keskiviikko 14. elokuuta 2013

Omenapiirakka


Pohjana helppo ja nopea piirakkapohja, jota voi käyttää muuhunkin kuin omenapiirakkaan. Sähkövatkainta ei tarvita, ainekset sekoitetaan käsin.

Ohje:

2 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
150 g sulatettua voita
3 kananmunaa

Täytteeksi 2 omenaa lohkottuna, pinnalle ripaus sokeria (ja kanelia)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voisula hyvin sekoittaen ja kananmunat yksitellen (jokaisen jälkeen huolellinen sekoitus). Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja lado päälle omenalohkot. Riputtele pinnalle hieman sokeria ja kanelia. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia.

12 kommenttia:

  1. Onnistuuskohan tämä yhtä hyvin Sunnuntai jauhoolla (gluteenittomilla), ootko kokeella? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut, mutta uskoisin, että onnistuu. Molemmissa jauhoissa kun on sama annostus esimerkiksi suhteessa vehnäjauhoon kun tällaisista leivinjauheella kohotettavista on kyse.

      Poista
  2. Ensimmäisellä kerralla onnistui hyvin ja miehetkin tykkäsivät ja toivoivat lisää. No seuraavan kerran omenahillo oli makeaa ja taikina kuohui yli. Ajattelin että hillo oli liian lämmintä , kun laitoin sitä taikinan päälle. No kolmannella kerralla hillo oli kylmää ja laitoin varovasti, taaskin tuli yli samasta astiasta jossa eka kerralla onnistui hyvin. No johan on kumma... Luulen että uunini oli liian kylmällä. En ole vuosikymmeneen leiponut yhtään ja gluteenittomat leivonnaiset ovat järestään epäonnistuneet, ainakin leivät. Mutta toivon että löydän oikean konstin tehdä maistuvaa ja hyvää, nyt kun olen kotona. Kiitos hyvästä ohjeesta, ehkä mä opin joskus mikä se niksi siinä oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytit siis hilloa omenalohkojen sijasta? Kuohuiko yli hillo vai itse taikina? Jos kyse oli taikinasta, niin epäilisin ehkä itsekin tuota uunin lämpötilaa. Uunien tehoissa on eroja, mutta silti tuo taikinan kuohuminen yli kuulostaa erikoiselle. Olihan vuoassa riittävästi reunaa? Tämähän kohoaa kaksinkertaiseksi, joten hieman saa vuoassa olla reunavaraa.

      Poista
  3. Vaikka ne marjat ja omenahillot painuu kaikki pohjalle ja taikinatkin kuohui yli, Edelleen käytän tätä reseptiä, kun maistuu hyvältä. Tänään tein taikinan öljyyn ja äkkiväärään ajattelin että 150 g olisi 1,5 dl, mutta eihän se niin taida olla. Siitä huolimatta piirakka nousi ihan hyvin ja paistui muhevaksi, öljy vaan maistuu liikaa eli lisään kuningatarhilloa mustikkapiirakkaan syödessä. Ehkäpä öljyn oikea määrä olisi noin desi. On tämä mukava bloki. P.V.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öljy on vähän huonoa piirakoissa, juurikin tuon maun takia. Juokseva margariini neutraalimpi. Öljy on painavampaa kuin vesi, joten se noin desi olisi vastannut tuota 150g. Tässä tuo taikina on sen verran pehmeä, että hillo varmasti painuu pohjalle. Oletko katsonut blogissani olevan hillopiirakan ohjeen? Siihen tulee sen verran paksumpi taikina, että ohuet hillorannut pysyvät taikinan pinnalla paremmin.

      Poista
  4. Ohje testattu, toimi ainakin ekalla kerralla nyt ihan moitteettomasti. Muiden kommentoinnista viisastuneena päätin laittaa n. puoli desiä ylimääräisiä jauhoja (Fin mixiä käytin). Täyte pysyi paikoillaan, eikä taikinakaan kuohunut lainkaan. Täytteenä käytin n. desin itse tehtyä omenasosetta pohjalle valeltuna, saman verran tuoreita puolukoita ja kuusi pientä omenaa viipaleina. Päälle kanelisokeri-inkiväärijauhesekoitusta. Tuli todella hyvää, kiitos tästä ohjeesta! Muutenkin tämän blogin ohjeet ovat olleet kovassa käytössä.
    T. Vuoden verran gluteeniton

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että olet tykännyt :) Itse olen tehnyt tällä vain tuollaista kuvassakin näkyvää omenalohkoilla olevaa piirakkaa, sillä hillolle tuo taikina on liian ohutta (painuu pohjalle), mutta tuolla pienellä jauhonlisäyksellä varmistuu takuulla täytteiden pinnalla pysyminen.

      Poista
  5. Todella hyvää omppupiirakkaa tuli, kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  6. Täällä yks hätä housu ehti laittaa omena viipaleet vuokaan ennen kun luki loppuun asti. Joten kaadoin taikinan omenoiden päälle ja paistoin, keikasta kakun ja nam.. Pehmeä ja kuohkea! Käytin Irtopohjavuokaa koska siitä on helppo piirakka ottaa pois esim lautaselle ja on helpompi leikata. Suosittelen!

    VastaaPoista
  7. Täällä yks hätä housu ehti laittaa omena viipaleet vuokaan ennen kun luki loppuun asti. Joten kaadoin taikinan omenoiden päälle ja paistoin, keikasta kakun ja nam.. Pehmeä ja kuohkea! Käytin Irtopohjavuokaa koska siitä on helppo piirakka ottaa pois esim lautaselle ja on helpompi leikata. Suosittelen!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...