sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Gluteenitonta pizzaa leivinuunissa


Pitkään on ollut mielessä kokeilla leivinuunia gluteenittomien pizzojen ja leipien paistamiseen. Äidin ja isän luota löytyy perinteinen leivinuuni, mutta ongelmana on tähän asti ollut ruisjauhoissa oleva arina. Uunia on siis vuosikaudet käytetty ruisleivän paistamiseen ja ei oikein innostanut gluteenitonta laittaa samalle arinalle paistumaan. Nyt kuitenkin keksin ongelmaan ratkaisun: leivinkivi. Lämmitin leivinkiven sähköuunissa pikkuhiljaa lämpimäksi samalla kun leivinuunissa oli tulet (kivi täytyy esilämmittää ettei se halkea). Siirsin lämpimän kiven lämpimään uuniin ja ei muuta kun pizza paistumaan :) Ja jos leivinkivi on jollekulle uusi tuttavuus, niin Hukan sivuilta löytyy lisätietoa. Suosittelen hankkimaan, tällä saa sähköuunissakin aikaan sen kiviarinan rapean pinnan. Tiedä sitten minkä verran lopputulos olisi ollut erilainen, jos olisin vain lämmittänyt kiven ja paistanut pizzan sen päällä sähköuunissa... mutta uskon silti, että leivinuunissa tuli parempaa, tämä pizza oli nimittäin paras mitä olen koskaan itse tehnyt ;)

Käytännön syistä levitin pizzataikinan leivinpaperin päälle ja ennen uuniin laittoa leikkasin ylimääräiset paperit pois. Pizzaa oli näin helppo liikutella uuniin ja pois leipälapion avulla. Onneksi vanhempien luota löytyi myös täysin käyttämätön pieni leipälapio, joka on tästä lähin varattu täysin gluteenittomien paistamiseen. 


Ohje (1 pizza): 

1 dl lämmintä vettä
n. 10g tuorehiivaa (1/5 osa palasta)
½ tl psylliumia
1/4 tl suolaa
1 tl ruokaöljyä

Täytteeksi tomaattikastiketta, juustoa ja muita täytteitä sekä mausteita oman maun mukaan.

Liuota hiiva veteen ja lisää joukkoon psyllium. Anna turvota muutama minuutti ja sekoita joukkoon jauhot, öljy ja suola hyvin vaivaten. Taputtele taikina jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle ja lisää täytteet. Paista joko 225 asteisessa sähköuunissa tai sopivan kuumaksi lämmitetyssä leivinuunissa noin 10 minuuttia.

Tästä kuvasta vielä näkee miten hyvän rapsakka pohja pizzaan tuli, vaikka pinnalta oli oikein mehevä:

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästäkin ohjeesta!! Meillä isän bravuuri on tehdä lapsille pizzaa - varsinkin kun äiti on viikonlopputöissä. Eilen sitten kokeili yhdellä Semperin pizzapohja-ohjeella ja pizzasta tuli kohtuu hyvää. Mitä nyt mies vähän tuskasteli sen taikinan kanssa, kun eihän se ole samaa kuin vehnästä tehty. Seuraavaksi teemme tällä sun ohjeella! Ja pitäisköhän sitä tosiaan hommata tuo leivinkivi....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäkään taikina ei aivan sellaista ole kuin vehnästä tehty.. :D Vähän tahmeasta taikinasta kun tulee parempi pohja näissä gluteenittomissa. Helpointa on kun vaan tosiaan nakkaa jauhoja päälle sen verran ettei käsiin tartu ja taputtelee sen litteäksi. Näin onnistuu helpommin kuin kaulitseminen. Kannattaa ehdottomasti harkita tuota leivinkiveä, hukallahan on niitä pyöreitä pizzakiviäkin, omasta kaapista löytyy sellainen ja eron kyllä huomaa pizzan pohjassa (tuo iso leivinkivi on äitini).

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...