lauantai 14. syyskuuta 2013

Gluteeniton pannukakku


Minulta kyseltiin tässä taannoin ohjetta gluteenittomalle pannukakulle. Yleensä en aineita mittaile pannukakkua tehdessä, mutta nyt otin ainesuhteita ylös. Ihan samalla tavalla tämä ei pullistele kuin vehnäjauhoversiot, mutta kukkuloita saa kyllä aikaan kun vain vatkaa kananmunia hetken ennen muiden aineiden lisäämistä. Noiden kukkuloiden aikaansaamiseen lienee muitakin keinoja, mutta tuo on itse käyttämäni. Alla oleva ohje on sopiva ns. pienen uunin pellille (n. 50cm leveä).

Ohje:

2 kananmunaa
1 rkl sokeria
½ l maitoa (kevyt tai täys)
1 tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
2 rkl ruokaöljyä tai sulatettua voita

halutessasi voi laittaa pinnalle voinokareita ennen paistoa

Vatkaa munia ja sokeria käsin hetken aikaa, että kananmunien rakenne rikkoutuu kunnolla ja ne kuohkeutuvat hieman (noin 2-3 minuutin vatkaus ilman sähkövatkainta riittää). Lisää joukkoon maito, suola ja jauhot, joihin sekoitettu leivinjauhe, sekoita taikina tasaiseksi. Lisää viimeisenä joukkoon juokseva rasva. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja lisää pinnalle halutessasi voinokareita. Paista 225 asteessa kunnes pinta on kauniin ruskea (noin 15-20 minuuttia).

Kun uunissa näyttää tälle, niin oikein on mennyt:



24 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta ja kaikista muistakin. Ihanan selkeät sivut sinulla. Täällä opetellaan vasta keliakian askeleita, koska 12v tyttäreni sai pari viikkoa sitten diagnoosin. Alkuhämmennyksen jälkeen elämä tuntuu yllättävän helpolta. Niin paljon on valikoimaa jo kauppojen hyllyillä, jauhoista itse leivoinnaisiin. Linkitin sivusi blogiini, että pysyn päivityksistäsi kärryillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gluteeniton elämä on loppujen lopuksi helppoa kun pääsee kärryille asioista. Leivontakin onnistuu, kun vain kokeilee rohkeasti, eikä lannistu jos aina ei mene nappiin (eihän se aina onnistu vehnäjauhoillakaan).

      Poista
  2. Kylläpä tuli niin hyvää pannaria :) kunnolla ei enää muista miltä tavispannari maistuu mutta tää oli kyllä ihan "oikean" makusta nam! ja sinun muutki ohjeet mitä olen kokeillu niin on kyllä onnistunu, kiitos tosi hyvästä blogista :) asiasta toiseen, niin oletko ikinä kokeillu tehä lasagnea?monta kertaa oon kaupassa hypistelly semperin lasagnelevyjä mutta vielä en ainakaan ole ostanu...

    Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsit pannariohjeesta. Lasagnea olen kyllä tehnyt melko paljonkin. Ne semperin levyt toimii oikein hyvin. Valkokastikkeen tekoon olen käyttänyt kahta tapaa, joko kypsentämässä maissijauhoa voissa ja lisäämällä sen jälkeen maidon tai kuumentamalla maidon ja lisäämällä sen joukkoon pieneen maitomäärään liuotetun maizenan (eli maissitärkkelyksen). Huomaa, että maissijauho ja -tärkkelys ovat eri asioita :) Tähän valkokastikkeeseen sitten olen lisännyt juustoraastetta. Toisena kastikkeena olen käyttänyt jauhelihasta ja tomaattimurskasta tehtyä bolognesekastiketta, jonka maustan oleensä hyvin mm. valkosipulilla, basilikalla, mustapippurilla jne. Tuon valkokastikkeen suurustejauhon määriin en osaa tarkkaa määrää sanoa, kun teen usein käsituntumalla. Helpompi tapa on tuo maizenan käyttö, kun sitä suurusteliuosta voi lisätä kastikkeeseen pikkuhiljaa ja lopettaa silloin kun näyttää sopivan paksulle. Myös joku kaupan vaalea lasagnekastike näytti olevan gluteeniton, kun kerran purkkia hyllyjen välissä tutkin. En kuitenkaan ole testannut ja merkkiä en muista.

      Poista
    2. Mä välillä oikaisen ja sulatan vaan juustokermaan juustoraastetta, hyvin toimii :)

      Poista
  3. Hei, tämä pannariohje menee nyt kokeiluun, katsotaan onnistuuko. Glut. Lasagnea olen tehnyt usein ja hyvin onnistuu semperin lasagnelevyistä. Valkokastikkeena olen viime aikoina käyttänyt Valion emmental juustokeittoa, sellainen tiiliskiven mallinen pakkaus (laktoositon), ihan sellaisenaan, ilman suurustuksia. Keitto on tosi helppo annostella suoraan purkista kaatamalla lasagnekerrosten väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tykkäsit :) Itsekin teen lasagnea useimmiten juuri Semperin lasagnelevyistä. Tosin teen yleensä valkokastikkeen itse ja lisään sen joukkoon vahvanmakuista juustoraastetta. Pitääkin pistää mieleen tuo juustokeitto jos joskus tahtoo vähän oikaista :)

      Poista
  4. Hei, surffailin etsimässä pannukakkuohjetta (gluteenitonta tietty :)) ja tämä sinun blogi oli ensimmäinen jota klikkasin, eikä kuvan perusteella tarvitte kyllä enempää ettiä. Näyttää ihanalta! Pittääpä samala kattella muitaki ohjeita :)

    VastaaPoista
  5. Toinenkin Mervi täällä :)
    eksyin sivustolle ihan "vahingossa" ja innoissani surffailin ja kokeilinkin tehdä sämpylöitä ja hyvin onnistuivat.
    Minulla on yhdistelmä gluteeniton ja maidoton ja se tuottaa omat haasteensa. Korvaan maidon riisijuomalla tai kaurajuomalla/kermalla, mutta ei se aina käyttäydy samalla tavalla kuin normaali maidon kanssa.
    Olen joskus harkinnut, josko alkaisin pitämään pientä blogia tuotteista, joita yhdistelmänä joudun tekemään... en vaan ole saanut aikaiseksi.
    Onko sinulla hyviä vinkkejä tällaisen yhdistelmäongelman tuotteiden tekemiseen??
    Pannukakku tällä ohjeella ekaa kertaa nyt uunissa, maidon sijasta purkki kaurakermaa ja toinen puoli riisijuomaa... saa nähdä mitä tulee uunista ulos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tullut kuplan kuplaa koko pannukakkuun, tein ohjeen mukaan ja lämmitin pellinkin ennen kuin laitoin taikinan siihen... mutta ei niin ei. Sama ongelma oli aikoinaan kun tein riisijuomasta ja ihan vehnäjauhoista. Olen kyllä aikoinani saanut isot kuplat normimaidosta ja vehnäjauhoista, joten en liene kuitenkaan ihan toivoton tekijä :)

      Kyllä se karusta ulkonäöstä huolimatta maistui ihan hyvälle pannukakulle, kun päälle laittoi pakastinmansikoista tehtyä survosta... En tiedä mikä olisi vastaus ongelmaan, kun maitoa ei tosiaan voi käyttää ja soijamaidosta en tykkää, enkä saisi sitä käyttääkään kun on kilpparin kanssa ongelmia...

      Poista
    2. Harmillista :( En ole noita riisi- ja kaurajuomia juurikaan käyttänyt, kun itselläni ei niille ole tarvetta, joten en valitettavasti pysty kokemuksella sanomaan millä niksillä niistä tehtyyn pannukakkuun ne kuplat saisi. Makuunhan ne eivät vaikuta millään lailla kuitenkaan :) Onneksi valtaosassa leivonnaisista ei tuota maitoa tarvitse käyttää ja voinkin voi korvata margariinilla. Pistähän toki blogi pystyyn mikäli vain intoa riittää, erityisruokavalio-ohjeille riittää kysyntää. Itsekin ajatellut, että voisi yrittää aina silloin tällöin saada aikaan ohjeita, jotka sopisivat myös muihin erityisruokavalioihin gluteenittoman lisäksi.

      Poista
    3. Jätäpä vielä rasva pois taikinasta, anna turvota kunnolla. Kuumenna uuni ja sulata 50 gr voita!!! uunipannulla, saa vaikkapa vähän ruskistua. Kaada taikina pellille, paista kauniin ruskeaksi, noin 20 min ja herkuttele. Tuli ihana voin maku mukaan.

      Poista
    4. Kiitos vinkistä, tuota pitääkin testata kunhan seuraavan kerran teen pannukakkua :)

      Poista
  6. Kiitos mainiosta ohjeesta! Paras ohje monesta jota olen kokeillut joten tämä todellakin jää käyttöön :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ja mukava kuulla, että olet tykännyt.

      Poista
  7. Täältä saanut paljon vinkkejä, kiitos! Pannaritaikinaan osan (noin puolet summamutikassa) jauhoista korvasin kaurahiutaleilla ja -leseillä! Hyvää tuli! Karjalanpiirakkaohjeesta suuret kiitokset. Tulee tehtyä lähes viikottain ja saanut suuren suosion!

    VastaaPoista
  8. Munattomina glut. ohjeita mielellään pongailisin. On aina työläs saada onnistumaan gluteeniton ilman kananmunaa, syöjiä tällä dieetillä 4/6.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän niitäkin toteuttaa, kun vain aikataulut antavat periksi. Olenkin laittanut osion kananmunaton tuonne kategorioihin, joten sieltä voi helposti tarkistaa, mitkä ohjeista ovat kananmunattomia.

      Poista
  9. Pannari on kyllä hyvää varsinkin gluteeniton.

    VastaaPoista
  10. Eikö gluteenittoman pannaritaikinan tarvitse turvota puolta tuntia ennen paistamista, kuten vehnäjauhoista tehdyn pannaritaikinan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivinjauhe kohottaa, laitoin sitä aina vehnäjauhopannariinki, sen aika turpos ku uuni lämpeni

      Poista
  11. Kiitos hyvästä ohjeesta. Keliaakikko yövuorotyöläinen tyttöystäväni ei tällä kertaa kiukutellut öiden välissä :) tosin sokeria vaatisi hiukan ohjeen määrää enemmän.

    VastaaPoista
  12. Hei vaan, kokeilen nyt ensimmäistä kertaa elämässäni tehdä pannaria...ihmettelen tuota pannun/uunin kokoa tuossa. Oma uuni ei ole edes 50 cm leveä ja pidän sitä ihan tavallisena kokona. Tein ohjeen sitten reilusti pienemmälle pannulle kuitenkin, koska eihän se täyttänyt edes tavallista uunin peltiä, tuleekohan tästä ihan pannukakku nyt sitten?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...