tiistai 5. marraskuuta 2013

Vaaleat sämpylät


Joskus olen miettinyt, miksi leipä- ja sämpyläohjeissa hiivaa käytetään vain puolet siitä mitä vaikkapa samankokoiseen pullataikinaan tulisi. Liekkö tavoitteena, että leipä olisi tiiviimpää.. Itse halusin mahdollisimman kuohkeita ja ilmavia sämpylöitä, joten laitoin näihin kokeeksi saman verran hiivaa kuin pullataikinaan ja kyllä muuten toimi. Jatkossakin tulen kyllä leipomaan sämpylät reilummalla hiivalla. Alla kuitenkin hyvä perusohje vaaleille sämpylöille, tätä on helppo muokata lisäämällä joukkoon siemeniä tai porkkanaraastetta.

Ohje:
5 dl lämmintä vettä
1 rkl psylliumia
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa
2 rkl ruokaöljyä

Sekoita psyllium veteen ja anna turvota 3-5 minuuttia.  Lisää taikinaan suola, sokeri, kuivahiiva ja noin puolet jauhoista koko ajan vaivaten. Vaivaa taikinaan öljy ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutaman minuutin ajan tehokkaasti.
Muotoile taikinasta kostutetuin käsin sämpylöitä leivinpaperoidulle pellille ja anna sämpylöiden kohota lämpimässä paikassa n. 30-45 minuuttia. Paista 225 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes sämpylät saavat kauniin värin.

13 kommenttia:

  1. Minulla on ollut se käsitys, että koska pullataikinassa on enemmän sokeria, pitää laittaa enemmän hiivaa. Sokeri "syö" hiivan tehoja tms. Teen leivät usein valmiista sekoituksista, mutta jos nyt uskaltaisi tehdä omia sekoituksia tuplamäärällä hiivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se muuten näkyy olevankin, Suomen hiivan sivuilta juuri luin aiheesta. Gluteenittomat jauhoseokset on yleensä kovin tärkkelyspitoisia, joten ehkä siltäkin kannalta on ihan ok käyttää vähän enemmän hiivaa ;)

      Poista
  2. Voitelu vedellä ja seesaminsiemeniä päälle, aivan täydellisiä hampurilaissämpylöitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tahtoo sellaisia korkeampia, niin näiden ympärille voi leivinpaperista tehdä sellaiset rinkulat, jotka estävät sivuille tapahtuvaa kohoamista. Korkeista voi sitten tehdä vaikka kerroshampurilaisen.

      Poista
  3. Leivoin juuri tänään eka kertaa gluteenittomia sämpylöitä ja kovin "littanoita" tuli. Maku oli kyllä hyvä. Ohjeessa oli mukana juustoraastetta. Kiitos tästä ohjeesta. Huomenna innolla kokeilemaan!

    Raija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tykkäät ohjeesta :) Tämä on sellainen perusohje, jota on sitten helppo muokata lisäämällä joukkoon vähän mitä haluaa (siemeniä tms.).

      Poista
  4. Kiitos ohjeesta, tämä oli eka gluteeniton sämpylä mitä kokeilin. Tosi littanoita niistä tuli, mutta maistuivat hyviltä :) Laitoin päälle juustoraastetta. Gluteeniton ruokavalio&leivonta on mulle varsin uutta, joten kysynkin miksi kuivahiiva laitetaan suoraan taikinaan eikä jauhojen sekaan kuten "normaalileipomisessa"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivahiivan voi lisätä taikinaan miltei missä vaiheessa tahansa, kunhan vain sekoittaa niin, ettei se paakkuunnu. Täällä vinkkejä kuivahiivan käytöstä gluteenittomassa leivonnassa: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2014/05/kuivahiivan-kaytto-gluteenittomissa.html

      Poista
  5. http://i58.tinypic.com/21diseb.jpg Hyviä tuli!

    VastaaPoista
  6. Tosi hyvä resepti! Olen tehnyt näitä jo muutaman kerran, vähän vaihdellen jauhoja. Sitä olen miettinyt, että voisiko taikinan tehdä illalla valmiiksi ja laittaa yöksi jääkaappiin nousemaan? Mitenköhän taikina silloin käyttäytyy? Aamulla voisi sitten vaan paistaa sämpylät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan kokeillut, miten tämä kyseinen taikina tuolla tavoin tehtynä käyttäytyisi. Pataleipää olen tehnyt ja senhän annetaan kohota yön yli kylmässä. Kannattaa tehdä taikina kylmään nesteeseen, ettei hiiva lähde toimimaan liian nopeasti ja sämpylät ylikohoa. Kerro miten kävi jos kokeilet :)

      Poista
    2. Tämä on tosi ihana resepti! Kokeilin tänään ja voisi muuten uskoa että olis ihan vehnästä tehtyjä. Iskä kun on keliaakikko niin aina gluteenittomasta mie oon leiponut. Tosi ihanat tuli! Kiitos reseptistä! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...