maanantai 23. joulukuuta 2013

Karpalokakku



Kakun reuna ei maailman kaunein ole, kalvoa ei tällä kertaa ollut käytettävissä ja näköjään karpalo-osuus nousi vuoan reunoille sen verran, ettei kiille kaikista kohti tullut sivuilta kauniisti näkyviin. Maku kuitenkin korvannee ulkonäön puutteet :) Pohja on pipareista, keskiosa karpalonmakuinen ja pinnan punainen kiille glögistä. Mikäli piparkakkumurskaa tahtoo käyttää koristeena, sitä voi ottaa eroon pohjan tarpeista ennen kuin lisää voin. Kakun pinnalla on piparkakkumurskan lisäksi sokerihuurrettuja karpaloita, jotka on tehty pyörittämällä karpalot ensin kevyesti vatkatussa valkuaisessa ja sen jälkeen sokerissa. Koko keon päälle siivilöin vielä hieman tomusokeria. Kakku on tehty pieneen, halkaisijaltaan 20 cm olevaan irtopohjavuokaan. Semperin piparkakut ovat kananmunattomia, joten kakku soveltuu myös kananmuna-allergikoille, kunhan vain koristelee kakun jollakin muulla, kuin noilla sokerihuurretuilla karpaloilla (huom. tarkista kuitenkin aina piparkakkujen sisältö muutoksien varalta).

Pohja:

1 pkt (150g) Semper piparkakkuja
75 g voita

Murskaa piparit muovipussissa kaulimen avulla. Sulata voi ja sekoita piparkakkumurskaan. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle (laita alle leivinpaperinpala). Anna pohjan jähmettyä jääkaapissa sen aikaa kun teet täytteen.

Täyte: 

200 g karpalotuorejuustoa
2 dl kermaa
1-2 dl sokeria
2 dl karpaloita
3½ liivatelehteä
½ dl kuumaa vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja sokeri. Älä laita kaikkea sokeria kerman joukkoon, sokeria voi lisätä lopussa mikäli täyte sitä vaatii (itselleni riitti 1 dl sokeria täytteeseen). Sekoita tuorejuusto kerman joukkoon. Murskaa karpalot sauva- tai tehosekoittimella ja sekoita murska täytteen joukkoon. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota pehmenneet liivatelehdet kuumaan veteen. Lisää liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan täytettä sekoittaen. Kaada täyte piparkakkupohjan päälle ja laita hyytymään jääkaappiin. Anna hyytyä n. 3-5 tuntia, mielellään yön yli. 

Kiille:
 2 dl glögiä
3 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Ota glögistä eroon noin ½ dl ja kuumenna. Purista pehmenneistä liivatelehdistä vesi pois ja liuota liivatteet kuuman glögin joukkoon. Sekoita liivate-glögi muun glögin sekaan. Laita lusikka kakkuvuoan reunaa vasten ja kaada glögi varovasti lusikan kautta kakun pinnalle (näin glögi ei irrota karpalotäytettä ja kiille pysyy kirkkaana). Laita kakku vielä muutamaksi tunniksi kylmään, että pinta hyytyy. Koristele kakku esimerkiksi piparkakkumurskalla ja karpaloilla.

5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karpaloista saa ihanan juustokakun joka ei ole liian makea! :) Ihanaa Joulua sinulle ja parempaa vuotta 2014! ♥

      Poista
  2. Oi miten onkin syötävän ihana kakkua, nami..
    Oikein mukavaa loppuvuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja oikein hyvää loppuvuotta myös sinne! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...