keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Juuren käyttö gluteenittomassa leivonnassa?


Olen jo jonkin aikaa pohtinut, miten juuren käyttö vaikuttaisi gluteenittoman leivän rakenteeseen. Yleensähän Suomessa juurta käytetään happamien leipien valmistamisessa ja juureen leivottuun leipään ei tarvitse lisätä hiivaa, sillä juuressa olevat luontaiset hiivat kohottavat leivät. Ulkomailla juurimenetelmää käytetään myös vaaleiden leipien valmistuksessa ("sourdough bread") ja monissa vehnään perustuvissa ohjeissa on kehuttu, miten leivän rakenteesta ja mausta tulee parempi. 

Mutta entäs gluteenittomana? Tässä ongelmaksi saattaa tulla luontaisen sitkon puuttuminen taikinasta, mutta toisaalta minua on askarruttanut, voisiko juuresta löytyä jotain apua tähän... Myös se askarruttaa, että syntyykö gluteenittomaan taikinajuureen vastaava villihiivakanta kuin tavalliseen, eli riittääkö juuren hiivat kohottamaan leivän vai vaatiiko taikina lisäksi leivinhiivaa. Googlettelun myötä löysin joistakin jenkkien blogeista ohjeita gluteenittomaan juureen leivottuun leipään, joten tämä vähän nostattaa uskoa tähän hommaan.

Joskus olen hapanleipää tehnyt gluteenittomana ja hyvää siitä on tullut, mutta se ei ole ollut varsinaista "oikeaa" juureen leivottua leipää, sillä olen valmistanut joka kerta uuden juuren ja laittanut sen happanemaan vasta päivää ennen leipomista. Myös leivinhiivaa olen näissä taikinoissa käyttänyt.

Mutta pistetään kokeilu pystyyn ja juuri muhimaan. Kirjoittelen aiheesta lisää kunhan jonkinlaisia tuloksia saan aikaan :)

9 kommenttia:

 1. Hyvä hyvä!! :) Innolla jään odottelemaan uutisia. Minuakin kiinnostaa tämä, olen pähkäillyt myös tuota juurihommaa gluteenittomassa leivonnassa. Oi, olisipa kiva jos onnistuisit testailussasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan mitä tästä tulee. Juuri on nyt muhimassa ja ainakin 3-4 päivää se saa olla. Joissakin tavallisen leivän ohjeissa sitä käytetään jopa 7 päivää, mutta tutkaillaan mille se alkaa näyttää.

   Poista
 2. Miuakin kiinnostaa kovasti mitä tästä kokeilustasi tulee! Oon pohtinut juuriasiaa itsekin, mutta suoran sanoen olen ollut liian laiska kokeilemaan itse... :) Marianne

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen kokeilu! Itse leivoin kerran juureen leipää, eikä kyllä oikein toiminut, heh. Toivottavasti sinulla sujuu paremmin :)

  VastaaPoista
 4. Hienoa kuulla, että tämä kokeilu kiinnostaa lukijoitakin. Pitkää pinnaa tämä vaatinee, jos ei ensimmäisellä kerralla onnistu, niin sitten kokeillaan uudestaan erilaisella koostumuksella. Ja vaikka onnistuisikin, niin voisi siltikin testailla mitkä jauhot toimisivat parhaiten.

  VastaaPoista
 5. Onpa mielenkiintoinen kokeilu! Jään seuraamaan...

  VastaaPoista
 6. Ja vielä muistutuksena, että tätä voi seurata myös Facebookin kautta ;) Eikun vaan liittymään blogin Fb:sivujen seuraajaksi.

  VastaaPoista
 7. Olen muutaman kerran nopeasti vilkaissut ohjeita, mutta nyt hiukan ajan kanssa. Hienoa että joku jaksaa näitä gluteenittomia ohjeita kokeilla ja jakaa, niistä on iso apu ollut. Iltapala ohjeet kirjattu ylös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on oma panokseni keliakiatyölle :) Tykkään leipoa, joten iso vaiva ei ole niitä valmiita leivonnaisia kuvata ja kirjoitella ohjetta näkyviin muillekin. Mukava aina saada lukijoilta kommentteja, se innostaa jatkamaan tätä blogin pitämistä.

   Ja juuren kuulumisia: se on nyt muhinut mikron päällä kannen alla reilun vuorokauden ja tänään "ruokin" sitä lisämällä hieman jauhoa ja nestettä joukkoon. Tuoksu on hieman hedelmäisen happama tällä hetkellä. Ihmettelen vain hieman, kun pieni määrä nestettä meinaa nousta erilleen juuren pinnalle.. olen sekoitellut sitä nyt pari kertaa päivässä. Jospa huomenna jo kuplisi kunnolla, tällä hetkellä tuon tuoksun perusteella vaikuttaa ainakin vielä ihan hyvälle.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...