sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Perinteiset korvapuustit


Korvapuusti on suosikkipullani vuodesta toiseen ja maku ei petä koskaan. Kaikista yksilöistä en koskaan saa täydellisen näköisiä, mutta se ei makua haittaa. Jos korvapuustien leikkaaminen on vieras juttu, vinkkikuvaa voi katsoa vaikkapa Mimmin keittiössä -blogista: http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2008/12/korvapuusteja (Mimmin resepti on tavallisille korvapuusteille, mutta valmistusperiaate on tietenkin sama, vaikka taikina on erilainen).

Ohje (n.15kpl) :
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

Täytteeksi: voita, kanelia ja sokeria

kananmunaa voiteluun
raesokeria  pinnalle

Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti korvapuusteja. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Ota täytteeksi tarkoitetusta jääkaappikylmästä voista juustohöylällä ohuita siivula ja levitä niitä tasaisesti miltei koko taikinan alalle. Levitä voi veitsellä tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele päälle hienoa sokeria ja kanelia. Rullaa taikinalevy tiiviiksi rullaksi (voit kostuttaa rullan loppupäätä hieman vedellä, että se tarttuu kunnolla kiinni taikinapötköön) ja leikkaa vinottain korvapuusteiksi. Kohota pullia lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.  Voitele pullat kananmunalla, ripottele pinnalle raesokeria ja paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin.



20 kommenttia:

  1. Kiitos, ohjeet ja vinkit ovat kullanarvoisia. Innostavat leipomaan vuosien tauon jälkeen pullaa ja sämpylöitä. Korvapuusteista tuli ihania. Kiitos. Terveisin Tee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että olet tykännyt. Leipominen on kivaa puuhaa ja itse leipomalla saa gluteenittomat leivät ja pullat selkeästi halvemmalla kuin jos ostaisi kaiken kaupasta.

      Poista
  2. Super hyvä ohje. Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Kiitos herkullisesta ohjeesta. Puustini onnistuivat! Päätin leipoa tyttären muuttopäivätarjottaviksi, onhan 4.10. kanelipullapäivä. Maijariina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanelipulla on aina varma valinta tarjottavaksi. Hienoa, että puustit onnistuivat.

      Poista
  4. Käyn monesti ihastelemassa sinun reseptejäsi. Vielä en ole pullataikinaa tehnyt mutta juuri tein juustosämpylöitä ja ne ainakin onnistuivat. Täytyy rohkaistua ja koittaa myös pullataikinaa. T. Riikkaliisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vain kokeilemaan pullataikinaa. Pullat ovat helppoja tehdä, kun vain noudattaa reseptiä.

      Poista
  5. Olen viime aikoina käynyt paljon blogissasi ja saanut täältä todella hyviä ohjeita, joilla olen onnistunut gluteenittomassa leivonnassa! Oletko koskaan koittanut tehdä korvapuusteja ilman hiivaa ja vehnäjauhoja? Ja miten luulet onnistuisiko edes sellainen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikapullaahan (eli leivinjauheella kohotettavaa pullaa) on ainakin mahdollista tehdä gluteenittomana, mutta en ole testannut sitä, enkä siksi tiedä millainen taikina on rakenteeltaan ja olisiko siitä mahdollista muotoilla korvapuusteja. Hmm.. pitääpäs pistää korvan taakse ja kokeilla kunhan aikaa sattuu olemaan :)

      Poista
  6. Kiitos tosi paljon ihanista gluteenittomista ohjeistasi! Olen tehnyt tällä reseptillä pullia jo yli 10 kertaa ja on ehdottomasti paras gluteenittoman pullan ohje. Siitä innostuneena olen kokeillut monia muita blogisi ohjeita yhtä onnistuneesti.. on kiva kun voi luottaa, että reseptit toimii varmasti :) Kiitos kun pidät tälläistä blogia, siitä on ollut meidän perheelle suuri ilo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että blogistani on hyötyä :) Joulukuun 1. päivä pyörähtää blogin fb-sivuilla käyntiin joulukalenteri, jonka myötä tänne ilmestyy monta uutta joulureseptiä, kannattaa käydä vilkuilemassa.

      Poista
  7. Aivan ihania reseptejä! Kiitos! :) Korvapuusteja on ollut ikävä, joten varsinkin tämä ohje tulee olemaan ahkerasti käytössä :)

    VastaaPoista
  8. Hyviä pullia tuli, kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  9. Tavallinen pullataikinahan on aika jämäkkää sitkon ansiosta. Millainen koostumus gluteenittomassa taikinassa tulisi olla, ettei pullista tulisi kovia ja kuivia? Ei kai gluteenitonkaan taikina sentään saisi olla niin pehmeää että se tarttuu käsiin..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman tahmainen, mutta sellainen, että jauhoja apuna käyttäen voi pyörittää kämmenten välissä pullia tai jauhotetulla pöydällä kaulita taikinasta levyn. Oikeaan rakenteeseen saat tuntuman, jos teet pullataikinan yllä olevalla ohjeella (laita jauhoa ensin 7 dl, jos tuntuu todella tahmaiselle, niin lisää vielä desi). Jauhomäärässä on tuo pieni liukuma ihan siksi, että ihmiset mittaavat sen desin hieman eri tavoilla.

      Poista
  10. Korvapuustit onnistuivat hyvin aina siihen asti kun otin ne uunista, ihanasti kohonneet puustini lässähtivät välittömästi. Mikähän meni pieleen?
    Kiitos hyvistä ohjeista blogissasi. :)

    VastaaPoista
  11. Tosi hyvä pullan ohje! Taikinan käsittely onnistuu lapsiltakin ja itseasiassa minusta kauliminen tuntui helpommalta kuin vehnätaikinasta! Taitaa olla aika oleellinen juttu toi vaivaaminen. Itsellä ei konetta mutta tuntu käsinkin onnistuvan. Kiitos! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...