sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Pullaa erilaisella taikinalla


Carsu mainosti tätä pullaohjetta erinomaiseksi ja pitihän sitä kokeilla lopulta kun sai vain aikaiseksi. Täytyy sanoa, että todella hyviä pullia tästä taikinasta tuli, mutta ainoana ongelmana on, että taikina oli sen verran pehmoista, että kaulitsemaan sitä ei pystynyt. Pikkupullia ja voisilmäpullia tulen kyllä varmasti tekemään uudestaankin tällä ohjeella, ne  onnistuivat mainiosti. Aivan niin kauniita en onnistunut pullista saamaan kuin Carsu oli tehnyt, sillä nämä päättivät omapäisesti repeillä paiston aikana. Mutta maku ratkaisee :) Alla olevasta ohjeesta tuli 10 keskikokoista pullaa, tein puolet pikkupullia ja puolet voisilmäpullia.

Ohje:
2½ dl kylmää maitoa
25g hiivaa
½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kaardemummaa
1 mm suolaa 
50g pehmeää voita
n. ½ dl maitorahkaa
4-4½ dl (240-270g) Semperin hienoa jauhoseosta

Liuota hiiva maitoon ja lisää joukkoon psyllium, anna psylliumin turvota 5-10 minuuttia. Lisää sokeri, leivinjauhe, kaardemumma, suola, voi, maitorahka ja suurin osa jauhoista. Sekoita voimakkaasti, mieluiten yleiskoneella. Lisää loput jauhoista ja työstä taikinaa vielä hetki. Taikinasta tulee paksun sokerikakkutaikinan oloista, eikä sitä voi vaivata käsin. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pullia leivinpaperoidulle pellille tai laita taikina pursotuspussiin ja pursota taikinasta pullia.
Kun pullat on leivottu, anna niiden nousta kevyellä keittiöliinalla peitettynä lämpimässä vedottomassa paikassa tunnin verran. Voitele pullat kananmunalla ennen paistoa ja paista 225-250 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita. (Carsun ohjeessa oli 250 astetta, mutta itse paistoin pullat 225 asteessa kun en katsonut paisto-ohjetta riittävän tarkasti).


14 kommenttia:

  1. Gluteeniton pulla on kyllä haasteellinen, kiva jos tällä tuli hyvää! Täytyy pistää ohje talteen. Käyhän kurkkaamassa uutta gluteenitonta blogiani! :)

    kanelikaruselli.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Jokaisella tuntuu olevan vähän omanlaisensa suosikkiresepti gluteenittomalle pullalle. Olen ollut aika jumiutunut tuohon omaan vanhaan reseptiini ja nykyään ei jauhoja edes tarvitse mitata kun teen pullaa, tulee niin selkäytimestä :) Nyt kuitenkin innostuin kokeilemaan jotain uuttakin ja eiköhän tätä ohjetta tule hyödynnettyä toistekin, viimeistään laskiaispullia tehdessä.

    VastaaPoista
  3. Laitoitko minkä verran jauhoja? Yleensä laitan ite aina alakanttiin eli ton 240g, ja sitten oon paistanu ne muffinssipellillä, silikonisella siis. Ja kun "pyörittelee" niin kastan kädet aina veteen ensin, ni saa sen pinnan sileäksi. Muuta en keksi :) Mutta kiva kun kokeilit, pitää vielä testata toista reseptiä jonka löysin korvapuusteja varten! Mulla on muuten nää gluteenittomat pullat sielä Moilasen kisassa mukana ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin tuon 4,5 desiä ja pyörittelin itsekin kosteilla käsillä. Kohottamisen ajan pysyivät ihan nätteinä, mutta lieneekö sitten tuon matalampi paistolämpötila vaikuttanut, että pinta repeili uunissa. Kävinkin äänestämässä (ja pyysin paria tuttuakin äänestämään) sitä sinun pullareseptiä :)

      Poista
  4. Osaisitkohan kertoa minulle mikä mättää kun kaikki mitä leivon noista gluteenittomista jauhoista ovat sellasia sormiin hajoavia ilmavia "höttöjä" vain. Tein ohjeesi mukaisen tiikerikakun ja en saanut siitä sellaista tiivistä mikä normaalisti pitäisi olla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko että kakusta tuli helposti mureneva vai sellainen sokerikakkumaisen ilmava? Gluteenittomissa jauhoissa ei ole sitkoa, joten niistä tulee rakenteeltaan erilaisia. Leivonnaisten murentuvuutta vähentää, jos taikinan antaa seistä muutaman minuutin ajan ennen paisto (n. 5min sopiva aika), jolloin jauhojen sisältämä tärkkelys ennättää hieman turvota. Taikinaan voi myös lisätä psylliumia tai ksantaania, jotka ovat sitkonkorvikkeita ja parantavat leivonnaisten rakennetta.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Todellakin murenevaa ja ilmavaa on ollut. Täytyykin kokeilla tuota vinkkiäsi :)

      Poista
    3. Kiitos blogista! Tämä on ollut pelastus opetellessani elämään gluteenittoman ruokavalion kanssa.

      Poista
    4. Anteeksi mutta tehdäänkö tämä taikina todellakin kylmään maitoon...?

      Poista
    5. Kyllä. Alkuperäinen ohje on Carsulta, jonka blogiin löytyy linkki tuolta ohjeen alusta. Carsu osaa vastata varmaan tarkemmin kysymyksiin tästä ohjeesta :)

      Poista
  5. Anteeksi mutta tehdäänkö tämä taikina todellakin kylmään maitoon...?

    VastaaPoista
  6. Hyvää pullaa tuli, kiitos reseptistä, tämä tulee jatkuvaan käyttöön!

    VastaaPoista
  7. Olen kostein käsin muokannut pullia ennen paistoa, niin ne ei repeile uunissa :) Ei sillä että se makuun vaikuttaisi! Ostin muuten Ruotsista hirvensarvisuolaa (Suomessa sitä saa ilmeisesti apteekista?) ja korvasin tuon leivinjauheen ½tl sillä suolalla. Nousivat pellilläkin hienosti, joten ei tartte käyttää muffinssivuokia. Ja kylmää ton maidon pitää ilmeisesti olla siksi, ettei taikina sitten kohoa niin hirveästi ennen uuniin menoa :) olen kyllä tehnyt näitä myös kuivahiivaa ja lämmintä maitoa käyttämällä, ja hyviä niistäkin tuli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hirvensarvisuola taitaa tosiaan olla apteekkituote Suomessa. Hyvin nämä kohosivat, tein ihan suoraan pellille. Suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä jos meinaa leipoa peruspullaa tai voisilmäpullia :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...