tiistai 5. toukokuuta 2015

Pullaa Farinan pullajauhoseoksesta


Farina lähetti jokin aika sitten minulle kokeiltavaksi uusia jauhoseoksiaan, joihin kuuluu myös pulla- ja munkkijauhoseos. Tämä jauho ja muut uutuusjauhot tulevat kauppoihin kesäkuussa. Jauhopakkaus ei  vielä ollut lopullisessa ulkoasussaan, joten jauhopaketista en valitettavasti tähän saa kuvaa. Jauhoseoksessa on mukana jo valmiiksi sokeri, sitkonkorvikkeet ja kardemumma, joten  taikiinaan ei tarvitse lisätä kuin neste, hiiva, rasva ja kananmunat.

Testasin, kuinka pulla- ja munkkijauhoseos toimii perinteisessä pullassa. Sain jauhojen mukana muutaman reseptin ja lähdin kokeilemaan pullaa tuon Vuohelan ohjeen mukaisesti (muutaman pienen muutoksen tein).  

Ohje:
2 pss kuivahiivaa
2,75 dl viileää maitoa (tai vettä)
100 g voita
2 kananmunaa

(+ 1 kananmuna voitelua varten)
Vatkaa munat nesteen joukkoon, lisää hiiva käsivispilällä sekoittaen ja lopuksi jauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja jätä  taikina vetäytymään liinan alle 30 minuutiksi. Taikina on tässä vaiheessa suht tahmaista, mutta se turpoaa ja tiivistyy vetäytymisen aikana.

Taikina on melko löysää ennen vetäytymistä.Kun taikina on saanut vetäytyä, sulata voi ja sekoita se taikinaan sähkövatkaimen taikinakoukuilla vaivaten. Vaivaa taikinaa  voimakkaasti vielä muutaman minuutin ajan. Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa vaan leivo siitä heti pullia. Käytä pöydällä ja pullien hieronnassa apuna gluteenitonta jauhoa (vaikkapa riisijauho käy hyvin tai jokin gluteeniton jauhoseos). Anna pullien kohota lämpimässä paikassa (esim. kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan päällää) leivinliinan alla 1 tunnin  ajan ja voitele pullat kananmunalla juuri ennen uuniin laittoa. Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.


 Taikinasta tulee noin 12-15 pullaa hieman riippuen siitä millaisia pullia tekee. Testasin itse perinteisiä voisilmäpullia ja osaan laitoin vaniljakreemiä (Sallisen). Mutta ehdoton suosikkini tästä taikinasta olivat korvapuustit! Tein pullista aika pieniä, mutta ne kohosivat todella hurjasti ja pullistuminen jatkui vielä uunissakin. Korvapuusteihin laitoin täytteeksi ihan perinteisesti voita ja kaneli-sokeria. Korvapuustien perusteella tuli  tuntuma, että tästä taikinasta voisi tulla hyvät täytepitkot. 

Sellaisen huomion tein, että pullapeltiä ei kannata sorkkia uunista ennen kuin pullat ovat varmasti kypsiä, sillä kun itse vetäisin pellin uunista katsoakseni kypsyyttä, meinasi hienosti kohonneet voipullat hieman painua kasaan. Makuun tämä ei tietenkään vaikuttanut, mutta mikäli leivot tästä jauhosta, anna pullien paistua rauhassa ja tarkista kypsyys niin, ettet käsittele pullapeltiä kovakouraisesti.


4 kommenttia:

  1. Täytyypä kokeilla! Kiitos selkeistä ohjeista ja kuvista. t. Niina

    VastaaPoista
  2. Kyllä tuli tällä ohjeella erittäin maukkaat korvapuustit, eivätpä juuri eronneet tavallisista! Joulutortutkin sain onnistumaan sunnuntaina. Tänään aion leipoa ensimmäistä kertaa pasteijoita. Kiitos hyvistä vinkeistä! Blogiasi on mukava seurata. T. Katriina

    VastaaPoista
  3. Farinan paketissa olevassa ohjeessa hiivaa on vain 1 pussi, 11g. Kumpi oikea määrä?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...