perjantai 11. tammikuuta 2013

Late-lammas kakku


Tämmöinen Late-kakku tuli tehtyä jo  marraskuussa tätitettävän 1-v. synttäreille. Pohja oli 8 munan gluteeniton kakkupohja ja täytteenä seos mascarponesta, kermasta ja hedelmäsoseesta liivatteella hyydytettynä. Pinta on vaahtokarkkeja kiinnitettynä kerman avulla ja mustat osat sokerimassaa.

Kakkupohjan teen yleensä "kaikkea saman verran" -ohjeella. Eli munia, jauhoja ja sokeria tulee kaikkia vaikkapa 2 dl. Alla vielä hieman tarkempaa ohjetta tähän.

Gluteeniton peruskakkupohja:

kananmunia
sokeria
Semper hienoa jauhoseosta

Tarvitset 2 samanlaista juomalasia. Riko toiseen juomalasiin haluttu määrä kananmunia. Kaada toiseen juomalasiin sokeria tilavuudeltaan sama määrä kuin toisessa lasissa on kananmunia. Kaada sokeri juomalasista vatkauskulhoon ja mittaa samaan lasiin nyt tilavuudeltaan sama määrä gluteenittomia jauhoja, kuin toisessa lasissa on kananmunia.

Kaada kananmunat sokerin joukkoon vatkauskulhoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita ne taikinaan. Voitele kakkuvuoka, leikkaa sen pohjalle sopiva pala leivinpaperia ja rasvaa myös leivinpaperin päällys (leivinpaperilla varmistetaan että kakku ei tartu vuoan pohjaan kiinni, rasva paperin alla kiinnittää paperin vuokaan niin että taikina on helppo kaataa paperin päälle). 

Korppujauhota rasvattu vuoka ja kaada taikina vuokaan (niin että vuoasta täyttyy noin 2/3 osaa).Paista 175 asteessa (paistoaika riippuu kakun koosta, suurelle kakulle noin tunti) ja kokeile kakun kypsyys tikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun kakku on kypsä.

HUOM! Kakkupohja kohoaa ilman leivinjauhettakin, kunhan kananmunavaahto on hyvin vatkattu. Mikäli kohoaminen epäilyttää, voit lisätä taikinaan leivinjauhetta.  4 munan pohjaan n. ½ tl  , 8 munan pohjaan n. 1 tl jne.

4 kananmunan kakku riittää noin 10 hengelle,
6 munan kakku noin 15 hengelle
8 munan kakku noin 20 hengelle
jne.

21 kommenttia:

  1. Hieno! :) Ja kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nämä muotokakut ei millään muotoa ole minun vahvin puoli, joten olin tosi tyytyväinen lopputulokseen :)

      Poista
  2. Ihan mahtava blogi! Löysin tän sattumalta, kun etsin muffiniohjetta johon voisi käyttää sitruunarahkaa, ja innostuin sitten selaamaan koko blogin läpi samontein.=D Heti löyty monta ohjetta joita voisi kokeilla, äitini kun on keliaakikko ja minä olen kokkiopintojen ohessa innostunut myös leipomisesta. Näillä ohjeilla kyllä pitäisi onnistua, ajattelin aloittaa appelsiinikakusta, kuulosti niin herkulliselta :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiinikakkua kannattaa kokeilla, se on yksi omista suosikkikahvikakuistani :)

      Poista
  3. Hauska blogilöytö! Kivoja vinkkejä roppakaupalla :)
    Tosin olen aika saamaton/ kiireinen leipomaan vain itselleni. Peruskakun juhliin sentään teen, useimmiten levypohjalla ja perunajauhoilla. Hyviä reseptejä olen saanut myös keliaakikkokaveriltani. Ja äitini tekee ihania glut.leivonnaisia (puolestani).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin olen törmännyt tuohon, että pelkästään itselle ei jaksa leipoa, mutta onneksi äidilläkin on keliakia ja voi aina sitten leipoa myös hänelle samalla kertaa. Leipiä tulee tehtyä ehkä eniten, kun niitä nyt kuluu yhdelläkin ihmisellä kohtuu paljon.

      Poista
  4. Hei! Tekemäsi Late-kakku onnistui täydellisesti ja näyttää erittäin houkuttelevalta!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä oli yllättävän helppo ja hauska tehdä. Vaahtokarkit on lapsivieraita silmällä pitäen hyvä kakun kuorrute ;)

      Poista
  5. Mistä löysit gluteenittomia vaahtokarkkeja? Niissähän on yleensä gluteenia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt joudun esittämään vastakysymyksen, että minkä merkkisissä vaahtokarkeissa olet nähnyt gluteenia tuoteselosteessa? Vaahtokarkkeihin ei yleensä vehnäjauhoa tai -tärkkelystä käytetä. Tähän kakkuun taisin käyttää ihan Haribon vaahtokarkkeja, eikä niiden tuoteselosteessa ollut mitään keliaakikolta kiellettyä.

      Poista
  6. Tää on ihan mahtavan näköinen :) aivan ihana :)

    VastaaPoista
  7. Aivan iiiiiihana!!! :)
    Mulla on keliakia todettu vasta pari kuukautta sitten, ja olen hiukan hukassa näiden syömisten kanssa vielä. Kokeilin tänään sun reseptillä kinkku-juusto-sarvia ja tuli hyviä. Ainut että taikina meinasi murentua sarvia kääntäessä.
    Mitä sokerimassa pitää sisällään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokerimassa on valmiina ostettava kuorrute, jota voi muovata kuten marsipaania. Pääraaka-aine on sokeri, lisäksi siinä on mm. glukoosisiirappia, kasviöljyä jne. Ainesosat vaihtelevat merkeittäin ja gluteenittomuus kannattaa aina tarkistaa tuoteselosteesta.

      Poista
  8. Mistä Late on tehty ( vaahtokarkeista) mutta mitä tuo musta on? :D

    VastaaPoista
  9. Onpa kerrassaan suloinen kakku! :)

    VastaaPoista
  10. Ihana blogi ja ihana Late-kakku :)

    VastaaPoista
  11. Kiitos kaikille kommenteista :) Tämä on ainoa hahmokakku, jonka olen koskaan väsännyt, eikä tosiaan ollut hankala tehdä, joten kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...