Tämmöinen
Late-kakku tuli tehtyä jo marraskuussa tätitettävän 1-v. synttäreille.
Pohja oli 8 munan gluteeniton kakkupohja ja täytteenä seos mascarponesta,
kermasta ja hedelmäsoseesta liivatteella hyydytettynä. Pinta on vaahtokarkkeja
kiinnitettynä kerman avulla ja mustat osat sokerimassaa.
Kakkupohjan
teen yleensä "kaikkea saman verran" -ohjeella. Eli munia, jauhoja ja
sokeria tulee kaikkia vaikkapa 2 dl. Alla vielä hieman tarkempaa ohjetta tähän.
Gluteeniton
peruskakkupohja:
kananmunia
sokeria
Semper hienoa jauhoseosta
sokeria
Semper hienoa jauhoseosta
Tarvitset
2 samanlaista juomalasia. Riko toiseen juomalasiin haluttu määrä kananmunia.
Kaada toiseen juomalasiin sokeria tilavuudeltaan sama määrä kuin toisessa
lasissa on kananmunia. Kaada sokeri juomalasista vatkauskulhoon ja mittaa
samaan lasiin nyt tilavuudeltaan sama määrä gluteenittomia jauhoja, kuin
toisessa lasissa on kananmunia.
Kaada kananmunat sokerin joukkoon vatkauskulhoon ja vatkaa
kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita ne taikinaan. Voitele
kakkuvuoka, leikkaa sen pohjalle sopiva pala leivinpaperia ja rasvaa myös
leivinpaperin päällys (leivinpaperilla varmistetaan että kakku ei tartu vuoan
pohjaan kiinni, rasva paperin alla kiinnittää paperin vuokaan niin että taikina
on helppo kaataa paperin päälle).
Korppujauhota rasvattu vuoka ja kaada taikina vuokaan (niin
että vuoasta täyttyy noin 2/3 osaa).Paista 175 asteessa (paistoaika riippuu
kakun koosta, suurelle kakulle noin tunti) ja kokeile kakun kypsyys tikulla.
Kun taikinaa ei tartu tikkuun kakku on kypsä.
HUOM!
Kakkupohja kohoaa ilman leivinjauhettakin, kunhan kananmunavaahto on hyvin
vatkattu. Mikäli kohoaminen epäilyttää, voit lisätä taikinaan
leivinjauhetta. 4 munan pohjaan n. ½
tl , 8 munan pohjaan n. 1 tl jne.
4 kananmunan kakku riittää noin 10 hengelle,
6 munan kakku noin 15 hengelle
8 munan kakku noin 20 hengelle
jne.
Hieno! :) Ja kuulostaa herkulliselta!
VastaaPoistaKiitos! Nämä muotokakut ei millään muotoa ole minun vahvin puoli, joten olin tosi tyytyväinen lopputulokseen :)
Poistatosi kivan näköinen. ihanku late.
VastaaPoistaIhan mahtava blogi! Löysin tän sattumalta, kun etsin muffiniohjetta johon voisi käyttää sitruunarahkaa, ja innostuin sitten selaamaan koko blogin läpi samontein.=D Heti löyty monta ohjetta joita voisi kokeilla, äitini kun on keliaakikko ja minä olen kokkiopintojen ohessa innostunut myös leipomisesta. Näillä ohjeilla kyllä pitäisi onnistua, ajattelin aloittaa appelsiinikakusta, kuulosti niin herkulliselta :P
VastaaPoistaAppelsiinikakkua kannattaa kokeilla, se on yksi omista suosikkikahvikakuistani :)
PoistaHauska blogilöytö! Kivoja vinkkejä roppakaupalla :)
VastaaPoistaTosin olen aika saamaton/ kiireinen leipomaan vain itselleni. Peruskakun juhliin sentään teen, useimmiten levypohjalla ja perunajauhoilla. Hyviä reseptejä olen saanut myös keliaakikkokaveriltani. Ja äitini tekee ihania glut.leivonnaisia (puolestani).
Itsekin olen törmännyt tuohon, että pelkästään itselle ei jaksa leipoa, mutta onneksi äidilläkin on keliakia ja voi aina sitten leipoa myös hänelle samalla kertaa. Leipiä tulee tehtyä ehkä eniten, kun niitä nyt kuluu yhdelläkin ihmisellä kohtuu paljon.
PoistaHei! Tekemäsi Late-kakku onnistui täydellisesti ja näyttää erittäin houkuttelevalta!! :D
VastaaPoistaKiitos, tämä oli yllättävän helppo ja hauska tehdä. Vaahtokarkit on lapsivieraita silmällä pitäen hyvä kakun kuorrute ;)
PoistaMistä löysit gluteenittomia vaahtokarkkeja? Niissähän on yleensä gluteenia.
VastaaPoistaNyt joudun esittämään vastakysymyksen, että minkä merkkisissä vaahtokarkeissa olet nähnyt gluteenia tuoteselosteessa? Vaahtokarkkeihin ei yleensä vehnäjauhoa tai -tärkkelystä käytetä. Tähän kakkuun taisin käyttää ihan Haribon vaahtokarkkeja, eikä niiden tuoteselosteessa ollut mitään keliaakikolta kiellettyä.
PoistaTää on ihan mahtavan näköinen :) aivan ihana :)
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaAivan iiiiiihana!!! :)
VastaaPoistaMulla on keliakia todettu vasta pari kuukautta sitten, ja olen hiukan hukassa näiden syömisten kanssa vielä. Kokeilin tänään sun reseptillä kinkku-juusto-sarvia ja tuli hyviä. Ainut että taikina meinasi murentua sarvia kääntäessä.
Mitä sokerimassa pitää sisällään?
Sokerimassa on valmiina ostettava kuorrute, jota voi muovata kuten marsipaania. Pääraaka-aine on sokeri, lisäksi siinä on mm. glukoosisiirappia, kasviöljyä jne. Ainesosat vaihtelevat merkeittäin ja gluteenittomuus kannattaa aina tarkistaa tuoteselosteesta.
PoistaMistä Late on tehty ( vaahtokarkeista) mutta mitä tuo musta on? :D
VastaaPoistaMusta osa on sokerimassaa.
PoistaHups... Enpäs huomannut että se lukee tuossa tekstissä :D
PoistaOnpa kerrassaan suloinen kakku! :)
VastaaPoistaIhana blogi ja ihana Late-kakku :)
VastaaPoistaKiitos kaikille kommenteista :) Tämä on ainoa hahmokakku, jonka olen koskaan väsännyt, eikä tosiaan ollut hankala tehdä, joten kannattaa kokeilla.
VastaaPoista