saa pyöriteltyä jauhoja apuna käyttäen pullia.
PoistaHeip(olen se 14.4amunatomia kokeillut)
PoistaJestas. Tuli tajuttoman herkkua!
Kiitos loistavasta ohjeestasi, et usko kuinka useita "herkkuja" olen testinyt yli vuoden ajan rajoitetulla r.valiolla olevalle 3v lapselleni(munaton,maidoton ja gluteeniton). Hän kun on saanut hetki sitten vielä syödä "normaalisti" ja muistaa makuja.. Melkein tippa tuli silmään, kun hän 14.4. illalla maisteli tätä rinkelimunkkia. Ja uskotko, että näitä on pyydetty joka päivä sen jälk. kahviaikaan :). Aivan mahtava löytö siis!
Tein omat versioni soijamaidolla ja munan tilalle laitoin 2rkl soijajauhoa. Enkä ees muistanu tota kohotusvinkkiäsi noudattaa, mutta kohosivat kuohkeiksi ja paistuivat kauniisti jne.
Täytynee kahlata sun reseptejä paremminkin läpi, kiitos ja mukavaa vappua!
Ps.tänään teen pienet palleromunkit tällä ohjeella lasten vappukekkereille. Säästyn reijitysvaivalta ;)
Onpa mukava kuulla, että ovat olleet tykättyjä :) Minulla on aika monessa ohjeessa tuota kananmunaa, mutta tarkoitus olisi pikkuhiljaa saada tänne enemmänkin gluteenittoman lisäksi myös munattomia/maidottomia ohjeita, jotta näistä ohjeista olisi apua mahdollisimman monelle. Palleromunkkeihin voi myös pursottaa hilloa sisään :)
PoistaErinomaiset munkit tuli. Tein ilman lisättyä ksantaania ja psylliumia (Semperin ja Lailan jauhoilla). Sokeri ei vain tahtonut pysyä munkin päällä ei sitten millään. Kiitos respetistä. :)
PoistaOlivat parhaita ikinä koskaan maistamiani munkkeja! Kiitos :)
VastaaPoistaKiva kuulla, että olet tykännyt ohjeesta. Mukavaa vappua! :)
PoistaMahtava resepti ja loistavia,ihania munkkeja! =)
VastaaPoistaKiitos ja maukasta vappua :)
PoistaTodella hyviä munkkeja, ihanaa kun gluteeniton onnistui kerrankin näin hienosti. En ollut ennen kokeillut höyrykohotusta mutta sehän toimii älyttömän hyvin!
VastaaPoistaKiitos ohjeesta! :)
Ole hyvä :) Olen itsekin vasta vähän aikaa käyttänyt tuota höyrykohotusta, sain vinkin facebookin kautta, joten mikään oma ideani se ei ole. Leipomoilla on usein käytössä ihan sellaiset isot, lämpimät ja kosteat huoneet, jonne laittavat leivonnaiset kohoamaan.
PoistaEnsi kerran tein gluteenittomia munkkeja. Tuloksena oli kuohkeaa ja ihanaa syötävää. Ei gluteenittomiksi uskoisi! Höyryuunikohotus on mainio keksintö.
VastaaPoistaKiitos sivustostasi, ohjeista ja vinkeistä.
Hyvä, että ovat maistuneet :)
PoistaOikein hyvää tuli. Raastoin mukaan yhden (luomu)sitruunan kuoren. Ksantaanin jätin pois, koska sitä ei nyt sitten ollut.
VastaaPoistaKsantaani ei tosiaan ole välttämätön tässä taikinassa, sillä saa vain tehtyä sellaisen loppusilauksen taikinan rakenteeseen. Sitruuna käy varmasti hyvin munkkeihin :)
PoistaKiitos ihanasta ohjeesta ja vesihöyryvinkistä. Laitoin linkin tähän ohjeeseesi minun blogiini myös. Kokeilin gluteenittomia munkkeja ekaa kertaa ja nämä onnistuivat ihan loistavasti. Jee, kiitokset!
VastaaPoistaMukava kuulla, että olet tykännyt :) Täytyypäs käydä kurkistelemassa mitä kaikkea blogistasi löytyy.
PoistaMikä on ksantaani ja mistä kaupasta sitä voi ostaa??
PoistaKiitosta tulee täältäkin ihanasta reseptistä, maistuivat ihan oikeilta munkeilta, olivat ihanan pehmeitä ja tosi miellyttävä taikina, ei tarttunut, tein munkkimuotilla.
VastaaPoistaMunkkimuotti olisikin kätevä, ei tarvitsisi käsin pyöritellä, kun sais ottaa vaan muotilla paloja kaulitusta taikinasta.
PoistaHerkullisen näköisiä! Possumunkkeja voisi joskus kokeilla, kun jaksaa :)
VastaaPoistaPossut ovat olleet omia suosikkeja siitä asti kun niitä opin tekemään :)
PoistaVoi ei, en onnistunut tässä hommassa! Mulla tuli ihan ihmeellisiä munkkeja. Toisaalta ehkä parempi, niin ei tullut syötyä niitä ;) Täytyy kokeilla toiste uudelleen.
VastaaPoistaHarmillista! :( Millainen taikinasta tuli ja millaisia ne valmiit munkit sitten olivat? Olisiko ainemäärissä ollut heittoa?
PoistaHuippu ohje!!! Täälläkin onnistuttiin eka kertaa:)))
VastaaPoistaTodella hyvä ohje! Onnistuttiin täydellisesti ja Keliaakkikko tuli maailman onnellisimmaksi!
VastaaPoistaTämä ohje tuntuu olleen vapun aikaan ahkerassa käytössä :) Mukava kun jätätte kommentteja, tietää ettei turhan takia pidä tätä blogia, vaan ohjeille on kysyntää.
VastaaPoistaJuuri tein munkkeja, hyviä ja ihanan pehmeitä! :) Pullataikinan tein myös, mutta taidanpa ensin kerralla tehdä tällä munkkiohjeella niitä pullia.
VastaaPoistaVesihöyry -niksi oli muuten ihan loistava!!! :)
VastaaPoistaPulla- ja munkkitaikina onkin vain kaksi variaatiota samasta reseptistä. Munkkeihin tulee 50g vähemmän rasvaa ja siitä johtuen myös hieman vähemmän jauhoa. Pullataikinan ohjeella tulee omasta mielestäni hieman helpommin käsiteltävä taikina, kun se rasva vähentää sitä tarttuvuutta. Tuo vesihöyry niksi on fb:n keliakiaryhmästä saatu ja nappasin käyttöön, kun muistin, että leipomoissakin on sellaiset kosteat kohotushuoneet :) Pullat voi kohottaa myös höyryuunissa, 20 min siellä uunissa ja sitten nostaa vain pöydälle siksi aikaa kun uuni kuumuu paistolämpötilaan (noin 10 min menee siihen).
PoistaNiin varmaan onkin asia, mutta pyöreät pullat oli ns. kiviä. Pitko sentään onnistui.
PoistaLämpimät kiitokset sinulle todella mahtavista gluteenittomien leivonnaisten ohjeista. Gluteenittomat munkit ja pullat olivat parhaimpia mitä olen syönyt. Olen myös näiden ohjeiden myötä innostunut uudelleen gluteenittomien tuotteiden leipomisesta. Aikaisemmat kokeiluni olivat onnettomia räpellyksiä. Olen ohjeillasi leiponut gluteenittomia karjalanpiirakoita, leipää, munkkeja ja pullaa. Vielä siis on paljon kokeilematta. Valitettavasti vain paino alkaa nousemaan kun ihania uunituoreita herkkuja on saatavilla. ;) Kiitos kun jaat nämä ohjeet.
VastaaPoistaOle hyvä ja mukavia leivontahetkiä jatkossakin reseptien parissa :) Painonnousu meinaa olla aina leipomisen varjopuolena, joten itsekin joudun välillä pitämään hieman taukoa ja keskittymään enemmän kevyempiin leivonnaisiin sokeriherkkujen sijasta.
PoistaTänään kokeiltu tämä munkkiohje ja onnistui, ihmeitten ihme! Ksantaania ei ollut, mutta hyvin toimi ilmankin. Tein taikinasta 24 munkkia, niin tuli sopivan pieniä.
VastaaPoistaTämä taisi olla ensimmäinen makea gluteeniton leivonnainen, jonka sain onnistumaan. Kiitos!
Mukava kuulla, että munkit ovat onnistuneet ja olleet mieluisia :) Nämä tosiaan onnistuvat ilman ksantaaniakin, ksantaani tuo tavallaan se "viimeisen silauksen" munkkien rakenteeseen.
PoistaHeippa! Voisikohan ohjeeseesi helposti lisätä maitorahkan? Parhaita vehnämunkkeja, mitä ikinä olen maistanut ennen diagnoosiani oli rahkamunkit. Mitäs luulet?
VastaaPoistaPeriaatteessa kyllä. Jauhomäärää voi joutua hieman muuttamaan, että tulee rakenteeltaan oikeanlaisia. Jos lisäät rahkan suoraan tähän taikinaan, niin lisää n. 1-1,5 dl jauhoa yhtä rahkapurkkia kohden. (tarkemmin en osaa määrää sanoa, kun en ole kokeillut itse, mutta taikinan pitäisi olla rakenteeltaan sellainen hieman tahmeahko, mutta kuitenkin sellainen, että jauhotetuin käsin voi pyöritellä).
PoistaEka kertaa kokeilin glut.munkkeja, kun löysin tämän niin hyvältä kuulostavan ohjeen. Ja tosi hyvin onnistuivat..juuri otin viimeiset munkit paistumasta, nam! Huippua, kun olet laittanut reseptin toistenkin kokeiltavaksi tänne!! Kiitos!!
VastaaPoistaOle hyvä! :)
PoistaOlipa hyvän kuuloinen ohje. Selkeä! Etsin vapuksi jotain hyvää gluteenitonta. Näitä on kokeiltava. Sivuillasi oli paljon muutakin kokeilemista. Minulla on keliaakikon elämää vuosi takana. Pään sisällä käyn edelleen aika ajoin kamppailua hyväksymisestä. Ärsyttää tuoteselosteiden lukeminen. En koskaan ole välittänyt ruoanlaitosta kovinkaan paljoa. Siksi tämä on tuonut haastetta elämään. Mutta hauskaa vappua sinulle ja kiitos kun jaksat jakaa tietoa!
VastaaPoistaKiitos näin jälkikäteen! Olen ottanut itse sen kannan keliakiaan, että mistään en jää paitsi. Sitä mitä ei kaupasta saa, voi tehdä itse ja mikään leivonnainen ei ole mahdottomuus gluteenittomanakaan. Voin lohduttaa, että tuoteselosteiden lukemiseen harjaantuu ja nythän tuoteseloisteissa täytyy allergeenit ilmoittaa erottuvasti (isoin kirjaimin tms.), joten myös gluteeniviljat bongaa selosteista jatkossa helpommin nopeallakin lukaisulla.
PoistaKiitos munkkiohjeesta. Olen kokeillut erilaisia munkkiohjeita, tämä oli yksi parhaista - se vesihöyrykohotus oli erittäin onnistunut - kiitos paljon siis ja oikein ihanaa vapunaikaa, vaikka ainakin täällä Jyväskylässä sataa räntää.
VastaaPoistaPs, laitoin blogiini linkkivinkin tähän sinun ohjeeseesi...
Kiitokset vapuntoivotuksista näin jälkikäteen! Mukava kuulla, että munkit olivat mieluisia ja itse erilaisia kohotusmenetelmiä testanneena vannon täysin nykyään tuon höyrykohotuksen nimiin munkkien teossa.
PoistaKiitos ohjeesta, munkit onnistuivat todella hyvin. En ole aiemmin tehnyt glut.munkkeja. Herkullisia!
VastaaPoistaKiva kuulla, että ohje oli mieluisa!
PoistaKiitos ohjeesta, sain mielettömän hyviä munkkeja kun vaimo tällä ohjeella minulle niitä teki! Ei kyllä uskoisi gluteenittomiksi :)
VastaaPoistaOle hyvä :)
PoistaTörmäsinki kivaan blogiin. Tuttavapiirissä on gluteiinittomalla ruokavaliolla olevia ja siksi nämä on tarpeen. Kiitos :)
VastaaPoistaEi muuta kuin kokeilemaan ohjeita.
PoistaHei, kiitos paljon ihanasta munkkireseptista. Oli helppoa ja nopea. Onnistui ensikerrasta. Maistui heille, kenellä on gluteeniton ruokavalio ja muillekin. Meidät oli vappuna kasassa neljä aikuista ja kolme lasta ja kaksikertainen munkkiannos syötiin kahdessa päivässä. Laidetiin taikinaan maidon sijaan mantelimaitoa ja ksantaani jätettiin pois. Mainiota!
VastaaPoistaMukava kuulla, että munkit ovat maistuneet :)
PoistaTodella hyviä munkkeja tuli, kiitos! Blogisi on kyllä mainio! :)
VastaaPoistaTodella hyviä munkkeja tuli. Kiitos ohjeesta :)
VastaaPoistaOnko nämä luontaisesti gluteenittomia??
VastaaPoistaOikkein hyvin onnistui, ensi kerralla muistan kyllä lisätä siihen kaardemummaa hiukan jäin kaipaamaan sen tuomaa makua. Ja mää käytin jytte jauhoja niin silloin ei tarvii lisätä psylliumia tai ksanttaalia kun sitä on niissä jauhoissa jo valmiiksi mukana. Yhden munkin maistin et uskkallan tarjota niitä keliaatikoille.
VastaaPoistaPakko vielä erikseen kiittää näin vuosia ohjeen julkaisun jälkeen. Ikinä ei ole onnistunut munkin/pullan tyyppiset gluteenittomat näin hyvin, vaikka montaa ohjetta on kokeiltu. Tuo kohotus tässä varmaan on tärkein niksi, mutta kaiken kaikkiaan ihan loistava ohje! Piti erikseen lesoilla kavereillekin vappuna että kattokaa miten meikä osaa :D
VastaaPoistaMoi,hyvät munkit ja pullat tulee myös k-kaupan valmiista pirkka pullataikinasta(pakaste)jos ei viitsi tai kerkiä tehdä taikinaa itse,,kyllä tulee hyviä kokemusta on
VastaaPoista