maanantai 15. lokakuuta 2012

Jyväisä paahtoleipä


Kuten jo leivän nimi kertoo, tämä on parasta paahdettuna.

Ohje:
5 dl vettä
1/2 pala hiivaa (/ 1 pss kuivahiivaa)
1 rkl psylliumia
2 tl sokeria
1½ tl suolaa
½ dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
2 rkl pellavansiemeniä
2 rkl kuorimattomia seesaminsiemeniä
½ dl ruokaöljyä

Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää joukkoon sokeri ja psylliumi. Anna psylliumin turvota hetken aikaa. Mikäli käytät kuivahiivaa, sekoita se joukkoon vasta jauhojen mukana. Lisää taikinan joukkoon siemenet ja suola. Vaivaa taikinan joukkoon yleiskoneella huolellisesti noin 2/3 osaa jauhoista. Lisää taikinaan öljy ja loput jauhot hyvin vaivaten. Jatka vaivaamista vielä muuutama minuutti jauhojen lisäämisen jälkeen. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja anna kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia. Paista 200 asteessa noin tunti.

15 kommenttia:

  1. Hei!
    Onpas ihanan muhkea leipä ja monipuolinen resepti!! Pitää kyllä kokeilla!! :D

    VastaaPoista
  2. Lämmitätkö vesi-psyllium seoksen 42 asteiseksi vielä, jos käytät kuivahiivaa? Kuivahiivahan toimii silleen parhaiten. Vai lämmitätkö veden ennen psylliumin lisäämistä? Tosin tällöin vesihän kerkeää jo jäähtyä.. x)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En yleensä mittaa veden lämpötilaa kuivahiivaakaan käyttäessäni. Käsituntumalla kokeilen veden lämpötilan ja liuotan psylliumin selkeästi kuumempaan kuin 42 asteiseen veteen, sitten kun psyllium on turvonnut, on vesikin jäähtynyt sopivaksi kuivahiivalle :)

      Poista
  3. Tuntuu makoisalta , hyvältä ja selkeältä reseptiltä.
    Pakko kokeilla.
    Olen vasta harjoittelija tässä gluteenittomassa maailmassa.

    Kiitos tosi mielenkiintoisista sivuista ja ohjeista. Tästä tämä uusi maailma avautuu sinun avullasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vain leipomaan :) Itsekin tykkään tästä leivästä, kun nuo jyvät tekevät siitä hieman rouheamman.

      Poista
  4. Nyt sitten olen eilen leiponut tätä leipää.
    Tuli hyvää ja siemenet antavat hyvän maun ja purennan.
    Tätä tulee tehtyä useasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Hienoa kuulla, että lopputulos oli onnistunut.

      Poista
  5. Älyttömän hyödyllinen blogi! Kiitos sinulle :) Itselläni on myös keliakia ja nyt kun olen muuttamassa omilleni niin minua kiinnostaisi alkaa tehdä leipäni itse, koska kaupan gluteenittomat tuotteet tekevät ison loven opiskelijabudjettiin. Eivätkä ne ole edes niin hyviä kuin itse tehdyt. Jos siis osaa tehdä ja sinä osaat! Täältä tulen hakemaan vinkkejä :> Liityin lukijaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti opit tekemään gluteenitonta leipää :) Kannattaa aloittaa teeleivällä ja sämpylöillä, jos ei ole ennen tehnyt. Vuokaleivät ovat paiston kannalta hankalampia, ennen kuin oppii miten oma uuni paistaa.

      Poista
  6. Tyhmä kysymys; minkälaiseen vuokaan tämä siis laitetaan? Myydäänkö kaupoissa jotain vuokia, jotka on tarkoitettu leivän paistamiseen? :D Itse harjoittelen gluteenitonta elämää IBS:ään vuoksi, mutta olen vain sämpylöitä kerran tehnyt tässä, paahtoleipää vaan on ikävä. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupoissa myydään sellaisia suorakaiteen muotoisia leipävuokia ja sellaista olen tämänkin paistamiseen käyttänyt. Itselläni on tällainen Kaiser -merkkinen perusvuoka: http://www.prisma.fi/fi/prisma/kaiser-noblesse-leipavuoka-25-cm Noita saa ostettua ainakin marketeista ja muistakin ruoanlaittotarvikkeita myyvistä liikkeistä.

      Poista
  7. Moi.. olen vuoden nyt ollut keliaakikko. Rakastan ruuanlaittoa ja olen oppinut leipomaan aika kivasti gluteenittomia korvikkeita (pitoja, sämpylöitä, piirakoita yms..) Mutta ainoa mitä kaipaisin, ois se perinteinen rapea paahtoleipä, patonki ja hyvä wrap-resepti. Kaupan tuotteista (valmiista) en oikein piittaa itse (poikkeuksena vuohelan herkun leivät ja porokylän leivät..Mutta voisitko vinkata, mitä näistä sun resepteistä kannattaisi kokeilla. Lähinnä mikä itsesi mielestä vastaa parhaiten rapeaa paahtoleipää ja patonkia.. ja onko vinkata wrappia (reseptiä tai tuotetta). Shrärin Piadinaa kokeilin, mutta en oikein tykännyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja pahoittelut että vastaaminen hieman kesti (käyn noin parin viikon välein vastailemassa kommentteihin). Patonkeihin minulla onkin jo yhdenlainen resepti: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2014/08/patongit . Periaatteessa tuolla samalla taikinalla onnistuu myös sellainen vaalea paahtoleipä. Paahtoleivälle olisi tarkoitus resepti jossain vaiheessa julkaistavaan muotoon saakka tehdä, mutta mitään aikataulua en arvaa lähteä lupaamaan, sillä leivon ihan sen mukaan miten ehdin ja innostun. Kaupan leivistä kannattaa kuitenkin paahtoleiväksi valita joko Semper Toasty vaalea tai Schär Classic. Molemmat ovat pakasteleipiä ja käyvät todella hyvin paahtoleiviksi. Kaupan wrapeista/tortillaletuista kannattaa kokeilla Moilasen tortilloita (pakaste). Ovat tällä hetkellä parhaita kaupassa myytäviä gluteenittomia tortillapohjia. Olen tehnyt tortillalettuja myös itse Schärin Bread-Mix (Mix B) jauhosta, mutta koska jauhoa ei tällä hetkellä ole saatavana Suomessa, en reseptiä ole lähtenyt julkaisemaan.

      Poista
    2. Kiitos!! Ärsyttävän kallista kokeilla. Testaan noita..

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...